„Aš nematau, kad čia būtų kas nors blogo. Tam tikrame įvykių, aplinkybių, galbūt ir neoficialių sąlygų kontekste, taip pat matant, kad Baltarusijoje, jos vadovybėje, kuriai galima turėti daug ir priekaištų, ypatingai dėl ankstesnių laikų politikos ir veiksmų, yra noro daryti ką nors kitaip, pabandyti vesti šalį kitaip – į išlikimą ir neatitrūkstant nuo Europinių šaknų. Nes baltarusių tauta yra verta būti Europos tauta“, - spaudos konferencijoje antradienį sakė V. Landsbergis.

DELFI primena, kad Baltarusijos prezidentą A. Lukašenką atvykti į Kovo 11-osios iškilmes D. Grybauskaitė pakvietė po to, kai Baltarusijos prokurorai apklausė vieną įtariamųjų Sausio 13-osios byloje Vladimirą Uschopčiką.

Anksčiau šalies vadovė yra sakiusi, kad kaimyninės šalies vadovą į nepriklausomybės atkūrimo jubiliejaus iškilmes kvies, jei įvyks lūžis Sausio 13-osios byloje. Prezidentė sako, kad po V. Uschopčiko apklausos atsiranda galimybė per metus užbaigti šią bylą.

Aleksandras Lukašenka ir Dalia Grybauskaitė
„Devyniolika metų Lietuvos prokuratūra neturėjo galimybės ir pakankamai pagrindo perkvalifikuoti šią bylą ir dabar jau turi. Ir mes turim galimybę per metus užbaigti šią bylą. Tai laikau politinio dialogo tąsa su prezidentu A. Lukašenka. Ar jis atvyks į Lietuvą, ar ne, mes kalbamės su Baltarusijos puse ir šie sprendimai bus padaryti artimiausiu metu, todėl dabar dar atsakyti negaliu“, – yra sakiusi D. Grybauskaitė.

1991 m. sausio 13 d. per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje, kai karine jėga mėginta nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių. Sausio 13-osios byloje Lietuva siekia patraukti atsakomybėn Baltarusijoje esančius generolą V. Uschopčiką ir Stanislavą Juonienę.