Pasak apkaltos komisijos pirmininko „valstiečio“ Dainiaus Gaižausko, per pirmąjį posėdį bus svarstomi darbiniai klausimai.

„Pasitvirtinsime reglamentą, taip pat sudarysime sąrašą žmonių apklausai, tai bus pirminiai darbiniai klausimai“, – BNS sakė komisijos vadovas.

Tyrimą pradedantis NSGK irgi planuoja sutarti dėl kviečiamų asmenų sąrašo, o kitame posėdyje penktadienį planuojama išklausyti Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovą Darių Jauniškį, bus kviečiamas buvęs parlamento vadovas Vydas Gedvilas, pats M.Bastys.

„Rytoj pasitvirtinsime planą, reglamentą, išsiųsime kvietimus asmenims, kuriuos turime apklausti, surinksime medžiagą iš žvalgybos institucijų, ir rytoj tuo ir baigsime. Penktadienį jau yra numatyti susitikimai su VSD vadovu, taip pat bus kviečiamas buvęs Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas, taip pat ir Seimo narys M.Bastys“, – BNS sakė NSGK pirmininkas Vytautas Bakas.

Pasak jo, suplanuota, kad laikinosios komisijos įgaliojimus turintis komitetas tyrimą atliks per aštuonis posėdžius, jie planuojami trečiadieniais ir penktadieniais.

Seimas praėjusią savaitę valdančiųjų socialdemokratų ir „valstiečių“ teikimu sudarė specialiąją tyrimo komisiją dėl apkaltos M.Basčiui, o NSGK opozicijos iniciatyva pavesta atlikti atskirą tyrimą dėl parlamentaro ryšių galimos grėsmės nacionaliniam saugumui.

Apkalta Seimo nariui inicijuojama dėl Valstybės saugumo departamento medžiagoje nurodytų M.Basčio ryšių su Rusijos energetikos ir Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais. Remdamasis neigiama VSD išvada dėl leidimo M.Basčiui dirbti su slapta informacija, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis paragino jį trauktis iš Seimo vicepirmininko pareigų. Palikęs Seimo vadovybę, M.Bastys taip pat suspendavo narystę Socialdemokratų partijoje, tačiau iš parlamento trauktis sako nematantis pagrindo.

M.Bastys traktuoja, kad bendravimas su VSD medžiagoje minimais asmenimis „galėtų būti vertinamas kaip nepageidaujami ryšiai Seimo nario etikos prasme“, tačiau ne grėsmė valstybės paslaptims. Parlamentaras sprendimą dėl jo patikros apskundė Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijai. Taip pat M.Bastys kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti tyrimą dėl VSD vadovo D.Jauniškio ir išvadą rengusių darbuotojų galimo piktnaudžiavimo bei įgaliojimų viršijimo rengiant minėtą išvadą. Kaip BNS informavo prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė, sprendimas dėl šio kreipimosi dar nepriimtas.

VSD medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. VSD vertinimu, šie ryšiai daro M. Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui.