Policija patvirtino, kad per trejus veikimo metus jo aukomis tapo 7 žmonės. 5 jų atgulė amžinojo atilsio, dviems pavyko išgyventi. Tiesa, pats maniakas tikino, kad nuo jo rankos mirė 37 asmenys. Tačiau išgarsėjo šis žudikas ne dėl nužudytųjų skaičiaus.

Įdomu tai, kad žurnalistams ir policininkams jis siuntė užkoduotas žinutes, kuriose esą įvardyta jo tapatybė ir nusikaltimų motyvai, detalės. Sunku patikėti, bet dalies jų įminti nepavyko iki šiol. Daugiau nei 40 metų nesutariama ir dėl to, koks asmuo slėpėsi po Zodiako slapyvardžiu.

Apšaudė pasimatyme buvusias poreles

1968 m. gruodžio 20 dieną mažą ramų miestelį Kalifornijos valstijoje sukrėtė žiaurus nusikaltimas. Jaunimo pamėgtoje lankyti vietoje rastas automobilis, kurio viduje – dviejų į pirmąjį pasimatymą kartu nuvykusių paauglių kūnai. Betty Lou Jensen ir Davidas Faraday, vėliau patvirtinta, tapo pirmosiomis maniako Zodiako aukomis.

Tiesa, įrodyti tai tikrai nebuvo lengva. Nors jaunuolių kūnai buvo suvarpyti kulkomis, jokių įkalčių be pastarųjų rasti nepavyko.

Po maždaug pusmečio panašus užpuolimas pasikartojo. Vos už kelių kilometrų nuo pirmosios vietos, parke, vėl apšaudytas automobilis, kurio viduje buvo jaunuolių porelė. Merginos Darlenos Ferrin gyvybė užgeso pakeliui į ligoninę, tačiau vaikinui Mikui Mageau, nors kulkos jį kliudė 5 kartus, pavyko išgyventi.

Vieta, kurioje buvo įvykdyta pirmoji maniako Zodiako žmogžudystė

Su žudiku susidūrė akis į akį

Jis tapo labai svarbiu liudytoju – pirmuoju, kuris galėjo papasakoti apie paniką pradėjusį kelti nusikaltėlį.

„Darlina buvo mano mergina, mes susitikinėjome, planavome vestuves, nors tuo metu ji ir turėjo vyrą Styvą. Visi žinojo, kad jie kartu dirbo vienoje kavinėje. Ji – padavėja, jis buvo virėjas. Tą vakarą mes buvome parke, kuris buvo pagarsėjęs kaip pasimatymų vieta. Mes šnekučiavomės, laikėmės už rankų“, – tos nakties įvykius dokumentiniame filme „This is Zodiac Speaking“ (Čia kalba Zodiakas – liet.) atpasakojo M. Mageau.

Jame dabar jau garbaus amžiaus vyras sakė pamenantis kelios minutės prieš šūvius pastebėjęs rudos spalvos automobilį, kurį vairavo rudaplaukis apskrito veido, vidutinio sudėjimo baltaodis. M. Mageau prisiminė dar kreipęsis į Darliną, klausdamas, gal ši pažįsta tą vyrą, tačiau ji liepė nekreipti į jį dėmesio.

„Ji pasakė: „Tai nesvarbu. Jis tiesiog pavydi“. Tik tiek. Ji nepasakė jo vardo“, – skubėdamas žodžius bėrė M. Mageau.

Tuoj po to, įtaria jis, tas pats automobilis sustojo už jų automobilio ir apakino jaunuolius tolimųjų žibintų šviesa.

„Galvojau, kad tai – policininkai, tačiau tai buvo jis. Žudikas“, – susijaudinęs kalbėjo vyras.

Neilgai trukus pasigirdo šūviai.

Parkas, kuriame buvo įvykdyta antroji maniako Zodiako žmogžudystė

Policijai paskambino pats

Praėjus maždaug 40 minučių nuo šio nusikaltimo į policijos nuovadą paskambino vyras, kuris prisiėmė kaltę dėl šio ir anksčiau įvykusio užpuolimo. Jis įvardijo detalę, kurios policija viešai nebuvo skelbusi – į asmenis buvo šaudyta 9 milimetrų „Luger“ pistoletu.

„Jis kalbėjo monotoniškai. Atrodė, kad skaito iš užrašų, apsvarsto kiekvieną žodį. Jo balse nebuvo jokių emocijų. Pirmieji žodžiai: „Noriu informuoti apie dvigubą žmogžudystę“. Jis pasakė, kur kūnus galima rasti, kaip jie buvo nužudyti ir ištarė: „Ir aš taip pat nužudžiau jaunuolius pernai“, – prisiminė pagalbos telefonu tą vakarą atsiliepusi dispečerė.

Ji neslėpė – baigus pokalbį galvoje sukosi tik viena mintis: „O Dieve“.

Žinia apie save paliko ant aukų automobilio

Tačiau šis skambutis tik įbaugino, bet nepadėjo išsiaiškinti, kas galėjo nužudyti jaunuolius. Maniakas veikė nepalikdamas įkalčių iki tol, kol ant vienos mašinų, kurioje buvo du leisgyviai jaunuoliai (mergina netrukus mirė, vaikinas išgyveno), rastas užrašas su keistu simboliu – kryžiumi perbrauktu apskritimu, datomis ir nužudymo įrankio įvardijimu – „peiliu“.

Žudiko Zodiako ant automobilio palikta žinutė

Praėjus maždaug valandai po to Zodiakas vėl paskambino į policijos komisariatą ir prisiėmę kaltę už šį nusikaltimą. Tiesa, tą kartą pareigūnai buvo sumanesni. Jiems pavyko nustatyti, iš kur vyras skambino – telefono būdelės.

Ant ragelio buvo rasti švieži pirštų antspaudai, bet jie nesutapo su nė vieno įtariamojo.

Atsiuntė laišką su paslaptingu simboliu ir kriptograma

Po kelių mėnesių kelias San Francisko laikraščių redakcijas ir policiją pasiekė beveik vienodi laiškai, kuriuose buvo nurodytos tik policininkams žinomos nusikaltimų detalės, tas pats simbolis ir 360 simbolių užkoduota žinutė.

Laiške jo siuntėjas reikalavo šią žinią publikuoti pirmuosiuose laikraščių puslapiuose. Esą jei tai bus nepadaryta, jis tęs savo nusikaltimus. Pasitarus su policija ši žinia buvo publikuota tikintis, kad tai padės tyrimui.

Žudiko Zodiako laiškai

Praėjus maždaug savaitei po laiško publikavimo šifrų ekspertai Donaldas ir Betye Hardenai atsiuntė iššifruotą kriptoframą. Nors buvo tikėtasi, kad joje įslaptinta žudiko tapatybė, iš tiesų ten buvo nurodomi tik jo elgesio motyvai.

Žudo, nes žmogus – pavojingiausias gyvūnas

„Man patinka žudyti žmones. Tai yra daug smagiau nei žudyti miško gyvūnus, nes žmogus yra pavojingiausias gyvūnas. Žudyti yra labiausiai mane jaudinanti veikla. Tai geriau nei patirti orgazmą su mergina. Geriausia žudymo dalis yra ta, kad kai aš numirsiu, atgimsiu rojuje ir tie, kuriuos aš nužudžiau, taps mano vergais“, – tokią šiurpią laiško ištrauką galima rasti internete.

Vėliau šifrų ekspertai aiškino žinutę bandę iššifruoti pagal dažniausiai anglų kalboje vartojamas raides, tačiau tai darbą tik apsunkino. Tuomet buvo nuspręsta ieškoti vienodų simbolių kratinių – tikėtasi, kad žinioje ne kartą bus pavartoti žodžiai „žudyti“ ir „žudymas“. Tokia taktika iš dalies pasiteisino.

Iki šiol neiššifruotas (nors internete galima rasti daugybę variacijų) tik žinutės gale buvęs 18 raidžių kratinys: EBEORIETEMETHHPITI.

Pagrasino nužudyti dešimtis vaikų

Praėjus kelioms dienoms po to redakcijas pasiekė dar vienas laiškas, kuriame maniakas pirmą kartą viešai prisistatė Zodiaku. Nuo to laiko niekaip kitaip jo niekas ir nebevadino.

Spalio 11-ąją Zodiakas smogė vėl. Tiesa, šį kartą jo aukomis tapo ne įsimylėjėliai, o taksistas, gavęs mirtiną šūvį į galvą. Netrukus po to, policijos pareigūnai sulaukė naujo laiško, kurio viduje buvo ir kruvina nužudyto vyro marškinių skiautė.

Zodiakas policininkams atsiuntė nužudyto taksisto marškinių skiautę

Maža to, ir grasinimas: „Manau, kurią dieną turėčiau užpulti mokyklinį autobusą“.

Tai perskaitę policijos pareigūnai nusprendė lydėti kiekvieną autobusą visą jo maršrutą.

„Mieste vyravo panika. Žmonės ypatingai saugojo vienas kitą, sulaukdavome daug pranešimų apie įtartinus asmenis, reiškinius“, – vėliau žurnalistams pripažino Benicijos policijos departamento detektyvas Pierre Bidou.

Maždaug po mėnesio Zodiakas vėl atsiuntė kriptogramą. Tiesa, ji buvo sudaryta kitaip, tad iki šiol nėra iššifruota.

Policijos automobiliai lydėdavo mokyklinius autobusus

Vis keitė veikimo strategiją

Paskutinis policininkų kaip Zodiako darbas pripažintas nusikaltimas buvo įvykdytas 1970-ųjų kovo 22 dieną. Tuomet maniakas sustabdė keliu važiavusią moterį, kurios automobilyje buvo ir vaikas, ir pasiūlė priveržti esą klibantį jos mašinos ratą, tačiau iš tiesų jį dar labiau atlaisvino.

Sutrikusi moteris sutiko sėstis į nepažįstamo vyro automobilį, nes išsigando, kad jos transporto priemonė sugedo. Dvi valandas ji kentė riksmus ir grasinimus nužudyti, kol galiausiai su vaiku rankose pavyko pasprukti.

Ji skubiai nuvyko į policiją ir, kaip rašoma žiniasklaidoje, tiesiog nustėro, nes prieš save išvydo užpuoliko fotorobotą. Tiesa, tyrimas dėl nusikaltimų dėl naujos liudytojos nė kiek nepasistūmėjo. Moters automobilis rastas dar liepsnojantis, tad visi įkalčiai – sunaikinti.

Tapatybės neišsiaiškino iki šiol

Darbo pareigūnams nepalengvino ir tai, kad ne visi jiems skambinantys norėjo padėti. Buvo sulaukta ir sutrikusios psichikos asmenų skambučių, kai kurių nusikaltimų vietose rastas ir minėtas esą Zodiako simbolis – apskritimas, kurį perskrodžia kryžius.

Pats maniakas su spauda ryšius palaikė iki 1974 m. pradžios. Paskutiniame savo laiške jis rašė: „37:0 mano naudai“, nors pareigūnai neįrodė, kad nuo jo nukentėjo būtent tiek asmenų.

Įdomu tai, kad iki šiol nebuvo išaiškinta Zodiako tapatybė. Nors buvo įvairių įtarimų, pagrindiniais įtariamaisiais pripažinti Arthuras Leightas Allenas, Rickas Marshallas, Lawrencas Kane, Michael O Hare, Tedas Kaczynskis, Earlas Van Bestis, ir Bruce Davis. Tiesa, nė vieno jų kaltė neįrodyta iki galo, tad yra tikinčių, kad maniakas iš tiesų grįžo į visuomenę, o ir galbūt tebėra gyvas. Šiuo metu jam galėtų būti maždaug 78 metai.

Mįslės įminti nesugeba iki šiol

Nors nuo nusikaltimų darymo praėjo bene 50 metų, kone visą informaciją apie tyrimą galima rasti internete, įminti Zodiako mįslės nepavyksta niekam.

Tikima, kad sužinoti jo tapatybę būtų galima iššifravus visas kriptogramas, bet tai – iššūkis net profesionaliausiems kriptografams.

FTB kriptoanalizės skyriaus vadovas Danas Olsonas newscientist.com sakė, kad ši žinutė tebėra pirmasis prioritetas jo skyriaus darbų sąraše. Jis prasitarė – kasmet gaunama apie 20-30 laiškų su galimais sprendimais, tačiau nė vienas jų nebuvo teisingas. Įveikti šifro nepavyksta ir naudojant kompiuterines programas.