"Taip, aš neprašiau mane išbraukti iš kandidatų sąrašo, turėčiau ten likti", - BNS sakė V.Landsbergis. Politikas sakė manantis, kad jo dalyvavimas rinkimuose paskatins debatus partijos viduje.

80-metis V.Landsbergis konservatoriams vadovavo nuo 1993 iki 2003 metų, kai iš jo šias pareigas perėmė dabartinis partijos pirmininkas Andrius Kubilius.

V.Landsbergis priminė, kad jo vadovaujamas partijos Politikos komitetas kelis kartus siūlė rengti suvažiavimą aptarti partijos strategiją, bet jis neįvyko.

"Prieš suvažiavimą turėtų vykti diskusijos partijos skyriuose, partijos taryboje ir partijos Politikos komitetas tą siūlė iš karto, paskui dar pakartotinai, bet tai buvo ignoruota. Tada aš matau šitą kelią, kad vis dėlto būtų diskutuojama visoje partijoje apie tai, kas mes esame, ką veikiame ir kur einame", - kalbėjo politikas.

"Aš taip manau, kad mano dalyvavimas sudarys prielaidas debatams", - teigė V.Landsbergis.

DELFI primena, kad TS-LKD vicepirmininkė, buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė atsisakė galimybės siekti partijos pirmininkės posto.

„Nedalyvausiu. Na, kol kas nieko daugiau nesakysiu, bet tvirtai esu apsisprendusi nedalyvauti“, - pirmadienį DELFI sakė I. Degutienė.

Mesti iššūkį partijos lyderiui ekspremjerui A. Kubiliui nutarė parlamentaras Valentinas Stundys.

"Taip, priėmiau sprendimą, kandidatuosiu", - pirmadienį BNS sakė V.Stundys.

Jis patvirtino, kad jo apsisprendimas susijęs su I.Degutienės atsisakymu kandidatuoti į TS-LKD vadovus.

Politologai: V.Landsbergis siekia atkreipti dėmesį į savo poziciją

Ramūnas Vilpišauskas
V. Landsbergio ir A. Kubiliaus tiesioginė konkurencija Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko rinkimuose sukuria sudėtingą situaciją partijos nariams, sako BNS kalbinti politologai.

Ekspertų teigimu, buvusio valstybės vadovo V.Landsbergio sprendimą kandidatuoti labiau lėmė ne noras grįžti į partijos vadovo pareigas, bet siekis atkreipti dėmesį į jo matomas problemas.

"V.Landsbergis ir A.Kubilius yra skirtingo tipo politikai ir partijoje jie labiau papildo vienas kitą nei konkuruoja. Jų tiesioginė konkurencija sukurtų gan sudėtingą situaciją partijos nariams", - BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovas Ramūnas Vilpišauskas.

Politologas sakė nesąs tikras, ar V.Landsbergis dalyvaus partijos pirmininko rinkimuose iki pat pabaigos, tačiau pabrėžė, kad jam pavyko atkreipti dėmesį į savo poziciją.

"Pirmas dalykas, kurį jis ir pats paminėjo - noras atkreipti dėmesį į savo nuomonę ir savo poziciją partijai svarbiais klausimais. Jei siekiama būtent šito tokiu sprendimu, manau, kad šį tikslą jam jau pavyko pasiekti", - teigė R.Vilpišauskas.

VU TSPMI dėstytojo Tomo Janeliūno teigimu, V.Landsbergis "galbūt pasigenda įsiklausymo į savo patarimus partijoje" ir "ne visada yra patenkintas, kaip pati partija reaguoja į jo pastabas".

Tomas Janeliūnas
"Man atrodo, kad jis iš tiesų ne tiek nori grįžti į tas pačias vėžias ir vėl vadovauti partijai, kiek nori parodyti dar kartą, kad jis ne veltui moko partiją ir bando įteigti kažkokias tezes", - BNS sakė T.Janeliūnas.

Apsisprendimą dalyvauti TS-LKD pirmininko rinkimuose 80 metų europarlamentaras V.Landsbergis patvirtino pirmadienio vakarą.

Politikas BNS sakė manantis, kad jo dalyvavimas sudarys prielaidas debatams partijos viduje. Jis taip pat priminė, kad partijos vadovybė neįsiklausė į V.Landsbergio vadovaujamo Politikos komiteto pastabas surengti suvažiavimą partijos strategijai aptarti.

TS-LKD partijos suvažiavimas numatomas balandžio pabaigoje-gegužės pradžioje. Iki jo partijos vadovas jau turi būti išrinktas.