Istorikas Algimantas Kasparavičius sakė, kad istorinė atmintis priklauso ne nuo įstatymų, o istorikas Arūnas Gumuliauskas, vienas iš asmenų, pasirašiusių po kreipimosi dėl Tautos istorinės atminties įstatymo būtinumo, „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė, kad dabar Lietuvos istorinė atmintis vykdoma chaotiškai.

„Negali būti istorija vienintelė tiesa, cenzūruojama ir panašiai, tačiau supraskime vieną dalyką – šiandien Lietuvos istorijos atminties politika vykdoma visiškai chaotiškai, be jokios sistemos. Praktiškai mes nukenčiame ir nukenčia pati valstybė“, - laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo A. Gumuliauskas.

Anot jo, toks chaotiškas istorijos pateikimas veda prie to, kad žmonės ima ilgėtis laikų, kai Lietuva priklausė Rusijai:

„Jaunimas, kuris gimė ir užaugo antrojoje Lietuvos Respublikoje, neturėdamas kritinio mąstymo ir kritinės analizės šaltinių, chruščiovinį atšilimą supranta kaip normalų atšilimą. Tada belieka iš išorės pamesti tam tikrų momentų, ir mūsų visuomenėje kuo toliau, tuo labiau skamba, kad prie ruso buvo geriau“,- sakė A. Gumuliauskas.

A. Kasparavičius teigė, kas įstatymais negalima sureguliuoti istorinės atminties:

„Aktualesniais, gyvais, svarbiais Lietuvai istoriniais klausimais yra įvairios atmintys, įvairios tų atminčių projekcijos. Kokia yra mūsų istorinė atmintis, priklauso ne nuo vienokio ar kitokio įstatymo, bet nuo žmogaus asmenybės, galbūt visuomenės sugebėjimo intelektualizuoti savo santykiu su istorija“, - sakė jis.

Pasak A. Kasparavičiaus, taip norima kurti istorinės minties vertikalę – tokią vertikalę, kuri, istoriko teigimu, yra Rusijos valdžioje:

„Mes bandome kurti istorinės minties vertikalę. Nieko blogesnio po 25-ojo Antrosios Respublikos jubiliejaus sukakties įsivaizduoti negalėjome“, - kalbėjo A. Kasparavičius.

Rašytojas Marius Ivaškevičius taip pat buvo kritiškas dėl minėto įstatymo ir nešykštėjo ironijos:

„Įsiklausykime į jos pavadinimą – Tautos istorinės atminties taryba. Tai ji turbūt nuimtų vamzdį (Vilniuje prie Neries upės esantį vamzdį – red.) ir pastatytų Smetoną toje vietoje. Čia turbūt tokie yra pirmieji tikslai, turint galvoje, kad tautininkai iškėlė tos tarybos idėją“, - kalbėjo jis.

Laida „Dienos klausimas“ transliuojama darbo dienomis 13.10 val.