Fondo išmoka – 195 litai per mėnesį

„Yra siūlymas apsvarstyti galimybę atsisakyti arba sustabdyti taip vadinamo Vaikų išlaikymo fondo veiklą, kuris neretai yra pavadinamas alimentų fondu“, - antradienį žurnalistams po Vyriausybės posėdžio sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donato Jankauskas.

Pasak jo, Seimui siūloma nuo sausio 1-osios pripažinti netekusiu galios įstatymą, pagal kurį tokios išmokos buvo skiriamos. D. Jankauskas vardijo, jog Socialinės apsaugos ir darbo ministerija išlaidų taupymo kitąmet sieks trimis būdais.

„Tai yra racionalesnė pinigų teikimo sistema kartu su savivaldybėmis, Vaikų išlaikymo, arba alimentų fondas, ir beveik 1 mln. litų iš pačios ministerijos valdymo išlaidų – tai yra pačios ministerijos veiklai 1 mln. litų yra mažiau planuojama“, - sakė D. Jankauskas.

„Ir atlyginimų dalyje mažės, ir pieštukams, popieriams. Sprendimai per vieną naktį nepasidaro“, - kalbėjo ministras.

Iš Vaikų išlaikymo fondo mokamos išmokos vaikams, kurie negauna viso arba dalies išlaikymo, priteisto iš tėvų. Išmoka siekia iki 195 litų per mėnesį. Vaikų išlaikymo fondui šiemet skirta 50,2 mln. litų, iš jų 48,8 mln. litų – išmokoms. Fondo paramos jau keletą metų stabiliai reikia 22 tūkst. vaikų.

Idėja naikinti alimentų fondą jau buvo siūloma prieš dvejus metus, tačiau tuomet Seimas ją atmetė. Sprendimą lėmė daugumos nuomonė, kad panaikinus fondą, padidėtų socialinių pašalpų gavėjų skaičius, taigi valstybė nieko neišloštų. Tuo tarpu fondo naikinimo šalininkai tikino, kad neretai išieškoti pinigus iš alimentų nemokančių tėvų yra neįmanoma, taigi fondo veikla neefektyvi.

Pačio Vaikų išlaikymo fondo darbuotojai su siūlymu naikinti įstaigą pirmoje dienos pusėje nei oficialiai, nei neoficialiai neinformuoti. Jie tikino turintys tiek darbo, kad neretai aukojantys ir dalį savo savo laisvalaikio, kad patenkintų nenutrūkstamais srautais besikreipiančių moterų pagalbos prašymus.

Darbo dienos pabaigoje Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM)pranešė, kad apie taupymo planus informavo ir fondo darbuotojus tokiu tekstu: „Kaip žinote, šiandien ministrų kabinetas, atsižvelgiant į valstybės ekonominį sunkmetį ir valstybės biudžeto lėšų trūkumą, posėdyje patvirtino pasiūlymą kitais metais 4 proc. mažinti valstybės išlaidas. Todėl atitinkamai išlaidas turi mažinti ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Vienas iš šiuo metu svarstomų siūlymų nuo 2012 m. nutraukti visų išmokų iš Vaikų išlaikymo fondo (VIF) mokėjimą. Tokiu atveju, VIF administracija nuo kitų metų vykdytų tik veiklą, susijusią su lėšų išieškojimu iš skolininku. Kitaip tariant, būtų sumažintos VIF administracijos veiklos sritys.Toks sprendimas nutraukti išmokų iš VIF mokėjimą leistų valstybei sutaupyti apie 44 mln. litų.Tačiau dar kartą atkreipiame dėmesį, kad fondo administraciją naikinti neplanuojama“.

Fondo atstovai pripažįsta, kad šiuo metu išieškoti alimentus iš skolininkų sudėtinga, kadangi tam tiesiog nėra sukurta reikalingų etatų, o šiuo metu fonde dirbantys žmonės neturi tam nei reikiamos kvalifikacijos, nei laiko.

Mamos: valstybė kerta ten, kur tikisi mažiausiai pasipriešinimo

Anot Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio (NAMS) atstovės Ritos Baltaduonytės-Leonienės, valdininkai, užuot pasijudinę ir paieškoję būdų, kaip patobulinti alimentų išieškojimo iš skolininkų sistemą, nori nueiti lengviausiu būdu ir jau antrą kartą siūlo panaikinti fondą.

Pašnekovės manymu, šiuo metu sukurta išieškojimo sistema iš tiesų pakankamai sudėtinga ir neefektyvi. Alimentų išieškojimas atiduotas valstybinei institucijai, kuri, išieškodama skolas, remiasi civilinio proceso tvarka. Kol šis procesas pradeda suktis po teismus, kol yra kreipiamasi dėl skolos išieškojimo, iš tiesų praeina pakankamai daug laiko. Todėl fondas dabar iš esmės valstybei neduoda jokios naudos, nors, jei skolų išieškojimas būtų atiduotas į privačių antstolių rankas, esą skolos labai greitai būtų susigrąžintos, kaip nutiko su kelių eismo taisyklių pažeidėjais ir vadinamaisiais „zuikiais“ viešajame transporte.

„Per metus mamoms išmokama 150 mln. litų. Tuo tarpu numatytos metinės palūkanos skolininkams siekia net 5 proc. Taigi fondas ne tik galėtų išieškoti skolas, bet ir užsidirbti. Šiuo atveju skola neturi senaties termino, taigi ją tikrai galima būtų po truputį išieškoti, tik reikia šiek tiek noro ir patobulinti dabartinę sistemą.

Nelikus fondo, tos mamos, kurios turėjo iš valstybės gavusios bent jau šiokią tokią garantiją, kad turės už ką išlaikyti vaiką, kad skola bus išieškota iš nemokių asmenų, liks be nieko. Jos nebeturės jokios garantijos. Esu labai nusivylusi tokia valstybės pozicija. Visada patogiausia kirsti ten, kur, tikėtina, niekas neprieštaraus“, - svarstė R. Baltaduonytė-Leonienė.

SADM: tokie pakeitimai rengiami atsižvelgiant į valstybės biudžeto lėšų trūkumą

Anot Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM), ministrų kabinetui šiandien posėdyje patvirtinus pasiūlymą kitais metais 4 proc. mažinti valstybės išlaidas, SADM gali būti priversta jau nuo 2012 m. nutraukti visų išmokų iš Vaikų išlaikymo fondo (VIF) mokėjimą.

Tokie pakeitimai rengiami, atsižvelgiant į valstybės ekonominį sunkmetį ir valstybės biudžeto lėšų trūkumą. Sprendimas nutraukti išmokų iš VIF mokėjimą leistų valstybei sutaupyti apie 44 mln. litų.

Šiuo metu galiojantis Vaikų išlaikymo fondo įstatymas numato, kad iš VIF yra mokamos išmokos vienam iš tėvų, su kuriuo teismo sprendimu gyvena vaikas, kai vaikas negauna teismo sprendimu priteistos išmokos. Išmokos mokamos ir tais atvejais, kai vaikas negauna teismo patvirtinto vaikų išlaikymo sutartimi nustatyto išlaikymo, arba gauna tik dalį nustatytos išmokos. VIF išmokos yra periodinės – jos mokamos vieną kartą per mėnesį ir vienam vaikui.

Vaikų išlaikymo fondo įstatymo pripažinimo netekusiu galios įstatymo projekte numatyta, kad nuo 2012 m. nutraukiamas šio fondo išmokų mokėjimas. Tai yra nuo kitų metų nebebūtų naujai skiriamos ir mokamos išmokos, kurias iki šiol mokėdavo VIF.

Taip pat numatoma, kad iki 2012 m. iš VIF išmokėtas lėšas iš skolininkų turės išieškoti Vaikų išlaikymo fondo administracija prie SADM, kuriai būtų pavesta atlikti šią funkciją – išieškoti lėšas iš skolininkų.

SADM atkreipė dėmesį, kad valstybė socialinių išmokų pagalba remia šeimas, ypač nepasiturinčias, todėl vaikų iš nepasiturinčių šeimų materialinė padėtis, nutraukus minėtų išmokų mokėjimą, neturėtų pablogėti.

Nuo 2008 m. sausio 1 d. iki 2011 m. rugsėjo 30 d. VIF gavo 34 455 prašymus išmokai iš minėto fondo gauti. Išmokas iš Vaikų išlaikymo fondo iki š. m. spalio gaudavo apie 22 000 vaikų.

Tokiems pakeitimams dar turėtų pritarti Seimas, svarstydamas 2012 m. biudžetą, taip pat – ir šalies Prezidentė.