„Nors ministrė Agnė Bilotaitė giriasi augančiu finansavimu, matome, kad pareigūnai įspėja ir dėl galimo streiko, ir rengia protesto akcijas dėl struktūrinių pertvarkų. Nevyniokime žodžių į vatą: Viešojo saugumo tarnybos prijungimas prie policijos yra šios tarnybos naikinimas. Nesuprantama ir nepateisinama, kad dabartinių iššūkių akivaizdoje, kai bet kurią minutę gali tekti sutelkti visas už viešąjį saugumą atsakingas pajėgas, tokiose svarbiose tarnybose keliama įtampa, pareigūnai, kurių ir taip žiauriai trūksta, demotyvuojami, juos kamuoja nežinia dėl rytojaus“, – pranešime žiniasklaidai komentuoja Seimo narys socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas.

Pasak Seimo vicepirmininko socialdemokrato Juliaus Sabatausko, vidinės apklausos rodo, kad daug pareigūnų planuoja išeiti iš darbo.

„Dialogas tarp Vidaus reikalų ministerijos (VRM) ir pareigūnų profsąjungų nesiklosto. Reforma stumiama „buldozeriu“. Pareigūnų tragiškai trūksta, jų darbo sąlygos dažnai apgailėtinos. Nenuostabu, kad daugelis jų planuoja tiesiog išeiti iš darbo. Blogiausia, kad ant griūvančių policijos struktūros pamatų A. Bilotaitė sumanė dar užkrauti pavojingos reformos naštą“, – komentuoja J. Sabatauskas.

Anot pranešimo žiniasklaidai, K. Vilkauskas įspėja, kad pareigūnų nuotaikos itin slogios ir sistemoje „kvepia streiku“.

„Ministrė kartoja savo kolegų klaidas ir lipa ant to paties grėblio.

Užuot plėtusi dialogą su pareigūnų atstovais, A. Bilotaitė vis kartoja, kad nepasitenkinimui nėra jokio pagrindo. O juk vis dar neišspręsti net elementariausio pareigūnų aprūpinimo batais klausimai, ką jau kalbėti apie nenormalius krūvius. Ministerija neslepia, kad nori sutaupyti pinigų jungdama tarnybas“, – pažymi K. Vilkauskas.

„Kodėl pareigūnai turėtų būti patenkinti, jei jiems nurėžiami priedai už laipsnius, mažinami priedai už tarnybos Lietuvos valstybei stažą? O įstaigos vadovui suteikiamos absoliučios galios subjektyvia nuožiūra spręsti dėl algų dydžių“, – svarsto parlamentaras.

„A. Bilotaitės arogancija ir nenoras įsiklausyti stumia pareigūnus galvoti apie streiką kaip efektyviausią susikalbėjimo priemonę“, – įspėja K. Vilkauskas.

Pranešime žiniasklaidai jis atkreipia dėmesį, kad premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, jog VRM siūloma policijos reforma po diskusijų Seime gali būti keičiama.

Bilotaitė susitiko su protestuojančiais pareigūnais

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė trečiadienį susitiko su protestus prie Vyriausybės ir dalies kitų ministerijų pradėjusiais pareigūnais ir aptarė su Vidaus tarnybos statuto pokyčiais susijusius klausimus.

„Šiandien susirinko pareigūnai prie VRM taip pat, pakvietėme juos į ministeriją. Pati pristačiau visą situaciją, susijusią su mūsų biudžetu ir kad kitais metais pareigūnų atlyginimai tikrai auga (…) Kas susiję su vidaus tarnybos statuto įgyvendinimu – tam numatyta 12 mln. eurų“, – žurnalistams trečiadienį prie Vyriausybės kalbėjo A. Bilotaitė.

Ji pažymėjo, kad statute numatomi pokyčiai niekaip nepablogins pareigūnų darbo sąlygų. Pasak jos – priešingai, mat, numatyta, kad darbo užmokestis didėtų visoms pareigūnų grandims.

„Tikrai statutas orientuotas į žemiausios ir vidutinės grandies pareigūnų darbo užmokesčio didinimą“, – teigė A. Bilotaitė.

Trečiadienį Vyriausybė spręs dėl pritarimo VRM pasiūlytam Vidaus tarnybos statuto projektui. Įstatymo projekte numatomos priemonės pareigūnų motyvacijos didinimui, pareigūnų pritraukimui ir išlaikymui tarnyboje, didžiąją dalį dėmesio skiriant darbo užmokesčio sistemos tobulinimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)