Maskva paskelbė savo sudarytą juodąjį Europos Sąjungos politikų, kurių ji nepageidauja matyti savo šalyje, sąrašą, penktadienį pranešė Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte.

Pasak jo, toks sąrašas, kuriame, kaip manoma, yra apie 80–90 pavardžių, buvo sudarytas atsakant į ES sankcijas Rusijai dėl jos vaidmens Ukrainoje – Krymo aneksijos ir separatizmo kurstymo Ukrainos rytuose.

„Rusija vakar įteikė įvairioms ES ambasadoms sąrašą žmonių, kurie nebegalės vykti į Rusiją“, – sakė M.Rutte per savaitinę spaudos konferenciją ir pridūrė, kad šiame sąraše taip pat figūruoja du olandų parlamentarai ir vienas olandų europarlamentaras.

Belgijos užsienio reikalų ministro Didier Reynderso laiške, kurį savo žinutėje citavo belgų europarlamentaras Markas Demesmaekeris, sakoma, kad tame sąraše išvardyti 89 asmenys.

Laiškas, kurio autentiškumą naujienų agentūrai AFP patvirtino Nyderlandų užsienio reikalų ministerija, sakoma, kad Maskva prašė to sąrašo neviešinti.

ES diplomatinės tarnybos Briuselyje atstovė spaudai nurodė, kad pastaraisiais mėnesiais Maskva neįsileido kelių Europos politikų, tačiau iki šiol nepageidaujamų asmenų sąrašo nebuvo pateikusi.

„Atkreipėme dėmesį, kad Rusijos valdžia nusprendė pasidalyti sąrašu. Neturime jokios kitos informacijos apie (šio sąrašo) teisinį pagrindą, kriterijus ir procesą“, – pažymėjo atstovė spaudai elektroniniame laiške.

Guy Verhofstadtas, kuris vadovauja Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijai Europos Parlamente ir kuris yra buvęs Belgijos premjeras, taip pat yra įtrauktas į šį sąrašą. Tai AFP pranešė jo atstovas spaudai Jeroenas Reijnenas.

„Verhofstadtui uždrausta atvykti į Rusiją. Jis yra maždaug 80 žmonių juodajame sąraše“, – sakė J.Reijnenas ir pridūrė, kad šis draudimas buvo paskelbtas, kai G.Verhofstadtas paragino atlikti nepriklausomą tarptautinį tyrimą dėl Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo nužudymo.

Švedijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad tame sąraše yra aštuoni šalies piliečiai, bet jokių vardų neatskleidė.

„Toks elgesys labai sukrečiantis, ir jis, deja, negerina Rusijos įvaizdžio. Mes prašėme paaiškinti tokį elgesį“, – Švedijos užsienio reikalų ministrės Margot Wallstroem (Margo Valstriom) žodžius citavo naujienų agentūra TT.

Suomijos visuomeninis transliuotojas YLE nurodė, kad Žaliųjų partijai priklausanti europarlamentarė Heidi Hautala taip pat pateko į „juodąjį sąrašą“.

Informuos Maskvą

M.Rutte nurodė, kad Olandijos vyriausybė atmeta šį Rusijos veiksmą ir kad „aiškiai ir tvirtai“ informuos Maskvą apie tokią savo poziciją.

Rusijos sąrašas „nėra pagrįstas tarptautine teise, nėra skaidrus ir negali būti užginčytas“ teisme, sakė M.Rutte.

„Mes atmetame Maskvos veiksmą ir pranešime jiems apie tai aiškiai ir tvirtai“, – sakė jis žurnalistams.

Berlynas reikalavo, kad Maskva viešai paskelbtų minėtą sąrašą ir įvardytų galimybes jį užginčyti.

Vokietijos „vyriausybė tikisi, kad Rusijos institucijos paviešins bet kokį „draudžiamą“ sąrašą, taip pat teisines priemones jam užginčyti“, sakoma Vokietijos URM pranešime.

„Žmonės (nurodyti) tame sąraše turi nedelsiant apie jį sužinoti. Jie turi teisę žinoti priežastis ir apeliuoti“, – pažymi Berlynas.

Rusija sekmadienį neįsileido Vokietijos parlamento nario Karlo-Georgo Wellmann, palaikančio glaudžius ryšius su Ukraina, kai šis atskrido į Maskvos oro uostą, nors jis buvo pakviestas dalyvauti politinėse diskusijose.

Rusijos pareigūnai įsodino jį į lėktuvą, išskraidinusį deputatą atgal į Berlyną, ir uždraudė jam atvykti į šalį iki 2019 metų, pranešė Vokietijos žiniasklaida.

„Dėl Wellmanno atvejo Vokietijos vyriausybė pareikalaus skaidrumo ir (užtikrinti) teisėtas teises kiekvienu panašiu atveju“, – penktadienį pareiškė Berlynas.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Aleksejus Meškovas trečiadienį sakė, kad po incidento su K.-G.Wellmannu Maskva gali svarstyti galimybę paviešinti asmenų, kuriems draudžiama atvykti į šalį, sąrašą.

„Manome, kad mūsų politika, kuria siekiama apsaugoti įtrauktųjų į Rusijoje nepageidaujamų asmenų sąrašą, asmeninę informaciją, yra geresnė negu mūsų partnerių Vakaruose, kai vardai skelbiami nuo stogų“, – jo žodžius citavo Rusijos naujienų agentūros.

Pareigūnas pridūrė, kad kiekvienas, įtariantis, kad jis gali būti neįleistas į Rusiją, gali nuvykti į Rusijos ambasadą ir tai išsiaiškinti.

Rusijos ambasadorius prie ES Vladimiras Čižovas praėjusią savaitę sakė, kad „niekam nebuvo (uždrausta atvykti) atsitiktinai“, bet pridūrė, kad t`e sąraše nėra „lyderių arba aukšto rango pareigūnų“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1366)