Pasiūlymą likviduoti šią ambasadą ir kurti naują konsulatą Ministrų kabinetui pateikė Užsienio reikalų ministerija (URM).

Tokį žingsnį ji argumentuoja tuo, jog Lietuvos ir Argentinos santykiai yra minimalūs, o politinė ir ekonominė situacija šioje šalyje daro neigiamą įtaką ambasados Buenos Airėse veiklai. Anot URM, likvidavus ambasadą Argentinoje ir atidarius generalinį konsulatą San Paule, diplomatinis atstovavimas Lietuvai atitiktų ekonomines ir politines regiono realijas.

"Lietuvai iki šiol nėra deramai atstovaujama įtakingiausioje regiono valstybėje Brazilijoje, kurios ekonomika yra stipriausia ir greičiausiai auganti Lotynų Amerikoje. (...) San Paulas - Brazilijos ekonominis ir finansų centras, čia susitelkusi lietuvių bendruomenė. Lietuvos generalinio konsulato San Paule įsteigimas bent iš dalies užpildys Lietuvos diplomatinio atstovavimo Brazilijoje trūkumą", - rašo URM.

Tuo metu dvišaliai Lietuvos ir Argentinos santykiai, anot aiškinamojo rašto, yra minimalūs, "nėra atsako iš Argentinos pusės į Lietuvos pastangas plėtoti dvišalius santykius".

URM duomenimis, Brazilijoje gyvena apie 250 tūkst. lietuvių kilmės asmenų, Argentinoje - apie 200 tūkstančių.

Ministerija siūlo generalinį konsulatą Brazilijoje steigti iš jai skirtų asignavimų. Jame norima įsteigti dvi pareigybes: diplomato ir darbuotojo, dirbančio pagal sutartį. URM skaičiavimais, konsulatui San Paule įsteigti ir išlaikyti 2012 metais reiktų 436,2 tūkst. litų.

Finansų ministerija buvo pareiškusi, kad negali pritarti URM pateiktam Vyriausybės nutarimo dėl generalinio konsulato San Paule steigimo projektui, kuriam įgyvendinti reikės papildomų valstybės biudžeto lėšų, mat Lietuvos ekonominė ir finansinė būklė lieka sudėtinga.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)