Tačiau politikas negalėjo paaiškinti, kodėl už vaisiaus sunaikinimą numatomos kur kas mažesnės bausmės nei žmogžudysčių atvejais, jeigu kūdikis nuo pat pradėjimo traktuojamas kaip visavertis žmogus.

Taip politikas atsakė į klausimą, kodėl jo vadovaujama partija siekia drausti abortus ir galbūt padidinti nemylimų vaikų skaičių Lietuvoje, kai galėtų skatinti pilnų šeimų kūrimąsi bei vaikų planavimą.

„Klausimas nelabai gerai suformuluotas. Ką reiškia nenorimų vaikų? Tai gal kažkas nenori kaimyno turėti, bet tai nereiškia, kad jis eis jį ir nužudys“, - spaudos konferencijoje teigė V. Tomaševskis.

„Aš pasakyčiau, kad jeigu Lietuvoje būtų tik planuoti vaikai, tai pusė mūsų neegzistuotume, nes pagal Lietuvos ir Europos apklausas iš tų vaikų, kurie gimsta, apie pusė yra neplanuoti. Ir viskas grynai priklauso tik nuo tėvų požiūrio, kad jie prisiima tą atsakomybę, kai kada naštą – leisti vaikui gimti“, - svarstė Mykolo Romerio universiteto docentas Danielius Serapinas, dalyvavęs LLRA spaudos konferencijoje.

LLRA politikai Seime yra įregistravę Gyvybės prenetalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą, kuriuo norima uždrausti abortus visais atvejais, išskyrus jeigu nėštumas pavojingas moters gyvybei ir sveikatai arba jeigu moteris pastojo įvykdžius nusikaltimą.

„Išprievartavimas irgi patenka į išlygą, bet su tuo sutinka ne visi gyvybės gynėjai“, - svarstė V. Tomaševskis.

Esant įtarimams dėl apsigimimo, abortas nebūtų leidžiamas. Anot V. Tomaševskio, apsigimusį vaiką reikia auginti, o ne žudyti jį dar negimusį.

„Pasaulyje esama ir trečios išlygos: jeigu yra tikimybė, kad vaikas bus nesveikas, abortas leidžiamas, bet pas mus šitos išlygos nėra šiame įstatyme. Galime diskutuoti, nėra vienos nuomonės. Mano nuomone, jeigu vaikas gali būti neįgalus, tai reikia jį gimdyti ir gydyti, o ne žudyti“, - aiškino europarlamentaras.

Politikai siūlo įteisinti baudžiamąją atsakomybę abortą neleistinai įvykdžiusiam gydytojui: už vaisiaus sunaikinimą prenetalinėje fazėje siūloma bausti iki 3 metų laisvės atėmimo, už sužalojimą arba susargdinimą – iki 2 metų.

LLRA atstovai aiškina, kad įteisinus abortų draudimą nėščiajai niekas negrėstų, tačiau esą būtų baudžiami ties asmenys, kurie skatino, ragino ar primygtinai reikalavo pasidaryti abortą.

„Baudžiamoji atsakomybė grėstų tik gydytojui, kuris atliko šitą veiksmą, ar asmeniui, kuris privertė moterį tą daryti. Taigi tai yra netgi tam tikra apsauga moteriai nuo vyro ar kitų asmenų įtakos“, - konferencijoje teigė V. Tomaševskis.

Kalbėdamas apie gyvybės apsaugą V. Tomaševskis teigė, kad šitokio įstatymo priešininkai labai sureikšmina atvejus, kai dėl gydytojų baimės daryti abortus moterys miršta arba tampa neįgalios. Pasiteiravus apie Lenkijos atvejį, kai du vaikus auginusi Alicja Tysiąc norėjo nutraukti trečiąjį nėštumą, nes jai grėsė apakimas, tačiau medikai atsisakė tą padaryti ir moteris tapo sunkio stadijos silpnarege, V. Tomaševskis sakė, jog šis įvykis sureikšmintas.

„Šitas Lenkijos atvejis yra per daug eksponuojamas. Lenkijoje per metus gimsta virš 300 tūkst. vaikų. Vienas atvejis toks buvo, bet gyvybės apsaugos priešininkai eksponuoja šį atvejį. Mūsų įstatyme numatyta išlyga dėl sveikatos, neturime gąsdinti šalies piliečių“, - aiškino V. Tomaševskis.

V. Tomaševskis nekalba ir apie psichologinę ar materialinę pagalbą nėštumą nutraukti norėsiančioms, bet to padaryti negalėsiančioms moterims, siūlomuose teisės aktų projektuose nekalbama ir apie biologinių tėvų atsakomybę, kurie nenorės ar negalės auginti savo vaikų, kurie gims, jeigu abortai bus uždrausti. Europarlamentaras teigia, kad vadovaujantis senovės romėnų logika, įstatymas žmones moko, todėl jauni žmonės atsakingai žvelgs į seksualinę sveikatą ir iki aborto neprieis.