Vyriausybė perskirsto 212,1 mln. litų, baiminantis prarasti dabartinei finansinei perspektyvai skirtą Europos Sąjungos finansinę paramą.

"Žvelgiant iš švietimo srities pozicijų, yra siūloma, kad iš dviejų skirtingų programų, tyrėjų gebėjimų stiprinimo programos, būtų paimti 7 mln., o iš Švietimo ir mokslo ministerijos administruojamos programos - ūkio konkurencingumo ir ekonomikos augimui skirtų mokslinių tyrimų dalies - būtų paimta 36,3 mln., iš viso daugiau kaip 43 mln. litų yra paimami iš švietimo, arba tiksliau, mokslo ir studijų srities", - trečiadienį spaudos konferencijoje Seime sakė G.Steponavičius.

Jo tvirtinimu, minėtas lėšas Vyriausybė numačiusi skirti užimtumo programai skatinti, t.y. bedarbystės mažinimui, šios lėšos bus panaudotos "greitam pravalgymui".

"Pretekstas, kad gali tos lėšos dėl besibaigiančios finansinės perspektyvos likt nepanaudotos ir neįsisavintos neatitinka tikrovės, nes Švietimo ir mokslo ministerijos vadovybė turėjo kovoti, kad šios lėšos liktų švietimui, bet tas nebuvo daroma", - kalbėjo buvęs ministras.

Pasak G.Steponavičiaus, bet kokiu atveju, matydama, jog lėšos pagal tam tikras programas nebus įsisavintos, ministerija turėjo siekti, kad jos būtų nukreiptos kitiems jos administruojamiems projektams, o ne kitoms sritims.

Buvęs ministras piktinosi, kad dalis šių lėšų atiteks įsigyti sraigtasparniams, primindamas ir tai, kad buvusiai centro-dešinės Vyriausybei nusprendus sraigtasparnių pirkimui skirti lėšų ir Aplinkos ministerijos kontroliuojamos renovacijos programos, buvusi opozicija, dabartiniai valdantieji, aršiai piktinosi.

"Vietoj to, kad pasirūpintų mokslinių tyrimų finansavimu ir panaudotų 43 mln. litų ES paramos lėšų, šiuos pinigus lengva ranka norima tiesiog paleisti į orą, tiksliau - už juos įsigyti sraigtasparnių. Jei taip bandoma siekti Lietuvos konkurencingumo didinimo ir pažangos, pasirinktas ydingas kelias", - piktinosi G.Steponavičius.

"Dalis lėšų iš 36 mln. litų kitos programos (ekonomikos augimui - red.) keliautų neutraliai skambančiai aplinkos monitoringo kontrolės ir prevencijos stiprinimui, tokia Aplinkos ministerijos programa, kuriai reikia per 61mln. litų, o po šita programa slypi ne kas kita, o tie patys nenauji sraigtasparniai, praėjusiais metais taip emocingai aptarinėti iš anksčiau buvusios opozicijos", - pastebėjo G.Steponavičius.

Opozicijoje tuomet buvę dabartiniai valdantieji pernai rudenį piktinosi centro-dešiniųjų planais pirkti du sraigtasparnius iš namų renovavimui nepanaudotų Europos Sąjungos lėšų.

Pagal Vyriausybės planus, didžiąją perskirstomų ES lėšų dalį - 144,54 mln. litų - siūloma skirti infrastruktūros projektams, sveikatos apsaugai ir aplinkosaugai, o 67,56 mln. litų ketinama panaudoti darbuotojų ir įmonių prisitaikymui prie rinkos poreikių, taip pat - jaunimo nedarbui mažinti. Taip pat lėšos tektų socialinių reikmių finansavimui, pirmajam darbui remti, transeuropinių transporto tinklų plėtrai, sveikatos apsaugos įstaigų projektams, aplinkos stebėsenos, kontrolės ir prevencijos stiprinimui.