„Krašto apsaugos ministras šiandieną pristatė savo matymą dėl prioritetizavimo sprendinių, kurie yra susiję su gynybos stiprinimu. Tai negaliu pasakyti, kad labai keičia iššūkio mastą, mes vis tiek mes kalbame apie tai, kaip pasiekti 3 proc. BVP krašto apsaugos finansavimą“, – spaudos konferencijoje sakė Vyriausybės vadovė, pažymėdama, kad tai užtikrins sklandesnį lėšų paskirstymą gynybos reikmėms.

„Truputėlį kitaip dabar planuojami Krašto apsaugos ministerijos siūlomi pirkimų eiliškumai – galbūt lengviau ir paaiškinami, ir apginami“, – sakė I. Šimonytė.

Savo ruožtu L. Kasčiūnas teigė partijų atstovams pateikęs siūlymą artimiausiu metu įsigyti dar dvi vidutinio nuotolio gynybos sistemas.

„Buvo šiandieną pasiūlymas kuo greičiau įsigyti dar dvi vidutinio nuotolio oro gynybos sistemas, kurios leistų iš esmės apsaugoti visus Lietuvos didmiesčius. Ir tai, man atrodo, pirmiausia atliepia ir karo Ukrainoje pamokas, atliepia tą didelį oro gynybos sistemų poreikį“, – akcentavo jis.

Tuo metu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen akcentavo, kad šis L. Kasčiūno siūlymas suteikė daugiau aiškumo, kam konkrečiai papildomo finansavimo reikės.

„Kritika, abejonės dėl poreikio didinti gynybos biudžetą sparčiau dažnai susivedė į tai, kad ne visiškai aišku, kokioms reikmėms reikėtų to padidinimo. Tai, manau, kad L. Kasčiūnas tuos klausimus pakankamai efektyviai atsako ir tas sukonkretinimas buvo naudingas“, – pažymėjo parlamento vadovė.

LVŽS nori, kad pasiūlymus įvertinų kariuomenė


Visgi susitikime dalyvavęs opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Dainius Gaižauskas pabrėžė, kad naujojo ministro pasiūlymai neatitinka Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariams pristatyto karinio patarimo.

„Naujasis krašto apsaugos ministras šiek tiek sustumdė prioritetus, kurie prieštarauja kariniam patarimui, kuris buvo komitetui pristatytas šiek tiek prieš Lauryno Kasčiūno tapimą krašto apsaugos ministru. Nes jis kitaip įsivaizduoja diviziją – jis trumpina terminus įsigijimo, jis kitaip mato ir sunkinimą jos“, – žurnalistams sakė D. Gaižauskas.

„Todėl norėčiau išgirsti karinį patarimą, Lietuvos kariuomenės vado poziciją į dabartinį krašto apsaugos ministro siūlymą ir kaip tai atlieptų būtent tuos operacinius planus, kurie yra patvirtinti NATO viršūnių susitikimo metu“, – pridūrė jis.

Krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas teigia siūlysiąs vietoje suplanuoto tankų bataliono steigti kuopą ir didesnį dėmesį skirti oro gynybos stiprinimui. Anot jo, ilgainiui tankų kuopa būtų didinama iki bataliono dydžio.