Pasak Premjero Algirdo Butkevičiaus, siūlomoms pataisoms nepritaria pagrindinės asociacijos.

„Galiu pasakyti, kad Seniūnų asociacija ir Savivaldybių asociacija šitoms pataisoms prieštarauja. Jeigu mes esame demokratinė teisinė valstybė ir jeigu darome administracinę reformą ir ypač, kuri susijusi su savivalda, mes vis dėlto pirmiausia turime atsižvelgti į kitų institucijų norą, pageidavimą ir į jų pasiūlymus. Būtų, pirmiausia, manau, labai nekorektiška tų asociacijų atžvilgiu, jeigu mes iš viršaus pradėtume diktuoti ir nuleisti Konstitucijos arba kitų įstatymų pataisas, kurioms tos organizacijos nepritaria“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė Ministras Pirmininkas.

Be to, pasak Premjero, šiuo klausimu netgi reiktų organizuoti aptarimus, kuriuose dalyvautų patys seniūnai, merai, nes iki šiol pateikti pasiūlymai nekonkretūs, kai kuriais pasiūlymais grįžtama netgi į socialistinį laikotarpį, kai buvo apylinkės, turėjusios savo tarybas, ir pan.

A. Butkevičius pabrėžė, kad pasaulyje, Europoje šiuo klausimu nueita kitu keliu. Atremdamas teiginius, kad remiantis apklausomis daugiau gyventojų, siekdami geresnio atstovavimo, norėtų patys rinkti seniūnus, A. Butkevičius sakė, kad ir dabar savivaldybių tarybose numatytas, jei yra pageidavimas, bendruomenių atstovavimas.

„Šiuo metu įstatymai savivaldybių taryboms nedraudžia priimti sprendimų, netgi gali tapti ir biudžetine įstaiga, atskiru savivaldybės padaliniu, bet aš noriu pasakyti, kad mes negalime ignoruoti savivaldos pagrindų įstatymų, kad mes negalime savivaldybės taryboms primesti iš viršaus įstatymų, nesuderintų su Savivaldybių asociacija ir Seniūnų asociacija. Tai visiškai neatitinka teisinės demokratinės valstybės principų“, – pakartojo A. Butkevičius. Premjeras taip pat atmetė teiginius, esą tiesiogiai skiriant seniūnus turimą įtaką prarastų merai.

Pirmadienį vykusiame Vyriausybės pasitarime svarstytas Konstitucijos pataisų projektas, siekiantis įteisinti tiesioginius seniūnų rinkimus.

Pagal Konstitucijos pataisas seniūnai būtų renkami ketveriems metams. Kaip ir per savivaldybių tarybų rinkimus, balsuoti galėtų Lietuvos piliečiai ir kiti nuolatiniai administracinio vieneto gyventojai. Iniciatorių nuomone, tokios Konstitucijos pataisos seniūnams ir seniūnijoms suteiktų konstitucinį statusą, garantuotų realią savivaldą ir renkamų pareigūnų atskaitomybę bendruomenėms. Kartu siūloma nustatyti, kad seniūnijos turėtų savo biudžetą.