Nors savaitė rytinėje šalies dalyje, taip pat ir Vilniuje, prasidėjo ramiais orais, jau pirmadienį po 15 val. ši idilė pradėjo keistis. Kaip tik tuo metu pradėjo aktyvėti ties vidurio Lietuva – tarp Kauno ir Vilniaus nutįsęs frontas. Pradėję formuotis debesys pratrūko liūtimis ir griausmais.

Vilniaus oro uoste - vėluojantys skrydžiai

Iš didžiausio Lietuvoje tarptautinio Vilniaus oro uosto pirmadienio pavakarę vėlavo pakilti trys orlaiviai, tačiau Vilniaus oro uosto atstovė BNS pranešė, jog skrydžiai vėlavo ne dėl blogų oro sąlygų.

18.45 val. duomenimis, iš Vilniaus vėlavo skrydžiai į Maskvą, Varną ir Kijevą, skelbiama Vilniaus oro uosto tinklalapyje. Jame teigiama, jog 18.28 val. į Londoną pakilo oro bendrovės „Wizz Air“ orlaivis, vėlavęs 18 minučių, o 18.32 val. - daugiau kaip 3 valandas vėlavęs bendrovės “Small Planet Airlines“ lėktuvas į Madridą.

Vilnius pirmadienio pavakarę:

Pirmadienio škvalas Ignalinoje:

Sinoptikė: geriau pasisaugoti, kad nenutiktų rimtesnė nelaimė

„Šiuo metu frontas tik pradeda aktyvėti. Jis yra dar tik rytiniame šalies pakraštyje – ties Vilniumi, Utena, Dūkštu. Tačiau šis pakraštys dabar šyla. Po 15 val., kai oras būna labiausiai įšilęs, tikėtina, kad prasidės konvekciniai reiškiniai, kadangi yra labai drėgna. O kai debesys išsivystys iki tam tikro lygio, prasidės liūtys ir perkūnijos. Jų metu mes ir laukiame škvalo“, - apie 14 val. DELFI sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė.

Anot sinoptikės, nors prognozuojamas škvalas neturėtų būti toks stiprus, kaip sekmadienį siaubęs pajūrį ir Vakarų Lietuvą, žmonės turi būti atsargūs.

„Vėjas greičiausiai svyruos tarp 15-20 m/s, bet vietomis gali sustiprėti ir iki 23 m/s. Kita vertus, konkrečioje vietovėje vėjo greitis škvalo metu sunkiai prognozuojamas – jis gali būti ir didesnis, jei, pavyzdžiui, prie vieno namo yra šilčiau nei prie kito. Vėjo greitis labai priklauso nuo vietos sąlygų, todėl žmonės turėtų tam pasiruošti – neplanuoti darbų, kurių metu netikėtai juos gali užklupti vėjas, nepalikti balkone daiktų, kuriuos vėjas gali pakelti. Kai mes perspėjame žmones apie galimą škvalą, jo tikimybė yra labai didelė. Taigi geriau pasisaugoti, kad nenutiktų rimtesnė nelaimė“, - ragino M. Kirkliauskaitė.

Labiausiai vėjas sustiprės tose teritorijose, kurios bus labiausiai įšilusios. Didžiausios šilumos laukiama Aukštaitijoje – Vilniuje, Utenoje ir pan.

„Paprastai škvalas prasideda prieš liūtį. Tik sekmadienį virš Vakarų Lietuvos susidarė tokia didelė aktyvių debesų zona, kad jie susijungė į vieną didžiulę juostą, todėl susidarė didesnis vėjo postūmis nuo debesies, ir iš pradžių ėjo škvalo linija, o tik po to atėjo liūtis su perkūnija. Dabar debesys bus mažiau aktyvesni, kadangi nėra taip karšta kaip vakar, todėl škvalinė juosta eis šiek tiek arčiau liūties. Taigi žmonės gali pajusti padidėjusį vėją prieš pat liūtį arba jau jos metu“, - teigė sinoptikė.

Anot pašnekovės, kitaip nuo sekmadienio audros Vakarų Lietuvoje, vienu metu škvalas neturėtų apimti visos Rytų Lietuvos teritorijos. Mat keliaujančiame aktyviame oro fronte susidarys susidarys atskiros aktyvesnės zonos, kurių poveikį ir pajusime. Kai kuriose teritorijose liūtys su škvalu gali praūžti net keletą kartų. Tai šen, tai ten stichija ūžaus iki pat nakties vidurio.

Antradienį prognozuojamos liūtys jau turėtų būti ramesnės ir be pavojingų vėjo gūsių. Kita vertus, škvalinis vėjas tikėtinas, kol nepasijus atgaiva – kad oras tikrai atvėso. „Lietuvoje dideli karščiai retai kada išlydimi ramiai ir gražiai – be trenksmų“, - teigė sinoptikė.

Pateikiame sekmadienį siautusio škvalo vaizdo reportažus ir nuotraukas:

Palanga prieš audrą:


Vėtros Nidoje akimirkos

Kruša Skuodo rajone

Škvalas buvo sustabdęs eismą kelyje Klaipėda -Vilnius

Juodkrantės vaizdai

Škvalo padarinių fotogalerija