Paprašytas pakomentuoti jo sulaikymo aplinkybes, savaitraščio redaktorius, VSD pareigūnų vedamas laiptais iš ketvirtame aukšte esančios redakcijos, sakė: "Nieko negaliu komentuoti... Man uždraudė... Pakomentuosiu vėliau".

DELFI žiniomis, penktadienį turėjo pasirodyti savaitraščio numeris, kurio pirmame puslapyje buvo publikacijos, pavadintos "Slaptoje VSD byloje - pinigai A.Paulauskui ir AMB" ir "V.Pociūną nužudė VSD pareigūnai".


Lietuvos televizijos naujienų tarnybos žiniomis, į Saugumo departamentą buvo iškviestas ir LNK naujienų tarnybos vadovas Rolandas Agintas, kuriam A. Drižius spėjo perduoti dalį informacijos.

Neoficialiomis žiniomis, joje - slapta įrašyti lošimų bendrovės „Olympic casino" vadovų pokalbiai. Primename, kad pastaruoju metu Lietuvoje buvo kilęs skandalas dėl Naujosios sąjungos (socialiberalų) galimų sąsajų su lošimo bendrovėmis.

DELFI žiniomis, ketvirtadienį A.Drižius skambino kai kurioms žiniasklaidos priemonėms ir teigė turįs informacijos apie Lietuvos konsulato Gardine darbuotojo, Valstybės saugumo departamento pareigūno Vytauto Pociūno žūtį.

Pasirodžius informacijai apie A.Drižiaus sulaikymą, DELFI paskambino į „Laisvo laikraščio“ redakciją. Ragelį pakėlęs A.Drižius pasakė: „Taip, esu sulaikytas. Šiuo metu kontoroje atliekama krata...“.

Redaktoriui pasakius tokius žodžius kažkas padėjo ragelį. Perskambinus antrą kartą, jo niekas nebekėlė. Pasak VSD pranešimo, sulaikymo metu pas "Laisvo laikraščio" redaktorių rasta informacijos, kuri, kaip įtariama, sudaro valstybės paslaptį.

Ketvirtadienio vakarą uždaryta ir „Laisvo laikraščio“ svetainė internete. Joje skelbiama, kad „toks virtualus serveris neegzistuoja arba yra atjungtas“.

Turima duomenų, kad A. Drižius galimai neteisėtai įgijo, laikė ir platino informaciją asmenims, neturintiems leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija. Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

VSD primena, kad visi asmenys, kurie iš A. Drižiaus yra gavę, jo teigimu, slaptą medžiagą ar kitokio pobūdžio slaptą informaciją, privalo ją nedelsdami perduoti VSD arba Generalinei prokuratūrai.

Už neteisėtą disponavimą valstybės paslaptį sudarančia informacija Baudžiamajame kodekse numatyta baudžiamoji atsakomybė.

VSD generalinis direktorius Arvydas Pocius, susipažinęs ir įvertinęs departamento imuniteto tarnybos pateiktą informaciją dėl žinių galimai sudarančių valstybės paslaptį paviešinimo, atlieka vidaus tyrimą, kurio tikslas - nustatyti pareigūnus, kurie galėjo paviešinti žinias, sudarančias valstybės paslaptį.

Dienraštis L.T. penktadienį paskelbė, kad iš VSD į „Laisvo laikraščio“ redakciją nutekėjusi slapta pažyma sprogo kaip bomba.

Neoficialiomis L.T. žiniomis, dokumente surinkta medžiaga, kaip juodais pinigais iš užsienio buvo finansuojama tuometinio Seimo pirmininko Artūro Paulausko vadovaujama Naujoji sąjunga (NS), taip pat ekspremjero Algirdo Brazausko Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, galbūt ir kiti politikai.

Pranešdamos apie A. Drižiaus suėmimą, LNK žinios paminėjo ir LSDP pirmininko pavaduotoją Mildą Petrauskienę. Tačiau M. Petrauskienė vėlai vakare tik iš dienraščio L.T. sužinojo, kokiame skandalingame kontekste buvo paskelbta jos pavardė. „Nesamonė!” – šį žodį socialdemokratė pakartojo bent 5 kartus.

Ji tikino, kad estų lošimo verslo banginis „Mecom grupp” prieš rinkimus niekada nerėmė A. Brazausko vadovaujamos LSDP. „Nesąmonės kažkokios! Kažkokios durnystės! Prie ko čia aš?! Net į kurią pusę, aš nenutuokiu visai”, – sakė M. Petrauskienė.

Socialliberalų lyderio A. Paulausko tarnybiniu telefonu atsiliepė jo žmona Jolanta, rašoma dienraštyje. „Jis išėjęs. Bus po valandos. Gal ką nors perduoti?” – maloniai pasiūlė J. Paulauskienė.

Laikraščio „Klaipėda“ spaustuvės direktorius Vaidas Zaleckis ketvirtadienį L.T. patvirtino, kad ketvirtadienį ryte dalis nedidelio „Laisvo laikraščio“ tiražo spaustuvės autobusiuku buvo išgabenta platintojui į Kauną. Kita tiražo dalis ketvirtadienį apie 9.30 val. Vilniuje buvo perduota A. Drižiui. VSD pareigūnai spaustuvėje nesilankė, tiražo konfiskuoti nebandė.

K.Čilinskas: bandoma nuslėpti informaciją apie pareigūnų korupciją

Žmogaus teisių ekspertai neigiamai vertina Saugumo departamento veiksmus, kai vakar dėl esą neteisėto disponavimo informacija, kuri yra valstybės paslaptis, buvo sulaikytas „Laisvo laikraščio“ redaktorius ir leidėjas Aurimas Drižius, praneša Lietuvos radijas. Žmogaus teisių instituto valdybos pirmininkas Kęstutis Čilinskas sako, kad taip buvo bandoma nuslėpti informaciją apie pareigūnų korupciją.

„Pagal Europos žmogaus teisių teismo konvenciją, jeigu kalbame apie valstybės paslaptį arba apie kitokios informacijos skleidimą arba neskleidimą, prioritetas yra teikiamas valstybės ir visuomenės interesams.

Jeigu šiems interesams ta informacija tikrai labai pakenktų, jeigu ji dar pripažinta valstybės paslaptimi, tada būtų galima stabdyti tokios informacijos pateikimą. Bet dabar yra visiškai atvirkščiai. Šiuo atveju bandoma pateikti informaciją, kuri demaskuotų galimus korupcinius ryšius. Tai jau yra aiškiai pripažinta, kad jei tokia informacija pateikiama, tai nėra joks nusižengimas. Tai yra žurnalistų priedermė ir pašaukimas teikti tokią informaciją, kuri padeda kovoti su korupcija“, - įsitikinęs K. Čilinskas.