„Žmonių pilietiškumas skatino priimti įstatymą. Džiaugiuosi, kad priėmėme jį vieningai. Tikriausiai nustosime tylėti. Pereisime į pilietiškesnę poziciją. Tie įstatymai galės veikti dėl žinojimo. Būdavo, kad dėl nežinojimo jie neveikė“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė V. Pranckietis, pridūręs, kad Seimas pasielgė teisingai neskubėdamas priimti Prezidentės pasiūlytos pataisos dėl privalomo psichologų dalyvavimo vaikų apklausose.

„Pataisos turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio 1 dienos, todėl neskubėjome, nes Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) rado daug neatitikimų su kitais įstatymais. Tiesiog nenorėjome, kad priėmus tuoj pat reikėtų taisyti. Atidedame tik iki kovo 10 d., bet visa sistema veikti gali“, – sako Parlamento pirmininkas, pabrėžęs, kad vien įstatymų bazės nepakanka, būtina ir piliečių iniciatyva.

„Reikia ne vien įstatymų, bet ir žmonių veiklumo. Įstatymus vykdo žmonės. Jeigu vykdytų juos taip, kaip privalo, tai ir su esamais teisės aktais situacija nebūtų tapusi tokia prasta“, – teigia V. Pranckietis.

Kalbėdamas apie vaikų globos namų pertvarką Seimo pirmininkas teigia, kad savivaldybės tam dar nepasiruošusios ir globos namai būtini. Pasak V. Pranckiečio, verta siekti, kad visi vaikai augtų šeimose ar šeimynose, bet kol nesukurta nauja sistema, negalima naikinti esamos. Be to, pertvarka neturinti būti staigi, turėtų vykti etapais.