Pasak šildymą daugumoje uostamiesčio ugdymo įstaigų reguliuojančios Kauno įmonės Informatikos ir ryšių technologijų centro atstovo, tokie gedimai - reti, tačiau kartais pasitaiko.

"Praeitą savaitę meistrai nureguliavo šilumą taip, kad lopšelio-darželio grupėse buvo vos 16 laipsnių šilumos. Auklėtojos grupėse sėdi su kailiais, lopšelio grupėje - tik trys vaikučiai. Ar laikas tokius darbus daryti viduržiemį, ir dar gripo epidemijos metu, kai ir taip vaikai masiškai serga. Beje, darželio koridoriuje, kuriame sumontuoti ir šilumos davikliai, šilta", - skundėsi žurnalistams lopšelį-darželį "Papartėlis" lankančių vaikų tėvai.

Skundą patvirtino ir šios ugdymo įstaigos direktorė Irena Daukšienė. Ji pažymėjo, jog už šilumos ūkį atsako Savivaldybė, kuri yra nupirkusi šią paslaugą iš Kauno įmonės. "Šiluma mūsų darželyje reguliuojama iš Kauno. Praeitą ketvirtadienį buvo atvykę meistrai, kurie sureguliavo šildymą taip, kad tapo šalta. Atšalo jau penktadienį. Iš karto pranešėme apie tai, nuramino, kad sutrikimas - laikinas, tačiau po savaitgalio tapo dar šalčiau. Temperatūra grupėse - apie 18 laipsnių. Higienos norma yra 20-22 laipsniai. Šiandien pastebėjome, kad radiatoriai jau šiltesni, tačiau grupėse oras dar neįšilo", - antradienį sakė darželio "Papartėlis" direktorė.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Socialinės infrastruktūros skyriaus vedėja Violeta Gembutienė paaiškino, kad jau keletą metų uostamiesčio švietimo įstaigose diegiama šilumos taupymo sistema. Šią paslaugą, anot pašnekovės, teikia viešųjų pirkimų konkursą laimėjusi UAB Informatikos ir ryšių technologijų centras iš Kauno.

"Tai automatinė šilumos valdymo sistema. Ji valdoma nuotoliniu būdu per internetą. Nuotoliniu būdu stebimi ir temperatūros pokyčiai įstaigose", - sakė V. Gembutienė.

Bandomosios Klaipėdos ugdymo įstaigos, kuriose buvo sumontuota šilumos valdymo sistema, anot pašnekovės, buvo "Santarvės" ir "Versmės" mokyklos. "Jose sistema pateisino lūkesčius ir šildymo sąnaudos bei kaštai sumažėjo. Per praeitus ir šiuos metus sistema įrengta iš viso 39 uostamiesčio ugdymo įstaigose. Iki šiol nesklandumų nebuvo. Lopšelis-darželis "Papartėlis" mums apie sutrikimą nepranešė. Gal ten vyksta derinimo darbai", - svarstė pašnekovė.

UAB Informatikos ir ryšių technologijų centro marketingo direktorius Arminas Šiurkus sakė, jog "Papartėlyje" buvo atlikti įrangos derinimo darbai. Juos, anot pašnekovo, atlikti galima tik šildymo sezono metu.

"Šiluma turėtų atitikti higienos normas. Automatika veikia taip, jog šildymas automatiškai prisitaiko prie pastato temperatūros režimo. Pavyzdžiui, pašvietus saulei, patalpose temperatūra pakyla. "Papartėlyje" sistema įdiegta praeitais metais, šiuo metu vyksta derinimas, jis dar nebaigtas. Negaliu tiksliai atsakyti, kas nutiko, galbūt įvyko sistemos sutrikimas, gal dar patalpos neįšilo. Bet kuriuo atveju - sutrikimas laikinas, ir jis jau išspręstas", - tvirtino A. Šiurkus.