„L.Ragauskis buvo pretendentas į NŽT direktoriaus pareigas, jis nelaimėjo šito konkurso ir šiandien užregistruotas teisme jo skundas, kuriuo jis prašo panaikinti (...) rezultatų protokolą ir uždrausti žemės ūkio ministrei priimti įsakymą dėl Daivos Mūrienės priėmimo į postą“, - BNS pirmadienį sakė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė - Baltaduonė.

Pasak atstovės, L.Ragauskis skunde taip pat prašo įpareigoti organizuoti šį konkursą iš naujo ir jo komisijos pirmininku paskirti ne žemės ūkio viceministrą Saulių Jakimavičių, o kitą žmogų.

S.Jacinevičienės - Baltaduonės teigimu, skunde rašoma, kad S.Jakimavičius konkurso metu buvo neobjektyvus, kai konkurso metu vertino L.Ragauskį.

„(Pareiškėjas) atkreipė dėmesį, kad S.Jakimavičius komisijos nariams viešai išsakė neigiamą požiūrį į jį ir sakė, kad S.Jakimavičius jį vertins mažesniais balais ir taip darė tiesioginę įtaką kitų komisijos narių nuomonėms“, - teigė Vilniaus apygardos teismo atstovė spaudai.

„(Pareiškėjas) mano, kad tas konkursas buvo organizuojamas taip, kad vienam iš dalyvių būtų užtikrinta galimybė laimėti ir tai paliudija valstybės tarnautojams užduodamų klausimų pobūdis“, - pridūrė ji.

Pasak S.Jacinevičienės - Baltaduonės, teismas per šią savaitę apsispręs, ar priimti nagrinėti skundą.

Lobistas, teisininkas L.Ragauskis tapo žinomas 2007 metais, kai įkūrė asociaciją „Už konstitucines gyventojų teises“ ir ėmėsi iniciatyvų, kad rinkimuose būtų leista dalyvauti ir nepartiniams visuomeniniams judėjimams.

Praėjusią savaitę Žemės ūkio ministerija pranešė, jog NŽT vadovo konkursą laimėjo Daiva Mūrienė, kurios tėvai neslepia ryšių su žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės šeima.

D.Mūrienė laimėjo surinkusi 7,25 balus, tuo metu L.Ragauskis su kitu pretendentu dalinosi trečią - ketvirtą vietas, surinkę 6,12 balų.

D.Mūrienės tėvas Regimantas Valiauskas yra Kėdainių rajono savivaldybės administracijos filialo - Gūdžiūnų seniūnas, o motina Zita Valiauskienė - savivaldybės kontrolierė, šiame poste ji dirba nuo 2000 metų. Ministrė V.Baltraitienė kelerius metus buvo tiesioginė Z.Valiauskienės vadovė. Ji nuo 1999 iki 2004 metų vadovavo Kėdainių rajono savivaldybės administracijai, 2004 - 2005 metais buvo rajono merė. Be to, V.Baltraitienė ir Z.Valiauskienė iki Darbo partijos įkūrimo priklausė tai pačiai Naujosios sąjungos partijai, abi su šia partija 2002 metais buvo išrinktos į Kėdainių rajono tarybą.

Tuo metu V.Mūrienės tėvas R.Valiauskas iki šiol priklauso Darbo partijai. Gūdžiūnų seniūnas taip pat teigia kartais bendraujantis su V.Baltraitienės vyru Regimantu Baltraičiu, jie susitinka medžiotojų renginiuose.

Valstybės tarnybos departamento atstovai teigė neturėję informacijos apie D.Mūrienės tėvų pažintis.

Žemės ūkio ministrė patvirtina pažįstanti D.Mūrienės tėvus, tačiau neigia ką nors žinanti apie pačią NŽT vadovo konkurso nugalėtoją. V.Baltraitienė teigė, kad Žemės ūkio ministerijoje bus svarstoma galimybė skelbti šį konkursą iš naujo.

Naujojo NŽT vadovo paieška paskelbta po to, kai sausį iš šių pareigų pasitraukė Daiva Gineikaitė, paaiškėjus, kad ji vairavo neblaivi ir bandė tai nuslėpti.