Konferencijoje savo įžvalgomis dalysis Konstitucinio Teismo pirmininkas Gintaras Goda, kadenciją baigę Konstitucinio Teismo pirmininkai Juozas Žilys, Egidijus Kūris, Danutė Jočienė, kiti kadenciją baigę Konstitucinio Teismo teisėjai, akademinės bendruomenės, teismų ir advokatūros atstovai, mokslininkai iš JAV, Lenkijos, Latvijos, Estijos ir Ukrainos.

Kaip informuojama pranešime žiniasklaidai, pagrindinį pranešimą konferencijoje skaitysiantis Konstitucinio Teismo pirmininkas Gintaras Goda pažymi, kad Konstitucinis Teismas jau trisdešimt metų, vykdydamas jam priskirtus konstitucingumo kontrolės įgaliojimus, gynė ir tebegina Konstitucijoje įtvirtintą demokratinę santvarką ir ją sudarančias vertybes, palaiko jų stabilumą, neleisdamas į jas kėsintis ir juo labiau jų paneigti.

„Turime palaipsniui išplėtotą Konstitucijoje, ne vien jos 1 straipsnyje, įtvirtintą daugiasluoksnę demokratijos sampratą“, – sako Konstitucinio Teismo pirmininkas.

Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklos profesorė Toma Birmontienė pažymi, kad trisdešimt metų veikiantis Konstitucinis Teismas sėkmingai įveikė visus jo demokratijos stiprinimo kelyje pasitaikiusius iššūkius, tačiau pripažįsta, kad ir toliau ramaus laikotarpio tikėtis neverta.

„Konstitucinė justicija – svarbus demokratinės valstybės gėris, tačiau ji gali atlikti Konstitucijos apsaugos vaidmenį tik būdama nepriklausoma, nesižvalgydama į politines populistines audras, kurios neretai kilo Lietuvoje šiuos trisdešimt jos veiklos metų. Ir ateities dešimtmečiai bus svarbūs valstybės demokratinei raidai, keliantys Konstituciniam Teismui naujus klausimus, į kuriuos atsakymų reikės ieškoti gyvosios Konstitucijos vertybių sistemoje“, – teigia profesorė T. Birmontienė.

Spalio 20 d. Seimo Konferencijų salėje vyksiančią tarptautinę konferenciją ,,Konstitucinė kontrolė kaip esminis demokratinės valstybės elementas“ rengia Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, Konstitucinis Teismas, Lietuvos advokatūra.

Tautos referendumu 1992 m. spalio 25 d. priimtoje Lietuvos Respublikos Konstitucijoje pirmą kartą Lietuvos teisės istorijoje buvo nustatyta, kad Seimo, Vyriausybės ir Respublikos Prezidento priimamų teisės aktų konstitucingumo patikrą vykdys savarankiška ir nuo kitų valstybės valdžios institucijų nepriklausoma konstitucinės kontrolės institucija. Vadovaujantis Konstitucijos VIII skirsnio nuostatomis 1993 m. pavasarį buvo įsteigtas Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją