Į jį kviečiama Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, ko anksčiau nėra buvę. Kas bus aptariama posėdyje nei viešinama, nei žadama tai daryti.

Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovas Ramūnas Vilpišauskas svarstė, apie ką bus kalbama susitikime.

Ramūnas Vilpišauskas
„Kalbant apie vieną pastarųjų pasisakymų, mano nuomone, pagrindinis klausimas, ar teigiant, kad viena iš kaimyninių šalių, kuri užsiima agresyvia politika ir dalyvauja kariniame konflikte su kita šalimi, buvo apgalvotas galimas reagavimo planas, jei ta kaimyninė šalis imsis priemonių atsakydama į tą viešą pareiškimą. Iš tiesų yra klausimas, kurį jau ne vienas kolega komentavo ir manau, kad prieš viešai pasakant apie tai buvo prasminga Lietuvos institucijoms, kurios susijusios su saugumo reikalais, tarpusavy sutarti, kokia būtų reakcija. Abejoju, kad tai buvo padaryta. Nes pasakius, kad kuri šalis yra teroristinė valstybė, turėtų būti imamasi ir kitų atitinkamų sprendimų. Nes kaip žinome praktikoje su teroristais nesiderama, paprastai su jais nepalaikomi diplomatiniai santykiai ir panašiai. Tai klausimas, ar tai buvo retorinė priemonė ir, ar tai turėtų įgarsinti šalies vadovė, o jeigu taip, kas gali vykti po to. Galbūt dabar apie tai ir bus kalbama. Bet mes galime tik spėlioti. Gerai, kad bent dabar toks posėdis šaukiamas“,- svarstė R. Vilpišauskas.

Jo teigimu, esant tokiai situacijai institucijos veiklos tarpusavio koordinavimas yra labai svarbus.

„Dažnai Lietuvoj kyla problemos būtent dėl to, jog užsienio politika nėra suderinta su vidaus politikos veiksmais. Tai viena iš esminių Lietuvos politikos problemų ir tas atotrūkis dažnai nenaudingas mums patiems“,- sakė R.Vilpišauskas.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama 6.05 val.

Visą Laidos įrašą klausykite čia.