„Vidinio tyrimo pas mus pradėta nėra. (...) Nematome poreikio pradėti“, - DELFI sakė teisingumo ministro patarėja Vaida Vincevičiūtė.

Antradienį dėl A. Beliackio sulaikymo ir Lietuvos vaidmens šioje istorijoje neeilinį posėdį rengia Seimo Užsienio reikalų komitetas. Į posėdį kviečiami Užsienio reikalų bei Teisingumo ministerijų vadovai. Anot V. Vincevičiūtės, teisingumo ministras Remigijus Šimašius šiuo metu atostogauja, tačiau į posėdį jis veikiausiai atvyks.

„Negaliu pasakyti, ar jis tikrai bus. Dar nepavyko tiksliai su juo susiderinti“, - svarstė pašnekovė.

Teisingumo ministerija: URM įspėjimas gautas jau po to, kai suteikta teisinė pagalba

Užsienio reikalų ministerija (URM) jau išsakė savo poziciją – esą dar birželį Lietuvos institucijos įspėtos neteikti informacijos Baltarusijos tarnyboms.

Tačiau Teisingumo ministerija teigia, kad informacija apie A. Beliackio bei organizacijos „Vesna“ bankines sąskaitas Baltarusijos tarnyboms buvo suteikta gerokai iki diplomatiniais kanalais išplatinto įspėjimo netalkinti Minskui.

Ministerija pripažįsta gavusi tokį raginimą, tačiau jis A. Beliackio istorijai esą negalėjo turėti jokios įtakos.

„Taip, toks raginimas buvo. Tačiau teisinės pagalbos prašymas (iš Baltarusijos – DELFI) buvo gautas sausį, o patenkintas jis buvo kovo mėnesį. Įspėjimas neteikti informacijos buvo gautas birželio pabaigoje“, - sakė Teisingumo ministro patarėja V. Vincevičiūtė.

Teisingumo ministerijos veiksmus, suteikiant informaciją, padėjusią pradėti teisinį A. Beliackio persekiojimą Baltarusijoje, aršiai kritikuoja tiek Seimo opozicija, tiek dalis valdančiųjų. Opozicijos atstovai ragina R. Šimašių atsistatydinti, o konservatorių frakcija Teisingumo ministerijos pasiaiškinimus dėl šios situacijos vadina nerimtais.

Intelektualai D. Grybauskaitei: „Mums gėda. O Jums?“

10 Lietuvos intelektualų dėl Lietuvos veiksmų, prisidėjusių prie A. Beliackio sulaikymo, viešu laišku kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę.

„Lietuvos pareigūnai viešai patvirtino, kad jie suteikė duomenis Baltarusijos režimui apie baltarusių pilietinių organizacijų ir jos narių turimas bankų sąskaitas Lietuvoje. Pasak pareigūnų, tai yra „įprasta procedūra“.
Lietuvos valdžios duotais duomenimis remdamasis, Baltarusijos režimas ėmėsi represijų prieš savo piliečius, - rašoma intelektualų laiške. - Žinoma, kad ir anksčiau Baltarusija tokios informacijos prašydavo. Tačiau Lietuvos pareigūnai jos neteikdavo. Todėl raginame Lietuvos piliečiams paaiškinti, kodėl mūsų valdžios pozicija pasikeitė.“

Dokumente, kurį pasirašė Liudvikas Jakimavičius, Darius Kuolys, Vytautas V. Landsbergis, Gintautas Mažeikis, Romas Pakalnis, Valdas Papievis, Kornelijus Platelis, Romas Sakadolskis, Arūnas Sverdiolas bei Saulius Žukas, taip pat reikalaujama asmeninės bei politinės atsakomybės iš pareigūnų, atsakingų už informacijos apie A. Beliackį suteikimą.

„Save gerbiančioje valstybėje tokį apgailėtiną sprendimą priėmę pareigūnai privalo būti įvardinti, o prie jo prisidėję politikai prisiimti politinę atsakomybę. Ponia Prezidente, mums gėda dėl Lietuvos valdžios veiksmų. O Jums?”, - reziumuoja intelektualai.