Dėl tokių karinių veiksmų vietos gyventojai priversti bėgti nuo artėjančios fronto linijos, nors Ukrainos valdžia tikina, kad pavyzdžiui Bachmuto miesto neatiduos ir stengsis išlaikyti šias pozicijas kiek tik bus įmanoma.

Rusai ne tik masiškai apšaudo gana siaurą fronto liniją Donecko srityje prie Bachmuto, bet ir daužo ilgesnio nuotolio raketomis tuos miestus ir gyvenvietes, kurias kontroliuoja ukrainiečiai.

„Kai pirmą kartą pataikė, apgaubiau vaiką ir sakiau – sūneli, tu tik nejudėk, nes mes gulime ant stiklų“, – pasakojo viena ataką išgyvenusi ukrainietė.

Vietos gyventojai pagaliau suskubo evakuotis, nes rusų puolimas reiškia, kad viskas, kas čia stovi gali būti sulyginta su žeme.

„Į galvą jai pataikė stiklo skeveldros, ji iš viso turėtų ligoninėje gulėti, bet ją išleido, kad daiktus susirinko“, – sakė kita vietos gyventoja.

Tie, kurie negali patys išvažiuoti, prašo kitų pagalbos ir jos sulaukia.

„Mes atvažiavome iš Krematorsko, kad padėtume žmonėms. Tiesiog pagelbėti, čia giminių neturime“, – sakė vienas ukrainietis.

Eilinių ukrainiečių, ypač gyvenančių netoli fronto linijos, padėtis yra tikrai nepavydėtina. Pavyzdžiui, per paskutinį masinį antskrydį rusai taip sudaužė Odesos miesto elektrines ir tris pagrindines pastotes, kad tik dabar atvyko atkurti bent mažą dalį generavimo pajėgumų ir grąžinti elektrą į miestą.

„Dabar pagrindinis tikslas yra atkurti dar bent vieną elektros energijos tiekimo kanalą į miestą. Kad būtų galima elektrą tiekti bent jau dvi valandas, su 5–6 valandų pertrauka. Kad bent kelis kartus per dieną aprūpintume elektra kiekvieną gyventoją“, – kalbėjo „Ukrenergo“ vadovas Volodymyr Kudritskyj.

Blogiausia yra tiems, kurie gyvena daugiabučiuose, kuriuose nėra įvesta dujų. Nes ten be elektros niekas neveikia. Dėl tokių aplinkybių Ukrainos valdžia skuba aprūpinti Odesą galingais autonominiais generatoriais. Be abejo, dar blogiau yra tiems, kurie prarado ne tik namus, bet ir savo vyrus.

„Šiandien ne pati geriausia diena, laidojame mano draugės vyrą Olesijų, 37 metų. Liko 2 metukų dukrelė, o čia – mūsų kapinėse, jau yra antroji šlovės alėja. Nes pirmojoje nebeliko vietos“, – viename vaizdo įraše iš kapinių pasakojo ukrainietė.

Panaši, tik gerokai niūresnė ir mažiau žinoma bei viešinama padėtis Vladimiro Putino valdomoje Rusijoje. Ten skardiniuose karstuose kareiviai masiškai gula į „Vagner“ kapines, arba keliauja į pačias tolimiausias Rusijos vietas. Ir taip tęsiasi jau beveik metus.

Karas Ukrainoje

Kita vertus, Rusijos moterys, kurios gavo bent kelių milijonų rublių kompensacijas už žuvusius vyrus, kol kas nesiskundžia, kad joms per mažai sumokėjo. Nes už tiek galima nusipirkti nedidelį butą. Gal tam padeda ir nesibaigianti Kremliaus propaganda, skirta ištikimiausioms Maskvos televizijos žiūrovėms.

„Kas sudegins jų „Leopardus“, kas juos išsvilins, mes kiekvienam padovanosime tokią dovaną – V. Putino marškinėlius“, – viename tokiame vaizdo įraše žadėjo senyva Rusijos gyventoja.

Kremliaus režimui kol kas netrūksta per porą V. Putino valdymo dešimtmečių sukauptų šimtų milijardų naftos dolerių. Bet Ukrainos sąjungininkų sprendimas pradėti tiek Kyjivui ne tik patrankas, bet ir sunkiąją šarvuotąją techniką, privers V. Putino režimą gerai paskaičiuoti, ar bus kuo į tai atsakyti.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: