Naminukės legalizavimo iniciatorės liberalės Dalios Teišerskytės teigimu, naminės degtinės gamybos draudimas "nieko gero neduoda".

"Naminukės gamyba vis tiek vyksta didžiuliais mastais, dažnai gaminami ir realizuojami ne tik nekokybiški, bet sveikatai ir netgi gyvybei pavojingi gėrimai", - sakė parlamentarė. "Man skaudu, kad už nedidelį kiekį pasigamintos naminės žmogus nubaudžiamas penkeriais metais nelaisvės", - sakė D.Teišerskytė.

Pasak jos, įteisinus naminės degtinės gamybą ir nustačius jos kokybės reikalavimus, pavyktų apsaugoti vartotojų sveikatą, padėti plėtoti kaimo turizmą bei papildyti biudžetą.

"Jeigu ne škotiškas viskis, kuris yra ne kas kita, o tik naminukė, niekas nežinotų apie Škotiją. Gal tokiu būdu galima ir Lietuvą išgarsinti", - pritarė parlamentarei Seimo narys Romanas Sedlickas.

Tuo tarpu socialdemokratės Birutės Vėsaitės nuomone, naminės degtinės gamybos legalizavimas gali turėti skaudžių pasekmių šalies kaimui. "Kaimas supras, kad samanė - pragyvenimo šaltinis, ir nepaisydamas jokių sanitarijos reikalavimų virs jos daugiau nei dabar", - sakė socialdemokratė.

Ji abejojo, ar gavęs licenciją išsivirti 5 litrus samanės, žmogus tiek jos ir pasigamins. "Tikriausiai jos bus išverdama dešimt kartų daugiau", - prognozavo parlamentarė.

"Alita" gamina samanę, pirkime ją, nes žinome, kad ji kokybiškesnė negu kur nors išvirta patvory ar miške", - sakė B.Vėsaitė. Pasak jos, naminės degtinės gamybą legalizuoti bus galima, kai pasikeis žmonių mentalitetas.

Šiuo metu galiojantis Alkoholio kontrolės įstatymas draudžia gaminti naminę degtinę, brogą, kitus namų gamybos stiprius alkoholinius gėrimus.