Trečiojo vaiko mažiau nei prieš metus susilaukusi Diana (vardas pakeistas) DELFI pasakojo, kad šeimai nusprendus, jog dabar mažiausią šeimos narį prižiūrės tėtis, paaiškėjo, kad tai nėra taip paprasta.

Vyras turi individualią įmonę, kurios savininkai iki liepos turėjo privalomai mokėti visus socialinio draudimo mokesčius bent nuo 800 Lt, todėl „Sodra“ traktavo, kad jis turi draudžiamųjų pajamų ir jam išmoka nepriklauso, nes iš pašalpos atimamos draudžiamosios pajamas, kurias gauna vaiką prižiūrintis tėvas. Nemokėti šių mokesčių iki liepos buvo neįmanoma, po liepos tai tapo pasirinkimo dalyku, tačiau tuomet paaiškėjo, kad vyras nėra draustas ir jam išmoka nepriklauso.

„Vaiko priežiūros atostogų jis norėjo išeiti birželio 19 d., bet jam „Sodroje“ pasakė, kad reikia uždaryti arba sustabdyti įmonės veiklą, nes jis privalėjo mokėti „Sodros“ mokesčius nuo 800 Lt ir taip turėjo draudžiamųjų pajamų, todėl išmoka nepriklausytų“, – pasakojo moteris.

Tačiau, anot pašnekovės, būtų gaila uždaryti įmonę, nes yra pasirašyta tęstinių sutarčių su klientais.

„Tai yra lyg kažkokie spąstai. Jeigu pasirenki mokėti mokesčius „Sodrai“, tuomet laikoma, kad turi draudžiamųjų pajamų ir jų dydis išskaičiuojamas iš vaiko priežiūros atostogų išmokos arba ji visai nemokama, tačiau jeigu pasirenki nemokėti, tuomet laikoma, kad esi nebedraudžiamas ir neturi teisės į mokamas vaiko priežiūros atostogas“, – piktinosi trijų vaikų mama.

„Sodra“, anot jos, pasiūlė vyrui atgaline data išeiti vaiko priežiūros atostogų taip išsaugant galimybę gauti išmoką, tačiau pareikalavo pasirašyti pasižadėjimą, kad jeigu bus nustatyta, jog jis gavo permoką, ją turės grąžinti.

Kol kas šeima jokio sprendimo nepriėmė.

Galima drausti savanoriškai

Tuo tarpu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atsakyme DELFI rašoma, kad nuo šio sausio iki liepos, kai individualių įmonių savininkai privalėjo mokėti visas socialinio draudimo įmokas bent nuo minimalios algos, jie galėjo išeiti vaiko priežiūros atostogų. Tačiau jiems priklausanti išmoka kas mėnesį būtų mažinama 800 Lt arba visai nemokama, jei daugiau draudžiamųjų pajamų žmogus neturėjo.

Daugiau draudžiamųjų pajamų individualios įmonės savininkas gali turėti, jei dar dirba pagal darbo ar autorinę sutartį.

„Motinystės (tėvystės) pašalpa galėjo būti arba mokama sumažinta (skirtumas tarp draudžiamųjų pajamų ir pašalpos), arba, jei pastaroji mažesnė, nemokama. Tačiau pagal prašymą ji galėjo būti paskirta „Sodroje“. Tokiu atveju, jei pašalpa buvo paskirta, bet dėl turimų draudžiamųjų pajamų nemokėta, nuo liepos tokiam žmogui ji gali būti mokama“, – rašoma specialistų atsakyme.

Individualių įmonių savininkai nuo liepos 1 moka privalomas socialinio draudimo įmokas tik pensijų draudimui, tad Ligos ir motinystės socialiniu draudimu jie nėra draudžiami. Tačiau tai daryti galima savanoriškai sudarant individualią savanoriškojo draudimo sutartį, o išmokos dydis būtų proporcingas draudimo įmokai ir draudimo laikotarpiui.

Anot ministerijos, jeigu žmogus tuo metu nėra draustas, į jo turėtą socialinio draudimo stažą ligai ir motinystei neatsižvelgiama.

Tvirtinama, kad įstatymo normos dėl privalomo tik pensijų draudimo mokėjimo yra pakeistos laikinai. Nuo 2012 metų sausio 1 d. turėtų galioti buvusios nuostatos, tačiau Vyriausybei pavesta iš esmės peržiūrėti individualių įmonių savininkų apmokestinimo tvarką, mažinant mokesčių naštą, todėl kartu turės būti peržiūrėtos ir garantijos.