„Deja, tai rizikos grupės pacientas, kiek gavau duomenų, jo mėginys buvo paimtas jau gydymo įstaigoje ir jau esant sudėtingai būklei. Tai pirmas iš rizikos grupės ir gana sudėtingas pacientas“, – antradienį interviu Lietuvos radijui sakė A. Veryga.

„Aš tikrai negaliu pakomentuoti, pirmiausia, tiek daug nežinau apie pačią būklę, tad detaliai jos komentuoti nelabai ir galime. Tiesiog manau, kad turėtų užtekti pačios žinios, kad ji (būklė – BNS) tikrai sudėtinga“, – sakė ministras.

Jis patvirtino, kad pacientui reikia dirbtinai ventiliuoti plaučius. Pasak ministro, pacientas yra vyresnis nei 60 metų.

Iš Pietų Afrikos Respublikos grįžusiam vyrui infekcija buvo nustatyta antradienio naktį. Jis gydomas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje.

Antradienio rytą A. Veryga sakė, kad negalima tiksliai pasakyti, kur virusu žmogus užsikrėtė, tačiau realiausia, kad tai įvyko grįžtant į Lietuvą.

„Labiausiai tikėtina, kad užsikrėtė oro uoste ar lėktuve, kur keleiviai sėdi vienas šalia kito, toks variantas tikrai įmanomas“, – sakė A. Veryga.

Draudimai Lietuvoje koronaviruso karantino metu

Lietuvoje iš viso jau patvirtinta 18 COVID-19 atvejų, visi jie – įvežtiniai. Pirmoji pacientė jau pasveikusi ir išleista namo.

SAM primena, kad nuo šio pirmadienio žmonės, grįžę iš bet kurios užsienio valstybės, ne tik iš konkrečių, kaip iki šiol, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas.

Grįžusiems iš užsienio šalių 14-os dienų saviizoliacija yra privaloma. Už reikalavimų nesilaikymą numatyta atsakomybė.

Šalyje paskelbus dviejų savaičių karantiną žmonės raginami maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, jei yra galimybė, – dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita.

Pajutus ligos simptomus svarbu kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Lietuvos vyriausybė svarsto atsekti užsikrėtusių žmonių maršrutus

Lietuvos vyriausybė svarsto galimybę naudojantis mobiliųjų telefonų informacija bandyti atsekti naujuoju koronavirusu užsikrėtusių žmonių kelionių maršrutus.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pranešė, jog duomenys bus perduoti technologijų specialistams.

„Šiandien kaip tik kalbėjau ir su (verslininku) Vladu Lašu, ir su technologijų žinovais, kad mes duosime tuos telefonų numerius ir paprašysime, jog jie bendrai atsektų maršrutus, nes, pasirodo, dalis žmonių net nepasakė, kur jie buvo, kai ko mes nežinome, kur jie vaikštinėjo“, – LRT televizijos laidoje „LRT forumas“ pirmadienio vakarą sakė A. Veryga.

„Jie ieško tokio sprendimo, kurį mes galėsime parodyti, (kad būtų aišku), kur tas judėjimas buvo“, – pridūrė jis.

Verslininkas Vladas Lašas BNS sakė, jog ruošiamasi per atstumą surengti hakatoną, ieškant technologinių sprendimų kovai su koronavirusu, taip pat ir padedančių nustatyti asmens judėjimo trajektorijas bei galimus kontaktus.

„Šiandien surengėme diskusiją kaip technologijų, startuolių, inovacijų bendruomenė gali padėti sprendžiant tuos uždavinius, kurie iškilę valstybei, ir kaip daugiau bendrauti inovatyviam verslui. Viena iš idėjų yra hakatonas – nuotoliniu ryšiu, bet suburiantis žmones, turinčius idėjų ir galinčius padėti išspręsti vieną ar kitą problemą“, – pasakojo jis.

„Čia turime pavyzdžių, kaip tai sprendžia Korėja, ji jau džiaugiasi, kad baigia suvaldyti tą epidemiją savo šalyje, kaip darė Singapūras, jis suvaldė, nebuvo net daug atsiradę, ir dabar tą sparčiai diegia Ispanija – aplikacijos, kurios pirmiausia gali padėti atvykstant oro uoste: iki šiol turėjome kažkokią popierinę anketą pildyti, o tai galima padaryti atsisiuntus aplikaciją, prisijungus telefonu, užpildžius; kartu mes, atvykdami iš užsienio, turime sutikti ir pažadėti, kad tikrai suprantame padėties rimtumą“, – kalbėjo V. Lašas.

Jis pabrėžė, kad dabar ypač svarbu susitelkti, nes neapdairiai pasielgęs vienas situacijos rimtumo nesuprantantis žmogus gali pražudyti daug savo aplinkos žmonių.

„Valstybė turi teisę ir technologinių galimybių tokiomis ekstremaliomis situacijomis įjungti svertus ir padėti – neskelbiant pacientų, kurie yra užsikrėtę tuo virusu; jiems patiems jau sunku atgaminti, kur buvo. Technologijos šiuolaikinės, taip, kaip tą taikė ir Singapūras, jos leidžia neblogai nustatyti paskutinių kelių dienų maršrutą. Tie žmonės net ir nežinodami, kad yra viruso nešiotojai, galėjo keliauti. Neskelbiant to žmogaus vardo, galima suprasti, kuriose vietose galėjo įvykti kontaktas“, – kalbėjo verslininkas.

V. Lašo teigimu, jeigu pavyks imtis tinkamų priemonių kovojant su koronavirusu, tai gali tapti pavyzdžiu, kuriuo ateityje galėsime didžiuotis.

Hakatonas „Hack The Crisis“ planuojamas kovo 20–22 dienomis, tačiau, pasak V. Lašo, dalį idėjų bus pradėta įgyvendinti nuo antradienio.

Jo teigimu, technologijos galėtų pasiūlyti ir įdomių būdų pažvelgti į karantiną: pavyzdžiui, leisti palyginti, kuris miestas geriau jo laikosi.

„Statistiškai galima nustatyti, kuris rajonas, kuris miestas, miestelis labiausiai to laikosi, neindividualizuojant kiekvieno atskirai, bet žiūrint į bendruomenę, galima išrinkti geriausią ir skatinti tas bendruomenes“, – sakė pašnekovas.

Lietuvoje iš viso jau patvirtinta 17 koronaviruso COVID-19 atvejų, visi jie – įvežtiniai.

Pirmoji pacientė, kuriai buvo diagnozuota infekcija, jau pasveikusi ir išleista iš ligoninės į namus.

Siekiant stabdyti koronaviruso plitimą nuo pirmadienio Lietuvoje įvestas karantinas.