Premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius tikina, jog „vaivorykštės" koalicijos galimybė nėra svarstoma.

„Socialdemokratai ir konservatoriai susitinka aptarti reikšmingų valstybei klausimų. Natūralu, kad didžiosios partijos bendrauja ir ieško bendrų sutarimų strateginiais klausimais, tokiais kaip – fiskalinės drausmės laikymasis, euro įvedimas. Čia nėra jokių sąmokslo teorijų ir nekalbama apie vaivorykštės koaliciją", - premjero A.Butkevičiaus komentarą BNS perdavė jo atstovė spaudai Evelina Butkutė - Lazdauskienė.

Pasak premjero, detaliau šį susitikimą galėtų komentuoti jame dalyvaujantys LSDP pirmininko pavaduotojai, kurie tame susitikime dalyvauja.

Minėtame susitikime dalyvavo socialdemokratų partijos vadovybės atstovai - ministras J.Olekas, Seimo pirmininkės pavaduotojas Gediminas Kirkilas ir teisingumo ministras Juozas Bernatonis, taip pat - trys konservatorių vadovybės atstovai: partijos pirmininkas opozicijos lyderis Andrius Kubilius, jo pavaduotojos partijoje parlamentarės Rasa Juknevičienė ir Irena Degutienė.

Ilgai netruko

Abiejų partijų derybininkai ilgai netruko.

Po susitikimo ministras J. Olekas žurnalistams sakė, esą aptarti strateginiai tikslai, pirmiausiai – euro įvedimas.

„Tęsiame labai gražią tradiciją. Pokalbių svarbiausiais valstybei klausimais tarp parlamentinių frakcijų ir partijų. Mes šiandien kol kas kalbėjome apie euro įvedimą, ieškodami bendrų sąlyčio taškų“, - aiškino vienas socdemų lyderių.

Pasak jo, socialdemokratų ir konservatorių nuomonės euro klausimu yra „labai artimos“. Politikas taip pat užsiminė, kad euro įvedimo siekiantys socdemai veikiausiai neapsieis be idėjinių oponentų palaikymo.

„Konservatorių palaikymas yra labai būtinas. Nes tai yra bendras valstybės reikalas, o ne vienų socialdemokratų ar daugumos klausimas“, - sakė J. Olekas.

Anot jo, apie Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę nekalbėta.

Ministras patikino, kad už eurą balsuos ne tik konservatoriai ir socdemai, bet ir gausus būrys kitų partijų atstovų.

A. Kubilius neskubės versti L. Graužinienės

Konservatorių lyderis A. Kubilius teigė manantis, kad partijų atstovų susitikimas – tam tikra reakcija į konservatorių ir liberalų pareiškimą, jog L. Graužinienei bus rengiama nušalinimo procedūra, jei premjeras A. Butkevičius jos „nesuvaldys“.

„Mes pasiūlėme, kad būtų siekiama susitarimo tarp partijų dėl euro įvedimo nuo 2015 m. sausio 1 d. Ir kad nebūtų spekuliuojama tokiu svarbiu strateginiu reikalu rinkimų kampanijų metu. (...) Pokalbis buvo pakankamai racionalus, konstruktyvus. Mes tikrai esame pasiruošę ir toliau, būdami opozicijoje, elgtis konstruktyviai ir remti svarbių strateginių tikslų įgyvendinimą. O jeigu tai pakeliui padeda socialdemokratams suvaldyti nelabai racionaliai besielgiančius koalicijos partnerius, tai vardan Lietuvos svarbių strateginių tikslų mes pasiruošę ir tokį vaidmenį atlikti“, - kalbėjo opozicijos lyderis.

Paklaustas, ar konservatoriai nesiruošia iš opozicijos kraustytis į poziciją, jis patikino tokių planų šiuo metu nepuoselėjantis. „Ne, mes tokių dalykų tikrai nesvarstome“, - sakė A. Kubilius.

Sykiu jis atskleidė, kad opozicija neskubės rinkti parašų dėl L. Graužinienės atstatydinimo procedūros. Pristabdyti konservatoriai nutarė po antradienio valdančiųjų politinės tarybos posėdžio, kai „darbiečių“ lyderė kiek sušvelnino toną tiek dėl euro, tiek dėl reikalavimo minimalią algą didinti iki 1509 Lt.

„Tai situaciją šiek tiek, bent šiam momentui, stabilizavo. Bet ar tai yra ilgam – tikrai negalime atsakyti. (...) Dar turime šiek tiek palaukti. Pagal šios dienos jos reakciją sakytume, kad poslinkiai yra pozityvūs. Bet tikrai nenustebsiu, jeigu po dienos-kitos vėl išgirsime kokių nors visus nustebinančių naujienų“, - reziumavo A. Kubilius.

Tos pačios sudėties abiejų partijų derybininkai 2006 metais derėjosi dėl vadinamosios „vaivorykštės" koalicijos, tačiau tąkart derybos nebuvo sėkmingos. Kiek vėliau konservatoriai sutiko remti socialdemokratų mažumos Vyriausybę, kuriai iki 2008 metų vadovavo G.Kirkilas.

R. Juknevičienės įspūdžiai

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko pavaduotoja R. Juknevičienė socialiniame tinkle papasakojo įspūdžius iš konservatorių ir socialdemokratų susitikimo. Jos teigimu, pasikalbėti socdemai konservatorius pakvietė pirmadienį.

„Panašu, kad socdemams nėra saldu dalyvauti Lietuvos politikos „gražulizacijoje“. Pakviesdami kalbėtis, jie, žinoma, bando panaudoti mus valdančiosios koalicijos vidinėms diskusijoms dėl euro ir kitų dalykų. Tai suprasdami ir nebūdami „zlopamiatnyje“ (pikta menantys – DELFI) dėl socdemų itin agresyvaus elgesio prieš mūsų Vyriausybę krizės metu, mes esame pasiruošę padėti Lietuvai įgyvendinti svarbiausius šio meto strateginius projektus“, - teigia R. Juknevičienė.

„Sutarėme, kad pokalbius tęsime. Į jokias vyriausybes nesiveržiame, socialdemokratų pasirinkimas dirbti su L. Graužiniene yra jų pasirinkimas ir atsakomybė“, - pridūrė konservatorė.

L. Bielinis: susitikimo tikslas gali būti tik euras

Lauras Bielinis
Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Lauras Bielinis teigia, kad socialdemokratų ir konservatorių atstovų susitikimo tikslas gali būti tik vienas – siekis užsitikrinti paramą įstatymams, kuriuos reikės pakeisti Lietuvai prisijungiant prie euro zonos.

„Manau, kad vienintelis klausimas – euro įvedimas. Reikia suderinti visus politinius aspektus, kad nebūtų kažkokių ekscesų įvedant eurą“, - DELFI teigė L. Bielinis.

Kaip žinoma, socialdemokratų koalicijos partneriai Darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ bei Lenkų rinkimų akcija iš pradžių gana aršiai prieštaravo euro įvedimui arba kėlė neįmanomas sąlygas, pavyzdžiui, padidinti minimalią mėnesio algą iki 1509 litų.

Po antradienį vykusio Politinės tarybos susitikimo buvo kalbama kiek švelniau: „tvarkiečiai“ užsimena, kad eurui turi pritarti bent pusė gyventojų, lenkai abejoja dėl įvedimo datos, o „darbiečiai“ būtų linkę nusileisti dėl minimalios algos.

Kaip žinoma, staigus minimalios algos šuolis gali padidinti infliacijos rodiklius ir tuomet Lietuva neatitiktų Mastricho kriterijų, būtinų įsivedant eurą.

Socialdemokratų lyderi Algirdas Butkevičius net pareiškė, kad jeigu 2015 m. nebus įvestas euras, jis atsistatydins.

„Matyt, euro įvedimą A. Butkevičius mato kaip šių metų pagrindinį tikslą. Tai reiškia, kad visa ekonomika, socialiniai, politiniai aspektai, Seime keliamos problemos turi būti derinamos su euro įvedimu, kad nebūtų kokių netikėtumų“, - teigė L. Bielinis.

Politologas teigia, kad šiuo atveju situacija panaši į laikotarpį, kai Lietuva rengėsi stoti į Europos Sąjungą. Reikėjo visų politinių partijų sutarimo, ir nors kai kurios politinės jėgos priešinosi Europos Sąjungai, tačiau tyliai balsuodavo už reikiamus teisės aktus.

„Tas susitarimas lėmė darnų stojimą į Europos Sąjungą. Manau, čia analogiškas veiksmas“, - sakė mokslininkas.

Klausiamas, ar tai reiškia, kad socialdemokratai laviruoja tarp koalicijos partnerių ir opozicijos, nes žino, jog konservatoriams bus sunku atsisakyti paremti euro įvedimą, L. Bielinis sakė taip nemanantis. Jo nuomone, daugeliu klausimų premjero Algirdo Butkevičiaus vadovaujama koalicija sutaria, tačiau euro įvedimas nėra politinis klausimas ta prasme, kad nėra kažkokios politinės grupuotės reikalas.

„Tai yra mūsų visų, visos tautos ir valstybės reikalas. Todėl čia neišvengiamai reikalingas platus sutarimas“, - sakė L. Bielinis, priminęs, kad net ir Darbo partijos Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė jau švelnina savo poziciją.

„Aš esu tikras, kad praėjus rinkimams negatyvus kalbėjimas apie eurą išnyks savaime“, - pridūrė politologas.

Pasiteiravus, ar ieškodami konservatorių paramos socialdemokratai pajėgs įrodyti rinkėjams, kad jie kuo nors skiriasi nuo dešiniųjų, L. Bielinis teigė, kad paprasti rinkėjai taip nemąsto.

„Jeigu kaimo bobutė tuo klausimu „kuo skiriasi partijos“ argumentuos savo balsavimą, tai ta kaimo bobutė labai išmintinga. Didžioji dalis žmonių puikiai atskiria populistinį kalbėjimą nuo siekio įvesti eurą. Dėl šios priežasties nemanau, kad toks bendradarbiavimas tarp kairės ir dešinės būtų pasmerktas“, - teigė politologas.