Praėjusią savaitę ant sovietų karius vaizduojančios skulptūros pjedestalo atidengta lenta, kurioje lietuvių ir anglų kalbomis glaustai pateikta informacija apie Tarybų Sąjungos okupuotoje Lietuvoje ištremtus, kalintus ir nužudytus žmones. Vienas aršiausių skulptūrų kritikų, konservatorius Kęstutis Masiulis DELFI teigė visiškai palaikantis tokią naujovę – esą dabar jau beveik galima skulptūras toleruoti.

„Dvejopas požiūris. Tikrai yra kur kas geriau negu nieko – neabejotinai. Ir manyčiau, kad galėtų galbūt taip ir būti, kadangi dabar yra labai aiškiai paaiškinta, kas buvo tie sovietiniai kariai“, - sakė K. Masiulis.

Tiesa, vienos informacinės lentos parlamentarui negana. Esą lygiai tokiais pačiais paaiškinimais turėtų būti padabintos ir likusios trys skulptūros, vaizduojančios sovietinius darbininkus, studentus ir kolūkiečius.

„Siūlyčiau ir prie kitų skulptūrų priklijuoti užrašus. Ten tokie yra laimingi studentai – tai būtų galima parašyti, kad šitie laimingi sovietiniai studentai negalėdavo laisvai skaityti literatūros. Kad netgi filosofinė literatūra buvo sunkiai prieinama. Buvo ilgą laiką uždraustos netgi ištisos mokslinės sritys, kaip genetika ar kvantinė mechanika. Einšteinas buvo apšauktas klaidingu žydų mokslininku ir pan. (...) Lygiai taip pat, prie kolūkiečių galėtų atsistoti užrašas, kaip žmonės buvo verčiami stoti į kolūkius, kaip buvo atiminėjamos žemės. O Lietuvos industrializacija buvo iš tikro siekiama ne tiek industrializuoti valstybę, o rusifikuoti“, - vardijo K. Masiulis.

„Jeigu mes norime būtinai šituos balvonus ant tilto laikyti, tada būtų poreikis pabaigti iki galo: surašyti visą tą sovietinę istoriją trumpais paliudijimais. Kad tie, kas lanko Vilnių, suprastų, kad mes nesimeldžiame, o pasakome – štai, buvo labai blogai“, - pridūrė pašnekovas.

Vis dėlto parlamentaras pabrėžė ir toliau nepalaikantis Vilniaus valdžios sprendimo restauruoti Žaliojo tilto skulptūras.

Memorialinė lenta ant Žaliojo tilto atidengta praėjusią savaitę, minint sovietinės kariuomenės išvedimo iš Lietuvos 20-ąsias metines.