Jis sakė, kad stengiasi atkalbėti savo tautiečius nuo nuolatinių prieš Kinijos valdžią nukreiptų susideginimų.

„Iki šios dienos iš viso yra susideginę 119 tibetiečių. Jie susidegina, stengdamiesi nepakenkti nei aplinkai, nei kitiems žmonėms, jie izoliuoja tiek aplinką, tiek žmones nuo galimos žalos, kurią susidegindami galėtų sukelti. Vis dėlto mūsų vyriausybė tremtyje neskatina tokių susideginimo aktų, kadangi mes vertiname žmonių gyvybę. Nepaisant to, mes visgi solidarizuojamės su tais žmonėmis, kurie nusprendžia susideginti, nes jie išreiškia visos tautos lūkesčius, siekius ir kančią. Mes taip pat žinome, kad Lietuvoje 1971 m. irgi buvo Kaune įvykdytas susideginimo aktas Romo Kalantos, taigi turime sąsajų“, – „Žinių radijui“ sakė L. Sangay.

Tibeto premjeras tremtyje teigė jaučiantis žmonių visame pasaulyje palaikymą, tačiau pasigedo tvirtesnės vyriausybių pozicijos.

„Žmonės visame pasaulyje, taip pat ir Vakarų šalyse, labai remia tibetiečius ir supranta jų reikalus. Tačiau, jeigu kalbėtume apie vyriausybinį lygį, situacija sudėtingesnė, nes, nors mes iš jų jaučiame paramą ir supratimą, žinome, kad jie jaučia didelį spaudimą iš Kinijos vyriausybės ir negali atvirai ir konkrečiai reikalauti išreikšti Tibeto žmonių valios, nes jie iš tiesų yra priklausomi. Kita vertus, kadangi visos šalys, taip pat ir Lietuva, remiasi laisvės principais, kurie išreikšti Konstitucijoje, mes jaučiame, kad ir Tibeto laisvė, kuri remtųsi bendraisiais žmogaus laisvės postulatais, yra visiškai legali. Taigi vyriausybės tiesiog galėtų pasirinkti, ar pritarti mums, ar ne“, – kalbėjo L. Sangay.

Vis dėlto politinis Tibeto lyderis užsienio šalių valdžių nekaltino ir dėkojo tiems, kurie Tibeto laisvės siekį remia.

„Nemėgstu žodžio „nusivylimas“ ir niekados nesakyčiau, kad esu nusivylęs. Tiesiog žinau, kad daug žmonių, jeigu jiems būtų suteikta galimybė, iš tiesų mus paremtų ir išsakytų savo poziciją. Tačiau mes esame dėkingi tiems, kurie mus remia, ir nepriekaištaujame tiems, kurie kol kas galbūt susilaiko“, – „Žinių radijui“ sakė L. Sangay.

„Žinių radijo“ laida „Aktualusis interviu“ transliuojama kiekvieną darbo dieną 17.05 val.