„Tokio pasityčiojimo mums nebuvo tekę patirti“, – DELFI sakė su vyru ir neseniai gimusia dukrele savaitgalį pailsėti į Nidą nuvykusi jauna moteris iš Marijampolės. Šeštadienį apie 14 valandą ji pasisiūlė pavežėti vyrą į mišką grybų, bet pamiršo piniginę su dokumentais.

„Iki miškelio buvo vos keli kilometrai – prisegiau kūdikį kėdutėje, pati su naminiais drabužiais sėdau prie vairo. Galvojau, tuoj pat nuvežusi grįšiu. Tačiau vos už kilometro nuo namų sustabdė policija, nors nepažeidėme jokių taisyklių, buvome prisisegę saugos diržus“, – pasakojo marijampolietė.

Pasak jos, paprašyta pateikti dokumentus, pareigūnams davė tik automobilio techninį pasą, apžiūros dokumentus ir draudimą. Vairuotojo pažymėjimo neturėjo. Paliktą namuose dokumentą pasisiūlė atvežti vyras.

„Tai išgirdę jie kaip šoko šaukti, neva taip daryti negalima. Tada vyras pasiūlė pareigūnams palydėti mus iki namų, kad galėtume tuos dokumentus pateikti. Pareigūnas labai piktai liepė man išlipti iš mašinos ir sėsti į jų automobilį“, – pasakojo DELFI pašnekovė.

Anot marijampolietės, automobilyje ji policininkams padiktavo savo asmens kodą, kurį mintinai moka. Pasižiūrėjęs į sistemą postinis įsitikino, kad ji jokių nuobaudų neturi, tačiau informavo, kad rašys įspėjimą, nes neturi teisių.

„Tai gerai, sakau, rašykite, tačiau už dvidešimt minučių turėsiu eiti pamaitinti kūdikio. Juk žinote, kaip dažnai tie lėliukai valgo. Tačiau pareigūnai pabrėžtinai nesiskubino, net nereagavo, kad automobilyje vaikas“, – pasakojo jauna mama.

Paprašė nesielgti gyvuliškai

Po maždaug 20 minučių „pažeidėjos“ vyras priėjo prie pareigūnų pasiteirauti, kiek užtruks, nes pradėjo verkti mergaitė.

„Jie nesureagavo, tik pasakė, kad tuoj. Po dešimties minučių vyras vėl priėjo. Buvo girdėti, kaip tas vaikas verkia. Vyras sakė, kad negali pamaitinti naujagimio, nes aš maitinu tik krūtimi. Paprašė nesielgti gyvuliškai ir kad įspėjimą galėtų pats paimti atvykęs į skyrių“, – prisiminė moteris.

Pasak jos, tada pareigūnai šoko šaukti, kad jie taip nedaro ir kad poilsiautojai nenustatinėtų savų taisyklių.

„Dėl to, kad vyras paprašė nesielgti gyvuliškai, liepė vykti su jais į skyrių – surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolo dėl pareigūnų įžeidimo ir nepaklusimo policijai“, – netikėtą savaitgalio Kuršių Nerijoje posūkį prisimena marijampolietė.

Kadangi važiavo grybauti, jos vyras su savimi dokumentų taip pat neturėjo, tad, moters pasakojimu, įsėdo į pareigūnų automobilį, o jai su verkiančiu vaikučiu buvo leista važiuoti iš paskos ir atvežti į komisariatą teises.

Apkaltino pasipriešinimu pareigūnams

„Kaip sužinojau skyriuje, mano vyrą buvo nutarta bausti už pasipriešinimą pareigūnams, kad be jų leidimo išlipo iš automobilio, nors vairavo ne jis, o aš. Tačiau tokiu atveju tik vairuotojui negalima be policijos leidimo išlipti iš automobilio, o keleiviai, nors jų būtų ir dešimt, gali išlipti“, – įsitikinusi moteris.

Marijampolietei nesuprantama, kaip reikia neturėti širdies, kad nepaisytum alkano kūdikio. „Mūsų mergytė tokia maža, kad jos nenuraminsi, nepaprašysi pakentėti, kai nori pieno“, – pareigūnus raginusį paskubėti vyrą teisino jauna mama.

Paklausti, kiek laiko teks užtrukti komisariate, pareigūnai, jos žodžiais, su nepasitenkinimu atrėžė, kad kiek reikės, tiek ir užtruks – tai jų asmeninis reikalas.

„Žinote, sugadino mums savaitgalį. Nebuvo nei nuotaikos, nei norėjosi tų grybų rinkti, nieko. Apie tai nusprendžiau papasakoti todėl, kad žmonės žinotų, kokia yra policija ir dokumentus vos ne po kaklu pasirišę vežiotųsi, antraip pareigūnai taip iš tavęs išsityčios, kad maža nepasirodys“, – sakė DELFI pašnekovė.

Blondinė už prabangaus automobilio vairo

Istorija baigėsi tuo, kad Marijampolėje gyvenamąją vietą deklaravusiam vyrui buvo surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, rugsėjo 18 dieną dėl nuobaudos nurodyta atvykti į Klaipėdą.

Grįžusi į Marijampolę pora kreipėsi į savo advokatą, kuris atstovaus juos Klaipėdoje, taip pat kreipsis į policijos komisarą.

Šeima Nidoje lankosi dažnai, tačiau į tokią nemalonią situaciją pateko pirmą kartą. „Turime pažįstamų vietinių, tai kai papasakojome – susiėmė už galvos, nepatikėjo, kaip taip gali būti“, – sakė jauna moteris.

Marijampolietė mano, jog į pareigūnų nemalonę pateko dėl to, kad pasirodė esanti „jauna blondinė, važiuojanti su nauja, prabangia mašina, todėl galima stabdyti ir vis viena bus prie ko prisikabinti“.

Policijos viršininkas: į tokius atvejus privalome reaguoti

Kaip DELFI patvirtino Neringos policijos komisariato viešosios policijos poskyrio viršininkas Rimas Milkintas, marijampoliečius sustabdęs vyresnysis postinis, kurio pavardė redakcijai žinoma, yra Neringos policijos komisariato darbuotojas. Nuo platesnio komentaro pareigūnas susilaikė.

„Mes negalime nei komentuoti, nei nekomentuoti – į tokius atvejus privalome reaguoti. Jeigu mus pasieks oficiali informaciją apie tokį konfliktą, pradėsime tarnybinį tyrimą, siekdami nustatyti, ar pareigūno elgesys buvo pateisinamas“, – sakė laikinai komisariato vadovo pareigas einantis pareigūnas.

Pasak R. Milkinto, marijampoliečiai turėtų kreiptis į Klaipėdos apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, Neringos policijos komisariatą arba policijos įstaigą pagal gyvenamąją vietą ir informuoti apie patirtus nepatogumus ar nekorektišką pareigūnų elgesį.

Nepaisė prasidėjusio gimdymo

Klaipėdos apskrityje tai ne pirmas atvejis, kai tėvai skundžiasi pareigūnų abejingumu. Kaip rašė „Vakarų ekspresas“, rugpjūčio pabaigoje gimdyti pradėjusi moteris ir ją į ligoninę gabenęs vyras buvo priversti laukti 20 minučių. Tiek laiko pareigūnai surašinėjo protokolą už greičio viršijimą 20 km/h.

Tuomet uostamiesčio policijos vadovai minėjo policijos šūkį „Ginti, saugoti, padėti".

Į nemalonų incidentą patekęs Tomas dienraščiui pasakojo visada buvęs policijos šalininkas ir niekad nesutikdavau su žmonėmis, neigiamai vertinančiais sunkų pareigūnų darbą, tačiau po nakties, kai vežė žmoną gimdyti, savo nuomonę pakeitė.

„Žmonai naktį prasidėjo gimdymas, tad taupydamas laiką ir valstybės pinigus nusprendžiau pats ją nuvežti į ligoninę. Naktį gatvės buvo tuščios ir nežymiai viršijau greitį. Ant Mokyklos gatvės tilto apie 4 valandą sukantis į Liepų gatvę mane sustabdė policijos pareigūnai. Bandžiau paaiškinti situaciją, bet nieko neišėjo. Tiek jau to, tegul baudžia, nes pažeidimą padariau, tačiau ir mane, ir žmoną šokiravo tai, kad popierius jie pildė 20 minučių“, – pasakojo Tomas.

Anot jo, pirmiausia pareigūnus bandė paskubinti jis pats, po to – jo žmona, bet irgi esą nesėkmingai.

„Apmaudžiausia, kad su kolega buvo ir moteris pareigūnė, bet ir ji nesuprato mūsų padėties. (…) Jeigu norima pakelti policijos prestižą visuomenės akyse, reikėtų pareigūnams susimąstyti ir priimti sprendimus vadovaujantis ne tik įstatymo raide, bet ir širdimi. Ačiū Dievui, vaikas prieš aštuntą valandą ryto gimė sveikas ir žmonai nieko nenutiko“, – tuomet sakė vyras.

Po nemalonaus incidento su policija anksti ryte porai iš tiesų gimė kūdikis. Tai „Vakarų ekspresui“ patvirtino Klaipėdos universitetinės ligoninės Gimdymo skyriaus vedėjas Leonas Janušas.