Skundą STT persiuntė prokurorai. I. Šimonytė ir A. Kubilius Vilniaus mero yra kaltinami piktnaudžiavimu, pareigų neatlikumu rengiant Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pakeitimus.

STT procesinį sprendimą, ar pradėti tyrimą dėl I. Šimonytės ir A. Kubiliaus, tikisi priimti artimiausiu metu.

„Kreipimasis buvo gautas birželio 17 d. ir Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis persiuntė jį STT, kad jie priimtų procesinį sprendimą, susipažinę pagal kompetenciją nagrinėtų", - antradienį sakė Generalinės prokuratūros atstovė Vilma Mažonė.

STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Ruslanas Golubovas patvirtino, kad skundas ir Generalinės prokuratūras gautas dar ketvirtadienį.

„Kol kas dar jokių sprendimų nėra priimta", - sakė STT atstovas. Jis neatmetė, kad sprendimas pradėti ar nepradėti tyrimą gali būti priimtas dar šią savaitę.

Vilniaus miesto meras A. Zuokas ketvirtadienį tikino, kad iš Generalinės prokuratūros dar nesulaukęs atsakymo į prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl buvusių aukštų politikų.

Vilniaus miesto savivaldybė teigia dėl I. Šimonytės ir A. Kubiliaus veiksmų pernai netekusi 18 mln. litų.

Anot savivaldybės, 2011 m. įsigaliojusiais Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pakeitimais, kuriuos inicijavo ir parengė Finansų ministerija ir kuriuos Seimui pateikė Vyriausybė, buvo padaryta didelė žala savivaldybių biudžetams, iš jų didžiausią žalą patyrė Vilniaus miesto savivaldybė. 2012 m. planas neįvykdytas 32,7 proc., tai yra negauta 36,2 mln. litų, iš jų 18 mln. litų - dėl šio įstatymo pakeitimų.

Savivaldybės duomenimis, Valstybinės mokesčių inspekcijos 2012 m. spalio 14 d. rašte nurodoma, jog „išanalizavus deklaruoti mokesčio pokytį nustatyta, kad didžiausią nekilnojamojo turto mokesčio sumažėjimą deklaruoja lizingo bendrovės. Pagrindinė tai lėmusi priežastis būtų nuo 2011 m. pasikeitusios Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo nuostatos".

Savivaldybės teigimu, pasinaudodami įstatymo pakeitimais ir sudėtinga mokesčio mokėjimo kontrole asmenys ėmė vengti mokesčio mokėjimo, kai jie nekilnojamąjį turtą faktiškai naudoja (nepateikdami mokesčio deklaracijos), tačiau vengia įforminti naujos statybos ar rekonstrukcijos baigtumą. Vilniaus miesto savivaldybėje 2013 m. vasario-balandžio mėnesiais vykusių patikrinimo metu nustatyta, jog iš 314 nebaigtos statybos negyvenamosios paskirties pastatų yra naudojami net 197 pastatai (62,7 proc.).

Vilniaus meras A. Zuokas prašo prokuratūros pradėti ikiteisminį tyrimą ir įvertinti pareigūnų atsakomybę. Esą I. Šimonytė ir A. Kubilius puikiai žinojo, jog tokie sprendimai pakenks savivaldybių biudžetams, o ypač Vilniaus miesto savivaldybės finansinei situacijai.

A. Kubilius ir I. Šimonytė tokius A. Zuoko pareiškimus vadina populistiniais.