„Mane komplimentai apakino, net nesupratau, kaip galėjau juo patikėti“, – šiandien prisipažįsta ilgametis politikas Bronislovas Genzelis, telefoniniams sukčiams padiktavęs elektroninės bankininkystės duomenis.

Kas ir kokiomis aplinkybėmis galėjo užvaldyti 80-mečio signataro pinigus, Vilniaus apskrities policijos komisariato tyrėjai dar aiškinasi. Tuo metu ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis prokuroras neslepia, kad įtariamieji jau nustatyti – tai nusikalstama grupuotė, kurios nariai gyvena ir laisvėje, ir įkalinimo įstaigose.

Pinigų B. Genzelis neteko dar prieš porą mėnesių – signataras įsitikinęs, kad policijos pareigūnai galėjo labiau pasistengti ir dar suspėti areštuoti į kitą sąskaitą pervestus pinigus. Tiesa, ar tokia galimybė buvo įmanoma, neaišku – pinigai pervesti pasinaudojant skubaus pavedimo paslauga, todėl greičiausiai vos tik įplaukę į kitą sąskaitą jie ir buvo išgryninti.

„Tą dieną man telefonu paskambino tyrėju prisistatęs pareigūnas Marius Stankevičius ir aiškino, kad yra atliekamas labai svarbus tyrimas – policija gavo duomenų apie planuojamas aferas banke, kai iš klientų sąskaitų turi nutekėti 3 mln. 700 tūkst. litų, – DELFI pasakojo B. Genzelis. – Jis sakė, kad esu visiems linkęs padėti, todėl gal ir šįkart galėčiau pagelbėti policijai.“

Signataras neslėpė, kad toks skambutis jo nė kiek nenustebino – aktyviai visuomeninėje veikloje dalyvaujantis vyras dažnai sulaukia įvairių pagalbos prašymų.

„Po šio mūsų pokalbio netrukus sulaukiau kito skambučio – skambinęs vyras prisistatė esąs iš Lietuvos banko Vindikacijos tarnybos, jo pavardė Jankauskas, ir jis žino, kad sukčiai yra suplanavę pavogti pinigus iš mano sąskaitos“, – prisiminė jis.

Bandydamas gelbėti pinigus B. Genzelis banko darbuotoju prisistačiusiam vyrui padiktavo savo elektroninės bankininkystės kodus. „Jaučiau, kad čia kažkas ne taip, todėl vėliau nuėjau į banką – sužinojau, kad pinigai iš mano sąskaitos jau yra pervesti į kitą banką“, – pasakojo signataras.

Sukčiai susidomėjo tik tada, kai gavo palikimą

Iki šiol aktyviai visuomeninėje veikloje dalyvaujantis B. Genzelis iš karto kreipėsi į sostinės policiją.

„Mano sąskaita jau buvo užblokuota, kai vėl sulaukiau skambučio iš tų asmenų – jie man priekaištavo, kad išdaviau labai didelę paslaptį ir dabar dėl to nukentėsiu, jeigu iš policijos neatsiimsiu pareiškimo, – tęsė pasakojimą signataras. – Man grasino, kad nepakeitęs nuomonės turėsiu nemalonumų – tai prisiminsiu visą likusį gyvenimą. Tada jau neabejojau, kad turiu reikalų su banditais, o ne policininkais, nes šie telefonu negrasina, o pasikviečia į komisariatą.“

B. Genzelis sakė, kad banke gavo pažymą, iš kurios matyti, kam buvo pervesti jam priklausantys pinigai. „Banko darbuotojai labai nustebo – kodėl dėl šių duomenų kreipiausi aš, o ne policija, kuri iki šiol nesikreipė“, – kalbėjo signataras.

Iš B. Genzelio asmeninės sąskaitos buvo pavogti 8 tūkst. Lt – jie per kelis kartus buvo pervesti į kitame banke esančią sąskaitą. Ji priklausė Tomui Adomaičiui. „Pinigai buvo pervesti skubiais pavedimais“, – sakė jis.

B. Genzelis neabejoja, kad nusikaltėliams galėjo nutekėti informacija apie pinigines lėšas jo sąskaitoje – anksčiau, kai jo sąskaitoje tebuvo apie 600 Lt, jis nedomino telefoninių sukčių.

„Po žmonos mirties paveldėjau pinigus, kurie iš karto ir sudomino sukčius, todėl man ir kyla klausimas, kaip jie sužinojo, kad sąskaitoje yra pinigų“, – teigė signataras.

Nors ir žinojo apie jau daugelį metų žmones mulkinančius telefoninius sukčius, tačiau B. Genzelis pats ant jų kabliuko užkibo, kaip pats sakė, tik todėl, kad šie puikiai sugeba psichologiškai paveikti žmones.

„Skambinęs vyras man sakė: jūs esate žinomas asmuo, visą laiką minimas žiniasklaidoje, kovojate prieš socialinę nelygybę, – kalbėjo signataras. – Tyrėju prisistatęs vyras kalbėti pradėjo nuo komplimentų mano atžvilgiu ir tie komplimentai mane apakino, aš tada patikėjau, kad jis iš tikrųjų yra policininkas. Juk jis žinojo ir mano vardą, ir pavardę, ir kad esu buvęs Seimo narys. Jo infomacija buvo labai tiksli – jis žinojo, kad ir dirbau specialiojoje komisijoje KGB veiklai tirti. Nežinau, ar būčiau juo patikėjęs, jeigu ne tokia tiksli informacija – įvardydamas mano darbus jis sakė, kad aš daug tyrinėjau, todėl turėčiau ir pareigūnams padėti.“

Signatarą B. Genzelį skaudina, kad policijos pareigūnai neskuba išaiškinti, kas iš jo pavogė pinigus.
„Iš policijos – jokių žinių, ką jie ištirs, jeigu net į banką nesikreipė, – piktinosi jis. – Tikrai nemalonus jausmas, kad plėšikauja savoje valstybėje ir kad kažkokie šunsnukiai gali tave gąsdinti.“

Prokuroras: įtariamieji – nustatyti

Tuo metu policijos atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Vilniaus apylinkės prokuroras Tomas Januškevičius sako, kad signataro nuogąstavimai dėl atsainaus pareigūnų darbo niekuo nepagrįsti.

„Tyrimas yra atliekamas, kreipimasis į banką buvo pirminiai veiksmai, jie atliekami vos ne tą pačią dieną, o po to jau ir sekė kiti veiksmai – šiame tyrime esame jau pasistūmėję, nes dažnu atveju būna kitaip, o tokio pobūdžio nusikaltimų yra daug, nustatyti tuos asmenis tikrai nėra lengva“, – sakė prokuroras.

T. Januškevičius patikino, kad policijos tyrėjams pavyko nustatyti asmenis, kurie iš B. Genzelio sąskaitos pavogė pinigus.

„Yra nustatyti ne tik laisvėje esantys, bet jau ir planuojamos apklausos asmenų, esančių pataisos namuose, tai – standartinė situacija, nes veikė asmenys tiek esantys laisvėje, tiek pataisos namuose“, – sakė prokuroras.

Jo teigimu, ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai kol kas aiškinasi kiekvieno įtariamojo vaidmenį nusikaltime, be to, taip pat tiriama, ar nuo jų nenukentėjo daugiau asmenų.

„Koks jų vaidmuo ir ar jie iš tiesų tai padarė, dar atliekamas ikiteisminis tyrimas, nes automatiškai konstatuoti asmens kaltę vien dėl to, kad į jo sąskaitą įplaukė pinigai, jokiais būdais iš karto negalima“, – pabrėžė prokuroras.

Jo teigimu, įtariamieji jau suspėjo išgryninti iš B. Genzelio sąskaitos pavogtus pinigus.