Apie situaciją Sakartvele ir Kazachstane buvo kalbama trečiadienį laidoje „Delfi rytas“.

Kazachstanas laikosi griežtos pozicijos: didelių įtampų nematyti

Nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Kazachstane Gintautas Vasiulis pripažino, kad situacija šalies pasienyje yra pasunkėjusi, palyginus su įprastu srautu.

„Jis nuo metų pradžios nebuvo labai mažas. Skelbiama, kad nuo metų pradžios Kazachstano sieną yra kirtę 1,7 mln. Rusijos piliečių. Iš jų 1,65 mln. yra parvykę atgal. Tiesa, skaičiai šiek tiek vėluoja ir visiškai aktualios informacijos viešojoje erdvėje rasti nėra lengva“, – sakė ambasadorius.

Paskutiniai skaičiai, kurie buvo skelbiami, pasak jo, yra tokie: nuo rugsėjo 21 iki 27 dienos per sieną su Rusija atvyko apie 100 tūkst. asmenų, o išvyko – apie 40 tūkst. rusų.

„Čia turbūt turima galvoje ir per kitas sienas, kadangi Kazachstanas Rusijai yra svarbi tranzito valstybė, vykstant į kitas centrinės Azijos šalis“, – paaiškino G. Vasiulis.

Jo teigimu, Kazachstano tarnybos praneša, jog visi pasienio punktai veikia įprastu režimu.

„Teigiama, kad praleidžiamų automobilių srautas yra padidintas maždaug 20 proc., palyginti su įprastu srautu“, – sakė ambasadorius.

Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad Kazachstano ir Rusijos siena – pati ilgiausia sausumos valstybių siena pasaulyje – beveik 7,6 tūkst. kilometrų.

„Yra veikiantys 32 automobilių kelių sienos perėjimo punktai bei 20 geležinkelių sienos perėjimo punktų. Žinome, kad padidėjęs atvykstančiųjų skaičius ne tik automobilių, bet ir geležinkelių, oro keliu, nes bilietų į Kazachstaną, kiek teko girdėti, ne tik kad labai brangu, bet praktiškai išvis neįmanoma. Bilietai išpirkti mėnesiui į priekį“, – paaiškino G. Vasiulis.

Jis sakė negalintis patvirtinti, ar miestuose matosi koks nors kazachų nepasitenkinimas situacija.

„Iš tikrųjų tiek automobilių su rusiškais numeriais, tiek rusiškai kalbančių žmonių mieste yra padaugėję. Kalbu apie sostinę Astaną. Žinome, kad su didžiausiu antplūdžiu šiuo metu labiau susiduria pasienio miestai. Ten, kaip teko girdėti, ne tik viešbučiai yra užimti ir sudėtinga rasti gyvenamąjį plotą išsinuomoti, bet taip pat yra didelė apkrova vidaus transporto sistemai – nelengva gauti bilietų vykti į šalies vidų ar tranzitu į kitas centrinės Azijos valstybes. Yra pašokę gerokai įprastinės taksi paslaugų kainos“, – pasakojo ambasadorius.

Taksi paslaugų kainos, pasak jo, yra išaugusi kone tris kartus, o šalyje yra gana įprasta tokiu būdu važiuoti iš miesto į miestą.

„Žmonių pagausėjimas vienareikšmiai yra registruojamas, bet, kita vertus, kažkokių didesnių įtampų šiuo metu negalime patvirtinti. Kazachstano vyriausybė, įskaitant prezidentą, yra kreipęsi į visuomenę, išreiškė viltį, kad kazachai pademonstruos įprastą šiems kraštams svetingumą. Kol kas negaliu pasakyti, kad yra kokios nors įtampos“, – teigė G. Vasiulis.

Jo teigimu, oficiali Kazachstano pozicija nuo pat karo pradžios yra nuosekli ir aiški.

„Kazachstanas griežtai laikosi neutraliteto, bet ypač pabrėžia, kad šalis nepripažįsta ir nepripažins jokių kvazivalstybinių darinių. Tas galioja ir šviežiai įvykusiams pseudoreferendumams. Šalies vadovybė ne vieną kartą yra pareiškusi absoliučią paramą Jungtinių Tautų pagrindiniams tarptautinės teisės principams“, – akcentavo ambasadorius.

Sakartvelas jau susiduria su problemomis: įtampa šalies viduje

Tbilisyje esančio Sakartvelo politikos instituto viceprezidente Renata Skardžiūte-Kereselidze laidoje pasakojo, kad šalies gyventojų nuotaikos yra dviprasmės, nes fiksuojami dideli srautai atvykėlių iš Rusijos.

„Tai kelia tiek saugumo, tiek politinių klausimų bei socialinių iššūkių, kurie jau matomi po šių kelių dienų – užkimštos gatvės, desperatiška būstų paieška, kylančios kainos. Sakartvelas yra mažesnė šalis ir kartvelai nėra pasiruošę dideliems srautams“, – pastebėjo pašnekovė.

Jos teigimu, kilometrinės eilės driekiasi prie pasienio punkto, kuris ypatingai svarbus ir dėl įprastai dėl svarbaus tranzito kelio.

„Pasak Sakartvelo Vidaus reikalų ministerijos, nuo rugsėjo 17 dienos atvyko beveik 79 tūkst. žmonių, o išvyko apie 62. Tai maždaug apie 16,5 tūkst. žmonių liko Sakartvele“, – konstatavo R. Skardžiūte-Kereselidze.

Visgi, kaip paaiškino instituto viceprezidentė, rusai į Sakartvelą taip pat vyksta ir oro keliais ar per Turkiją.

„Tiesiog plika akimi matosi pokyčiai mieste, ypač Tbilisyje. Rusakalbių žmonių jau pilnos gatvės ne tik miesto centre, ko būtų galima tikėtis iš turistų, tačiau ir gyvenamuosiuose rajonuose, ir miesteliuose, kaimuose. Tai beprecedentė situacija“, – pasakojo ekspertė.

Jos vertinimu, greitu metu bus neigiamų situacijų, o protestai jau ruošiami.

„Vyriausybė kol kas į tai reaguoja ramiai. Kita vertus, iš Rusijos pusės prie šio pasienio punkto buvo įrengtas mobilizacijos punktas ir tokiu būdu iš Rusijos pusės bus šiek tiek apmažinti šie srautai“, – svarstė R. Skardžiūte-Kereselidze.

Laidos dalyvė pasakojo girdėjusi, kad kirsti sieną rusams nėra labai sudėtinga.

„Teko nusiklijuoti lipdukus su Z raide nuo savo automobilių ir nerodyti kažkokių palaikymo ženklų karui. To klausiama, žmonės buvo apgręžti dėl šios priežasties, tačiau kiek nuodugniai yra tikrinami įvažiuojantys, yra didelis klausimas. Mes informacijos apie tai neturime“, – sakė ji.

Dėl to, pasak R. Skardžiūtės-Kerelidzes, kyla klausimų dėl Sakartvelo valdžios galimybių suvaldyti krizę. Juo labiau, kaip pastebėjo pašnekovė, kad atvykstančiųjų dabar rusų kategorija yra šiek tiek kitokia, nei buvo palyginti su tais, kurie iš Rusijos atvyko ankstyvą pavasarį.

„Anksčiau matėme daugiau ekonominių migrantų. Šiuo metu tai yra tie, kurie bėga nuo mobilizacijos. Jau matome ir tam tikrų susidūrimų gatvėse, kitokių lūkesčių, šiek tiek kitokį požiūrį į patį Sakartvelą, jo žmones – yra atsainesnis ir jie ne visada slepia savo požiūrį į karą, į Ukrainą bei buvusias Sovietų Sąjungos teritorijas“, – paaiškino ekspertė.

Ji pasakojo, kad situacijai valdyti savo pasiūlymus yra pateikę ir opozicija, ir pilietinė visuomenė – pavyzdžiui, riboti įvažiavimą turistiniais tikslais, įvesti kvotas atvykstančiųjų per dieną, atlikti rimtesnę patikrą.

„Tačiau šiuo metu nežinia, ar tokių priemonių bus imtasi, nes kol kas patvirtintos informacijos apie tai neturiu. Ką kalba Sakartvelo valdžia, tai, kad visiškai apriboti judėjimą būtų neprasminga, nes Rusijoje gyvena nemažai ir Sakartvelo piliečių ar etninių kartvelų, kurie taip pat stengiasi grįžti“, – sakė R. Skardžiūte-Kereselidze.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)