„Atsakant į Jūsų paklausimą, informuojame, kad STT, įvertinusi informaciją, priėmė nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos krašto apsaugos sistemoje. Šiuo metu nutarimas yra pateiktas Generalinei prokuratūrai, kuri turi įvertinti jo teisėtumą ir pagrįstumą. Kai prokuratūra priims sprendimą, bus suteikta daugiau detalių apie sprendimą“, – Delfi pranešė STT.

Abejonės kilo po Anušausko pareiškimų

Aiškindamas savo atsistatydinimo priežastis, buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pareiškė kovojęs su korupcija krašto apsaugos sistemoje, bet, pasak jo, dalis kompanijų rado atviras duris Seime.

„Taip, man teko užtrenkti duris kompanijoms, kurios mėgino neteisėtų atlygių siūlymu papirkinėti krašto apsaugos darbuotojus. Bet jos rado atviras duris Seime, o KAM iškart gavo politikų pasiūlymus ir laiškus „daugiau kalbėtis“. Su kai kuriais, ypač grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais, teko supažindinti ir STT, o kai kuriuos konkursus dėl užkeltų kainų tiesiog nutraukti. Visą šią antikorupcinę veiklą premjerė palaikė“, – kalbėjo A. Anušauskas.

Tiesa, vėliau politikas teigė, kad kalbėjo ne apie konkrečius atvejus, o apie tokią regimybę. Esą buvo įžvelgtos rizikos, tam tikri veiksmai, kuriems buvo užkirstas kelias jau pačioje krašto apsaugos sistemoje, todėl ir neiškilo būtinybė kreiptis į tam tikras tarnybas.

„Iš esmės taip. Įsivaizduokite, jei mes matome regimybę ir neužkertame tam kelio, nepasakome stop, toliau šioje vietoje nežengiame nieko, kas tai būtų. Vadinasi, įsileidžiate jau ne regimybę, o krašto apsaugai galite sukurti rimtų rizikų ir ne tik reputacinių, bet ir pažeidžiamumas atsirastų.

Šioje vietoje tikrai nesinorėjo to daryti, todėl mūsų palaipsniui plėtojama antikorupcinė programa, darbotvarkė davė savo rezultatus. Jie ne visada tokie apčiuopiami, kuriuos galima pačiupinėti, todėl ir sakoma, kad žinote, pas jus nebuvo ikiteisminių tyrimų, tai nedavė rezultatų.

Ne, kaip tik tai davė rezultatą. Veiksmai ir buvo, bet mano įsitikinimu, svarbiausia buvo, kad krašto apsaugos sistema neįsiveltų į jokius skandalus, mes tam užkirstume kelią, neleistume jokiems net minimaliems dalykams plėtotis iki tokių dalykų, kur jau paskui pasitelkiame STT, kad klausykite, išoperuokite auglį. Siekėme, kad toks reiškinys jokiais pavidalais mūsų nepaliestų“, – DELFI TV laidoje „Iš esmės“ teigė A. Anušauskas.


„Dabar norima: beskit pirštu, pasakykit pavardes. Mes savo darbą padarėme, toliau tegul dirba kitos tarnybos“, – kalbėjo jis.

Situaciją ėmė aiškintis STT. Tarnyba apklausė A. Anušauską, Seimo narį Raimundą Lopatą, buvusį krašto apsaugos viceministrą, parlamentarą Vilių Semešką, naująjį krašto apsaugos ministrą (apklausos metu jis buvo kandidatas į šias pareigas, aut.) Lauryną Kasčiūną, ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)