Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Kęstutis Virbickas DELFI patvirtino, kad R. Adomavičiaus narystė partijoje atkurta.

Socialdemokratų pirmininkas, premjeras Algirdas Butkevičius sako esąs nustebęs dėl tokio sprendimo bei tikina, kad pro jį tai nepraeis. 

„Man irgi labai netikėtas sprendimas. Aš sužinojau tik tarybos posėdžio pabaigoje, niekas manęs neinformavo. Jeigu yra toks partijos Etikos ir procedūrų komisijos sprendimas, tai jis bus apskųstas prezidiumui ir, tikiuosi, kad bus panaikintas. Vilniaus skyrius yra vienas iš skyrių, kuriame tvarka yra blogiausia. Ateinančią savaite jie, matyt, sudarinės sąrašą savivaldybių rinkimams. Tikriausiai yra kažkoks užkulisinis tam tikrų partiečių susitarimas. Kai kam svarbiau būti sąraše nesuvokiant, kad žmonės juk balsuoja už juos“, - DELFI sakė A. Butkevičius.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad pro jį toks Etikos ir procedūrų komisijos sprendimas nepraeis, premjeras buvo konkretus: „Tikrai nepraeis“. 

Vilniaus skyriuje narystės neatkūrė

„Jam buvo pateikti įtarimai, todėl jis buvo sustabdęs narystę pagal mūsų Statutą. Kai pateikiami įtarimai, asmuo sustabdo narystę. Praėjo daugiau negu dveji metai, dėl narystės atkūrimo jis kreipėsi į Vilniaus miesto Etikos komisiją. Jie nagrinėjo prašymą prieš mėnesį, bet narystės neatkūrė. Ten iš esmės neatkūrė kaip ir be motyvų – nurodė, kad jis nepateikė dokumentų, kurių pagrindu būtų galima atkurti narystę. Tada jis kreipėsi į centrinę Etikos komisiją, šiandien mes svarstėme ir manome, kad šiuo metu nėra pagrindo jo narystės sustabdymui“, - teigė K. Virbickas.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas pripažino, kad teismai R. Adomavičiaus atžvilgiu nėra pasibaigę.

„Statute nėra pasakyta, kad narystė stabdoma, kol žmogus nenuteistas, ar nuteistas. Ir teistas žmogus gali būti partijoje. Statute pasakyta „iki paaiškės jam keliamų kaltinimų pagrįstumas“. Jo kaltinimai buvo paremti Dariaus Norkaus parodymais. R. Adomavičius pateikė įrodymus, kad D. Norkus yra kreipęsis į generalinį prokurorą bei teisme davė parodymus, kad jis buvo provokuojamas bei atsiima savo parodymus prieš R. Adomavičių“, - pasakojo K. Virbickas.

DELFI primena, kad valstybės kaltintojas Linas Kuprusevičius yra prašęs Vilniaus apygardos teismo nušalinti R. Adomavičiaus advokatą Romualdą Mikliušį už poveikio darymą buvusiam „Vilniaus vandenų“ vadovui D. Norkui. Prokuroras prašė pridėti prie bylos garso įrašus, keturis išslaptintus pranešimus, iš kurių esą matyti, kad D. Norkus pasakoja, jog jam siūloma pakeisti parodymus - esą pateiktuose dokumentuose užfiksuota, kaip D. Norkus pasakoja, kad į jį kreipėsi vicemero gynėjas, siūlydamas keisti parodymus, esą tada D. Norkui R. Adomavičius grąžins 20 tūkst. litų skolą. Teismas gynėjo nenušalino, bet medžiagą prie bylos pridėjo.

Dar vienu pretekstu atkurti R. Adomavičiaus narystę tapo tai, kad R. Adomavičius sugrįžo į vicemero, savivaldybės tarybos nario pareigas bei yra keleto savivaldybės įmonių stebėtojų tarybos narys. K. Virbickas mini 9 įmones, kuriose R. Adomavičius eina stebėtojų tarybos nario pareigas – viena jų, „Vilniaus vandenys“.

„Faktiškai teismas ir pasisakė, kad nemato pagrindo, kodėl jis negalėtų eiti tų pareigų. Nuo to laiko apie metus teismo posėdžiai nevyko. Mes įvertinome, kad tai pakankamas pagrindas jam būti paprastu politinės partijos nariu. Jeigu jį kada nors nuteistų, vėl atsirastų pagrindas jo narystės stabdymui ar šalinimui“, - sakė K. Virbickas.

Primenama, kad Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, jog prekyba poveikiu kaltinamas Vilniaus miesto vicemeras R. Adomavičius nuo pareigų gali būti nušalintas ne iki tol, kol bus išnagrinėta byla, o tik trijų mėnesių laikotarpiui.

Partijos narys, kurio narystė sustabdyta, laikomas laikinai išstojusiu iš partijos ir neturi galimybių kelti savo kandidatūros į partijos valdymo organus. Atkūrus narystę R. Adomavičius galės balsuoti priimant sprendimus bei kelti kandidatūrą vadovaujamoms pareigoms užimti. Tai gali būti svarbu prieš artėjančius savivaldybių tarybų ir merų rinkimus 2015 m.

STT nustatė, kad R. Adomavičius priėmė kyšį

DELFI primena, kad ikiteisminio tyrimo metu Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nustatė, kad R. Adomavičius, būdamas Vilniaus miesto savivaldybei priklausančios bendrovės „Vilniaus vandenys“ stebėtojų tarybos narys, žadėdamas pasinaudoti savo tarnyba, įgaliojimais ir pažintimis, reikalavo ir priėmė didelės vertės kyšį – 40 tūkst. litų.

STT pareigūnai tvirtina surinkę pakankamai duomenų, leidžiančių pagrįstai manyti, kad R. Adomavičius nuo 2012 metų birželio mėnesio provokavo bendrovės „Utenos melioracija“ interesams netiesiogiai atstovaujantį buvusį „Vilniaus vandenų“ vadovą D. Norkų jam duoti 40 tūkst. litų kyšį.

Pasak STT, R. Adomavičius už tai pažadėjo paveikti bendrovės „Vilniaus vandenys“ generalinį direktorių, kad „Utenos melioracija“ būtų pripažinta nugalėtoja 9 mln. Lt vertės vandentiekio statybos ir renovacijos darbų viešajame pirkime.

„Tęsdamas nusikalstamą veiką, buvęs Vilniaus vicemeras pareikalavo duoti 5 proc. vertės (apie 450 tūkst. litų) nuo pateikto bendrovės „Utenos melioracija“ konkursinio pasiūlymo minėtam viešajam pirkimui kyšį“, – skelbė STT.

Pasak Generalinės prokuratūros pranešimo, ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia manyti, kad būtent Vilniaus vicemeras R. Adomavičius reikalavo iš D. Norkaus neteisėto atlygio už tam tikrus veiksmus, o reikalautas 40 tūkst. Lt kyšis perduotas jo nurodytu būdu.

Baudžiamasis kodeksas tam, kas už pažadą paveikti instituciją, įstaigą ar organizaciją, valstybės tarnautoją ar jam prilygintą asmenį reikalavo ar provokavo duoti, arba priėmė didesnės negu 250 MGL vertės kyšį, numato laisvės atėmimo bausmę nuo dvejų iki aštuonerių metų.