Žadėjo vienaip, balsavo kitaip

Už pirmalaikius rinkimus balsavo netgi ne visi garsiai iniciatyvą parėmusių frakcijų nariai. Štai socdemas Jonas Jagminas balsavo prieš pirmalaikius rinkimus.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nariai Egidijus Klumbys ir Julius Veselka taip pat nenorėjo paleisti Seimo, o „tvarkiečiai“ Algimantas Dumbrava, Ona Valiukevičiūtė ir Remigijus Žemaitaitis susilaikė, kas iš esmės reiškia tą patį, kaip prieš, nes nulemia, kad klausimui nėra pritariama.

Susilaikymą pasirinko ir liberalas sąjūdininkas Vytautas Grubliauskas, kuris padėjo parašą, remiantį pirmalaikius rinkimus.

Iš valdančiųjų parašus buvo padėję ir Arūnas Valinskas su žmona Inga. A.Valinskas balsavimu parėmė Seimo paleidimą, o jo žmona balsavime nedalyvavo.

Tarp palaikiusiųjų - „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“

Iš konservatorių-krikdemų už pirmalaikius rinkimus balsavo Arimantas Dumčius, tačiau po balsavimo jis prisipažino susipainiojęs ir paprašė jo balsą priskaičiuoti prie priešininkų. Taigi tokiu atveju už pirmalaikius rinkimus balsavo 50, o 51 buvo prieš.

50 parašų surinkusios opozicinės Darbo partijos (DP) frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys ragino konstatuoti, kad šalį ištiko ne tik ekonominė, bet ir politinė krizė, todėl reikia pasitikrinti piliečių pasitikėjimą.

Iniciatyvą nesėkmingai ragino palaikyti ir kitas politikas iš opozicijos - „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis. Jis teigė, kad normalus darbas Seime nevyksta, o nuo valdančiųjų priimamų įstatymų „žmonėms žegnotis norisi“. Jis pasiteikė ir daugiau metaforų: „Nebūkim, kaip tas šuo, kuris sėdi ant šieno kupetos – nei pats ėda, nei kitiems duoda, tik loja ir kandžiojasi.“

Zuikiams siūlė padėti mandatus

Žodžių akrobatikai pasidavė ir pirmalaikių rinkimų idėją kritikuojantis liberalcentristas Artūras Melianas: „Jeigu yra tokia zuikio drąsa pas jus – padėkite mandatus ir asmeniniu pavyzdžiu parodykite, kaip reikia pasielgti, o ne darykite populistinius pareiškimus.“

Jis svarstė, kad pirmalaikius rinkimus parašais parėmusių parlamentarų skaičius idealiai sutampa su 50 nebalsavusių už apkaltą, tad darė prielaidą, kad Seimą paleisti norintys tiesiog siekia nusiplauti savo kaltę ir gėdą.

A.Melianas protino, kad vasario mėnesį su savivaldos rinkimais naujo Seimo išrinkti nepavyktų, tad suirutė užsitęstų.

Konservatorius-krikdemas Algis Kazulėnas V.Gapšį ir jo bendražygius išvadino cinikais, kurie patys muša, patys rėkia. „Suirutės kėlimas tinkamiausia forma pasitikrinti visuomenės pasitikėjimą? Tai tik dūmų uždanga“, - sakė jis.

A.Kubilius pirmalaikių rinkimų iniciatyvą sieja su Darbo partijos byla ir energetika

Premjeras Andrius Kubilius pirmalaikių Seimo rinkimų iniciatyvą pasibaigus balsavimui vadino linksma ir susiejo ją su vadinamąja Darbo partijos juodosios buhalterijos byla bei pastaruoju metu gautais pasiūlymais strateginio investuotojo, statysiančio Visagino atominę elektrinę, konkurse.

„Man tai linksmai atrodė pati iniciatyva, jeigu galima vadinti „linksmai“. Mano įsitikinimu, tikrai daugelis Seimo narių, žiūrinčių atsakingai į savo darbą Seime, nuoširdžiai išreiškė pasipiktinimą tokiomis iniciatyvomis, nes akivaizdžiai matėsi, kad šią iniciatyvą pradėjo tie, kurie patys balsavo apkaltos metu prieš apkaltą, o po to taip demagogiškai liejo ašaras – girdi, kaip negražiai atrodo Seimas ir dėl to Seimas turi pasileisti. Mano manymu, opozicijai tai tikrai kažin, ar pridėjo kiek nors rimtos opozicijos įvaizdžio“, - svarstė Vyriausybės, kuria apklausų duomenimis pasitiki vos 7,9 proc. gyventojų, vadovas.

A. Kubilius teigia, jog pirmalaikių rinkimų iniciatyva kilo ir dėl noro Seime arba apskritai politiniame gyvenime įtvirtinti tam tikrą sumaištį.

„Kodėl būtent šiuo metu bandoma tokias iniciatyvas Seimui teikti, aš galiu tik spėlioti. Viena iš priežasčių, kurią esu įvardinęs, kad sumaišties šiuo metu - ar Seime, ar politiniame gyvenime – norima daugiau vien dėl to, kad energetikos reikaluose yra didelių ir svarbių postūmių į priekį, tame tarpe ir atominės elektrinės statyboje. Ir taip jau sutapo, kad tuo pat metu, kai praeitą savaitę gavome pasiūlymus strateginio investuotojo konkurse, rimtus pasiūlymus, tuo pat metu Darbo partija pradėjo rinkti parašus dėl Seimo paleidimo“, - svarstė premjeras.

Antrąja iniciatyvos priežastimi jis įvardijo Darbo partijos lyderių nervingumą, mat vadinamoji juodosios buhalterijos byla, kurioje kaltinamas ir jos lyderis Viktoras Uspaskichas, keliaus į teismą.

Kaip žinoma, Europos Parlamentas yra panaikinęs V. Uspaskicho teisinį imunitetą, todėl politikas jau gali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

„Antra priežastis, nors galėčiau tik spėti, mat remiuosi kai kuriomis televizijos laidomis, kur Darbo partijos lyderis parodė visą paletę (net nežinau, kaip pavadinti, kai partijos lyderis visiems žiūrovams rodo trijų pirštų kombinaciją). Man rodosi, kad tai, jog byla atiduodama teismui, Darbo partijos vadovams sukelia suprantamo nervingumo“, - teigė A. Kubilius.

Šio 2008 m. spalį išrinkto Seimo kadencija yra kaip tik įpusėjusi. Parlamento kadencija trunka 4 metus.