Oficialiai Maskva sąrašo neplatina, o dokumento, kurį paskelbė Suomijos transliuotojas „Yle“, autentiškumas kol kas taip pat nepatvirtintas.

Rusijos pareigūnų parengtas sąrašas asmenų, kuriems draudžiama atvykti į Rusijos teritoriją, tapo atsaku į Europos Maskvai pritaikytas sankcijas, kurių Kremlius nusipelnė neteisėtai prisijungęs Krymą. Šią savaitę Europos Sąjungos valstybės kreipėsi į Rusiją su prašymu viešai paskelbti asmenų, kuriems draudžiama atvykti į Rusiją, sąrašą – norėta išvengti nemalonių situacijų, kai žmonės apie savo statusą sužino tik prie sienos. Rusija sutiko sąrašą perduoti Europos Sąjungos delegacijai Maskvoje, skelbia „Kommersant“. PDF formato dokumentas skelbiamas minėtojo suomių transliuotojo puslapyje internete.

Rusijos parengtame juodajame sąraše – 89 pavardės: Europos Parlamento nariai ir teisėkūros institucijų nariai iš Europos Sąjungos valstybių narių, įtakingi karinių bei šalies vidaus jėgos ir žvalgybos struktūrų pareigūnai, visuomenės veikėjai. Daugiausia asmenų iš Baltijos valstybių, Lenkijos, Švedijos ir Jungtinės Karalystės.

Į rusų juodąjį sąrašą pateko ir įtakingų lietuvių. Tarp jų – Lietuvos konservatorių partijos patriarchas ir buvęs europarlamentaras Vytautas Landsbergis, Seimo narys, liberalas Petras Auštrevičius, Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininkas Edmundas Vaitiekūnas, buvęs Lietuvos Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Gediminas Grina, konservatorių parlamentaras Andrius Kubilius, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „darbietis“ Artūras Paulauskas, prezidentės patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga sankcijas Rusijos politikams, valdžios pareigūnams, verslininkams, valstybinėms bendrovėms ir daliai bankų pritaikė po Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos. Ribojimai dar sugriežtinti po 2014 metų balandį prasidėjusio kruvino konflikto Donbase. Rugpjūtį Rusijos Federacijos valdžia, reaguodama į sankcijas, uždraudė kai kurių prekių iš Europos Sąjungos valstybių (daugiausia – maisto produktų) importą.

A.Paulauskas savo buvimu sąraše nesistebi.

„Mano veikla yra susijusi su nacionaliniu saugumu. Matyt, jiems nepatinka, kad aš daug rūpinuosi ta tema“, - BNS Kėdainiuose sakė parlamentaras.

„Juodajame" sąraše yra aštuoni Estijos piliečiai

Maskvos sprendimas įtraukti aštuonis Estijos veikėjus į asmenų, kuriems draudžiama atvykti į Rusiją, „juodąjį sąrašą“ byloja apie blogus abiejų šalių santykius, šeštadienį pareiškė Estijos saugumo policija (KaPo).

„Tai tiesiog byloja, kad santykiai blogi – ir minėtas sąrašais yra aiškus to įrodymas“, – naujienų agentūrai BNS sakė KaPo atstovas Harrys Puuseppas, pridūręs, kad jo tarnybos pareigūnams neleidžiama lankytis Rusijoje.

„Tačiau minėtas sąrašas sudarytas ne vakar. Jame (išvardyti) asmenys buvo nustatyti gerokai anksčiau“, – pridūrė H.Puuseppas, sakydamas, kad šio sąrašo paskelbimas niekaip nepaveiks KaPo darbo.

Be kitų asmenų, į tą sąrašą įtraukti aštuoni Estijos piliečiai: buvusi užsienio reikalų ministrė Kristiina Ojuland, gynybos pajėgų vadas generolas leitenantas Riho Terras, jo pavaduotojas brigados generolas Arturas Tiganikas, savanoriškosios sukarintos organizacijos „Kaitseliit“ vadas brigados generolas Meelis Kiili, Saugumo policijos departamento generalinis direktorius Arnoldas Sinisalu, teisingumo ministras ir buvęs gynybos ministras Urmas Reinsalu, Europos Parlamento deputatas Tunne Kelamas ir vienas iš Estijos gynybos pramonės vadovų Andresas Parve.

Suomijos dienraštis „Helsingin Sanomat“ pažymėjo, kad Estijos piliečiai, lyginant su šalies gyventojų skaičiumi, minėtame sąraše sudaro itin didelę dalį.

DELFI primena, kad penktadienį Maskva paskelbė savo sudarytą juodąjį Europos Sąjungos politikų sąrašą; į jį patekusių asmenų Rusija nepageidauja matyti savo šalyje.

Maskva paskelbė savo sudarytą juodąjį Europos Sąjungos politikų, kurių ji nepageidauja matyti savo šalyje, sąrašą, penktadienį pranešė Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte.

Pasak jo, toks sąrašas, kuriame, kaip manoma, yra apie 80–90 pavardžių, buvo sudarytas atsakant į ES sankcijas Rusijai dėl jos vaidmens Ukrainoje – Krymo aneksijos ir separatizmo kurstymo Ukrainos rytuose.

„Rusija vakar įteikė įvairioms ES ambasadoms sąrašą žmonių, kurie nebegalės vykti į Rusiją“, – sakė M.Rutte per savaitinę spaudos konferenciją ir pridūrė, kad šiame sąraše taip pat figūruoja du olandų parlamentarai ir vienas olandų europarlamentaras.

Belgijos užsienio reikalų ministro Didier Reynderso laiške, kurį savo žinutėje citavo belgų europarlamentaras Markas Demesmaekeris, sakoma, kad tame sąraše išvardyti 89 asmenys.

Laiškas, kurio autentiškumą naujienų agentūrai AFP patvirtino Nyderlandų užsienio reikalų ministerija, sakoma, kad Maskva prašė to sąrašo neviešinti.

ES diplomatinės tarnybos Briuselyje atstovė spaudai nurodė, kad pastaraisiais mėnesiais Maskva neįsileido kelių Europos politikų, tačiau iki šiol nepageidaujamų asmenų sąrašo nebuvo pateikusi.

„Atkreipėme dėmesį, kad Rusijos valdžia nusprendė pasidalyti sąrašu. Neturime jokios kitos informacijos apie (šio sąrašo) teisinį pagrindą, kriterijus ir procesą“, – pažymėjo atstovė spaudai elektroniniame laiške.

Guy Verhofstadtas, kuris vadovauja Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijai Europos Parlamente ir kuris yra buvęs Belgijos premjeras, taip pat yra įtrauktas į šį sąrašą. Tai AFP pranešė jo atstovas spaudai Jeroenas Reijnenas.

„Verhofstadtui uždrausta atvykti į Rusiją. Jis yra maždaug 80 žmonių juodajame sąraše“, – sakė J.Reijnenas ir pridūrė, kad šis draudimas buvo paskelbtas, kai G.Verhofstadtas paragino atlikti nepriklausomą tarptautinį tyrimą dėl Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo nužudymo.

Švedijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad tame sąraše yra aštuoni šalies piliečiai, bet jokių vardų neatskleidė.

„Toks elgesys labai sukrečiantis, ir jis, deja, negerina Rusijos įvaizdžio. Mes prašėme paaiškinti tokį elgesį“, – Švedijos užsienio reikalų ministrės Margot Wallstroem žodžius citavo naujienų agentūra TT.

Suomijos visuomeninis transliuotojas YLE nurodė, kad Žaliųjų partijai priklausanti europarlamentarė Heidi Hautala taip pat pateko į „juodąjį sąrašą“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3220)