„Mano teikiama kandidatė Lina Petronienė visa savo darbo patirtimi darbo VRK tikrai yra tą ne kartą parodžiusi ir įrodžiusi. Viliuosi, kad jos įdirbis, jos patirtis bus įvertinta“, – nurodė politikė.
Siūloma paskirti L. Petronienę eiti VRK vadovės pareigas nuo šių metų birželio 27 d. Tačiau parlamentas dėl to turės apsispręsti slaptu balsavimu.

L. Petronienė, šiuo metu einanti VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėjos pareigas, po prisistatymo Seimo salėje susitiks su frakcijomis, kurios galės jai užduoti rūpimus klausimus.

Pagrindiniu komitetu šiam klausimui svarstyti paskirtas Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas. Preliminari svarstymo ir priėmimo Seimo posėdyje data – birželio 22 d.

L. Petronienė: svarbu ne tik numatyti aiškias taisykles, bet ir suteikti kampanijų dalyviams reikiamus instrumentus
Prisistatydama Seimo nariams, dabartinė VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja dalijosi savo vizija, koks turėtų būti VRK vaidmuo organizuojant rinkimus ir užtikrinant tinkamą, sklandžią ir skaidrią jų eigą.

„Mano nuomone, svarbu ne tik teisės aktuose numatyti aiškias taisykles, ribojimus, reikalavimus, bet labai svarbu suteikti dalyviams instrumentus, šių reikalavimų ir taisyklių laikytis“, – kalbėjo VRK atstovė.

„Svarbu pasirūpinti prevencija – kad politinės kampanijos dalyviai išvengtų klaidų dėl neapsižiūrėjimo ir pažeidimų dėl nežinojimo. Pasikeitus teisiniam reikalavimui, labai svarbu ir pačiai komisijai pasidaryti namų darbus, suinteresuotus asmenis supažindinti su pakeitimais, teikti metodinę informaciją, konsultacijas, vykdyti stebėseną“, – aiškino ji.

Pretendentė leido suprasti, kad siektų išvengti pastarųjų savivaldos rinkimų kontekste pasikartojusių atvejų, kai politinės kampanijos dalyviai buvo šalinami iš rinkiminės kovos dėl padarytų klaidų pareiškiniuose dokumentuose.

„Siekiu, kad VRK suteiktų ne tik instrumentus kampanijos dalyviams pasitikrinti, bet ir analizuotų duomenis, laiku informuotų apie padarytas klaidas, netikslumus ar neužbaigtus veiksmus ir konsultuotų, kaip juos ištaisyti“, – akcentavo L. Petronienė.

Kandidatė akcentavo ir tarpinstitucinio bendradarbiavimo svarbą.
„Didelę įtaką sklandžiam rinkimų organizavimui turi ne tik pačios komisijos darbas, komisijos sprendimai, bet ir bendradarbiavimas su kitomis institucijomis – su įstatymų leidėju tobulinant rinkimų reglamentavimą, su teisėsauga operatyviai užkardant galimus pažeidimus, kitomis institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis“, – dėstė VRK atstovė.

Informacija apie L. Petronienės kandidatūrą viešojoje erdvėje pasirodė dar praėjusią savaitę. Specialistė šiuo metu yra VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja, pareigas einanti nuo 2007 m. Anksčiau kandidatė dirbo Seimo kanceliarijoje, Lietuvos medicinos bibliotekoje.

Kaip praneša VRK, L. Petronienė yra įgijusi Teisės magistro laipsnį Mykolo Romerio universitete bei Informatikos magistro laipsnį Vilniaus universitete.

Eidama skyriaus vedėjos pareigas, L. Petronienė rinkimų metu rengia ir veda mokomuosius seminarus politinės kampanijos dalyviams ir iždininkams, rinkimų komisijų nariams. Specialistė prisidėjo prie šiuo metu naudojamos VRK informacinės sistemos Politinių kampanijų ir politinių organizacijų finansavimo duomenų teikimui ir kontrolei skirtą posistemės kūrimo ir tobulinimo.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje tuometinė VRK vadovė Jolanta Petkevičienė pranešė atsistatydinanti iš komisijos vadovės pareigų. Tokį savo sprendimą ji grindė asmeninėmis priežastimis ir sunkumais šeimoje.

Praėjus savivaldos rinkimams, Seimo nariai suabejojo VRK ir jos pirmininkės kompetencijomis. Klausimai dėl J. Petkevičienės ir VRK darbo kilo po to, kai savivaldos rinkimų metu kilo sumaištis Visagino ir Anykščių rajono savivaldybėse.

Kaip numato įstatymas, VRK pirmininką slaptu balsavimu skiria Seimas parlamento pirmininko teikimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją