LSDP vadovybė artimiausiu metu ketina spręsti, ką daryti su visais šešiais buvusiais KGB rezervo kapitonais.

Nuo seniūno iki viceministro

Garsiausias socdemas, bendradarbiavęs su sovietų saugumu, yra Valerijus Ponomariovas. Jis 2001-2004 m. ėjo susisiekimo viceministro pareigas, o vėliau įsidarbino valstybinėje bendrovėje „Lietuvos geležinkeliai“, kurioje nuo seno daug postų užima socdemai. Beje, būdamas viceministru, jis ėjo ir „Lietuvos geležinkelių“ valdybos pirmininko pareigas. KGB rezerve V. Ponomariovas turėjo kapitono laipsnį.

Dar vienas buvęs KGB rezervo kapitonas – Ukmergės politikas Stasys Jackūnas. Jis pernai su socdemais dalyvavo savivaldos rinkimuose ir buvo išrinktas į vietos tarybą. Tiesa, mandato politikas atsisakė vardan jam mielesnių Ukmergės miesto seniūno pareigų.

Raseiniuose į vietos tarybą 2007 m. su socdemais kandidatavęs, o pernai šios partijos rinkimų stebėtoju buvęs Jonas Galinaitis – taip pat buvęs KGB rezervo kapitonas. Tokiu pat kapitono laipsniu – aukščiausiu, koks galėjo būti suteiktas KGB rezervistams – galėjo pasigirti ir socdemas Algirdas Baranauskas, 2008 m. šios partijos deleguotas rinkimų stebėtoju Šiauliuose, Dainų apygardoje.

Dar du buvę KGB rezervo kapitonai – Romualdas Lukšas ir Piotras Sapožnikovas – socdemų buvo deleguoti stebėti rinkimų Aukštaitijos ir Klaipėdos miesto apygardose. R. Lukšas partiją kaip rinkimų stebėtojas atstovavo 2008 m. Seimo rinkimuose, o P. Sapožnikovas – 2009 m. vykusiuose Prezidento rinkimuose.

LSDP atstovė spaudai Auksė Kontrimienė DELFI patvirtino, kad visi šie šeši politikai šiuo metu yra Socialdemokratų partijos nariai.

Gali būti pašalinti iš partijos

Dvi partijos – „darbiečiai“ ir konservatoriai – po DELFI publikacijų apie KGB rezervistus savo gretose ėmėsi skubių veiksmų. Darbo partijos prezidiumas dviems su KGB bendradarbiavusiems partiečiams pasiūlė iš partijos išstoti savo noru, ką jie ir padarė. Konservatoriai su dviem buvusiais KGB rezervistais pasielgė dar griežčiau – abu juos pašalino iš partijos be galimybės ją palikti patiems. Šiuo metu socdemai sprendžia, ką daryti su šešiais buvusiais KGB rezervo kapitonais savo gretose.

„Šiuo metu vykdome tyrimą, ar minėti asmenys, stodami į partiją informavo skyrių vadovus apie bendradarbiavimo (su KGB – DELFI) faktą. Pagal LSDP statutą norint įstoti į partiją, reikia dviejų LSDP narių rekomendacijų, partijos skyriuose paprastai nebūna tikrinami stojančiojo biografijos faktai. Atlikus tyrimą LSDP skyriuose, kuriems konkrečiai priklauso minėti asmenys, bus svarstomos minėtų partijos narių galimybės toliau dalyvauti LSDP veikloje“, - DELFI sakė LSDP atstovė spaudai A. Kontrimienė.

A.Butkevičius: gal jie patys nežinojo, kad priklauso KGB rezervui?

Socdemų lyderis Algirdas Butkevičius DELFI teigė neskubantis smerkti nė vieno iš šešių buvusių KGB rezervo kapitonų savo partijos gretose. Esą gali būti, kad jie patys net nebuvo informuoti apie savo įtraukimą į KGB rezervą.

„Gal kartais jie patys nežinojo to dalyko? - retoriškai klausė A. Butkevičius. - Mes dabar aiškinamės, esame aiškinimosi procese.“

Pasak jo, sprendimą dėl tolesnio buvusių KGB rezervo kapitonų dalyvavimo LSDP veikloje numatoma priimti kitą savaitę.

Yra ir septintasis rezervistas

LSDP gretose yra ir dar vienas KGB rezervo kapitonas – būtent dėl KGB šešėlio iš užsienio reikalų ministro posto 2006 m. pasitraukęs Antanas Valionis.

A.Valionis į LSDP įstojo pernai gruodį. Jam, kaip ir bet kuriam kitam naujam partijos nariui, buvo reikalingos dviejų LSDP narių rekomendacijos. A. Valionį priimti į LSDP rekomendavo partijos lyderis A. Butkevičius ir jos garbės pirmininkas Česlovas Juršėnas.

Tiesa, priimant eksministrą į partiją, jo biografijos detalės nebuvo jokia paslaptis. Dar prieš šešerius metus paskelbta, kad jis buvo KGB rezervo kapitonas. Pats A. Valionis tuomet teigė nežinąs, kaip atsidūrė rezervistų sąraše.