Pagrindinė priežastis – rusų baikerių suplanuotas žygis iš Maskvos į Berlyną, taip pažymint sovietų pergalę prieš nacių Vokietiją. Tam pasipriešino Lenkijos baikeriai, prie jų prisideda ir lietuviai iš Kauno.

Rusijos „Naktiniai vilkai“ MC planavo 6000 kilometrų žygį per Rusiją, Baltarusiją, Lenkiją, Čekiją, Slovakiją, Austriją ir, galiausiai, Vokietiją iki Berlyno. Rusijos baikerių žygis turi prasidėti balandžio 25-ąją, jo metu planuojama stoti tokiose vietose kaip Aušvicas pietinėje Lenkijoje.

Lenkijoje kilo protestas „Ne, Rusijos banditams“, rašė BBC. „Ar šis žygis per Lenkiją reiškia perspėjimą lenkams, ar tai agresijos pradžia?“ klausė protestuojantys lenkai. Lenkijos televizijos TVN surengta apklausa parodė, kad apie 52 proc. balsavusių lenkų nepritaria tokiam žygiui.

Lenkijos užsienio reikalų ministrė Ewa Kopacz žygį pavadino „provokacija“, bet patikino, kad galutinį sprendimą, ar įleisti baikerius į šalį, priims Lenkijos pasieniečiai.

Lietuvos baikerių kongreso Kauno regiono atstovas Marius iš „Hells Angels MC Lithania“ teigia, kad atšalus Rusijos ir Vakarų santykiams tokie žygiai nėra tinkami.

„Jų klubas ruošėsi pakartoti tarybinės armijos kelią nuo Maskvos iki Berlyno. Organizuojama tokia esą ekspedicija: jie su vėliavomis, su motociklais... Baikeriai vis tiek, išeina tokia savotiška kariuomenė. Jų idėja yra paminėti Antrojo pasaulinio karo 70-metį ir pravažiuoti su motociklais per visą Europą: kaip ėjo tarybinė armija, dabar nori pravažiuoti. Tai ar dabar tas laikotarpis, kai reikia skatinti tokią šovinistines karines aistras, kai Rusijos-Ukrainos santykiai tokie neaiškūs, kai visa Europa įtampoje?“ - klausė pašnekovas.

Mariaus teigimu, baikeriai neturėtų dalyvauti politikoje. „O Chirurgas su savo „Naktiniais vilkais“ yra politizuota grupuotė. Mes savo pareiškime ir konstatuojame tą dalyką, kad jis susipainiojo tarp baikerizmo ir politinių pažiūrų“, - sako vyras.

Pasak Mariaus, „Naktiniai vilkai“ siuntė savo atstovus į Krymą, siūlėsi suformuoti savo smogikų būrį, kurie padėtų separatistams kovoti prieš ukrainiečius.

„Jie visą laiką reiškiasi tokioje šviesoje. Jei tai būtų pirmas kartas, kad jie nori paminėti senelių žūtį, pravažiuoti kelią, ramiai, be ypatingos pompastikos, tai niekas nebūtų sureagavęs. Bet kad jis rėkia baisiausiai, garbina Staliną. Ar tas fašizmas, ar komunizmas – tai du vienodi broliai. Tai nei Stalinas, nei Hitleris mums neturėtų būti tokios ikonos, vertos pagarbos. O jis visą laiką rėkia, kad Stalinas buvo auksinis žmogus, kad viskas buvo gerai, kad reikia sugrąžinti tuos laikus“, - teigė Marius.

Jo teigimu, baikerių subkultūra gimė Jungtinėse Valstijose, todėl daugelio baikerių klubų pavadinimai būna angliški. Pasak Mariaus, A. Zaldostanovo vadovaujami „Ночные Волки“ MC anksčiau irgi vadinosi „Night Wolves“ MC.

„Po to jie perėjo prie kirilicos, didelė dalis tarptautinių filialų pabiro, atsisakė to. Netgi Lietuvoje yra buvęs „Naktinių vilkų“ filialas, veikė Vilniuje. Bet kaip gali būti koks nors vokietis ir nešioti „Ночные Волки“ ženklą? - pasakojo Marius.

Pasak pašnekovo, baikeriai nebegalėjo daugiau kentėti ir nusprendė reaguoti viešai: pareiškime pasakyta, kad rusų „Naktiniai vilkai“ nepageidaujami Lietuvoje. „Tai tas pats, jei su Georgijaus juostelėmis pradėtų lakstyti, kažkaip nei šis, nei tas“, - sako Marius.

Jo teigimu, „Naktinių vilkų“ žygis iš Maskvos į Berlyną nėra tas pat, kas lietuvių kelionės „Misija – Sibiras“, nes žygio tikslas – ne pagarba mirusiesiems, bet jėgos demonstravimas. „V. Putinui tokie šunys ir reikalingi, jiems pasakė „fas“, jie ir bėga“, - teigė vyras.