"Kad kuo skaidriau, kuo daugiau, kuo platesnės visuomenės žinios būtų apie veiklą Seime, ir ypač apie veiklą komitetuose, kuo platesnės vyktų diskusijos, kuo daugiau būtų pritraukta visuomenės, tai čia yra vienareikšmiškai, kad visų komitetų posėdžiai turi būti atviri", - žurnalistams po Seimo valdybos posėdžio trečiadienį sakė I.Degutienė.

"Aš turiu kategorišką savo poziciją, ją esu išsakiusi ne vieną kartą, nepritariu tokiai darbo grupės nuostatai, kad komitetų posėdžiai būtų uždari, kaip tik - pagrindinis darbas įvyksta ne plenariniame posėdy, o komitetų posėdžiuose, ir komiteto posėdis turi būti kuo atviresnis", - pridūrė parlamento vadovė.

Pasak jos, išimtis gali būti daroma tik vienam - Nacionalinio saugumo ir gynybos - komitetui, kuris pagal savo specifiką dirba su slapta riboto naudojimo informacija.

"Galbūt vienintelis komitetas turintis specifiką, NSGK, kur komiteto pirmininkas turi spręsti, kuris posėdis turi būti uždaras, kuris atviras, išimtis gali būti tik vienam komitetui", - sakė I.Degutienė.

Siūlymą Seimo komitetų posėdžius padaryti mažiau prieinamus, nurodęs, kad tai nenaudinga parlamentinės demokratijos vystymuisi, kritiškai įvertino ir didžiausios parlamentinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

"Seimo nariai, būdami tautos atstovais, neturi ypatingų priežasčių kažką svarstyti uždarai, o tuomet, kai to reikalauja gaunamos medžiagos slaptumas, tokia galimybė yra numatyta ir dabar", - antradienį pareiškė politikas.

J.Razmos nuomone, jeigu Seimo statute būtų įrašyta, kad komitetai balsavimu sprendžia, ar posėdį rengti uždarą ar atvirą, įsivyrautų tendencijos vis labiau pereiti prie uždarų posėdžių, o tai nebūtų naudinga parlamentinės demokratijos šalyje vystymuisi.

Seimo statuto pataisas rengianti darbo grupė neseniai pasiūlė keisti įprastą nuostatą, kad komitetų posėdžiai yra atviri visuomenei. Pagal pasiūlymą, Seimo nariai slapta galėtų posėdžiauti, jei už tokį siūlymą balsuotų komiteto narių dauguma.