Nauja propagandos forma

G. Mažeikis VDU surengtoje diskusijoje pastebėjo, kad konflikto Kryme metu išryškėjo nauja propagandos forma, kurią galima vadinti humanitarinių karo technologijų ir socialinių karo technologijų propaganda.

„Propagandos fazė, kuri man buvo naujiena, nors aš tai studijuoju daugybę metų, bet atradau naujo, kas man buvo visiškai netikėta, tai buvo sukurta rusų vadinamoji humanitarinių karo technologijų ir socialinių karo technologijų instrumentažas. Tai yra, kokios humanitarinės priemonės gali būti taikomos, kurios turi tokį patį efektyvumą kaip ir ginklų taikymas. Arba kokios gali būti psichologinio poveikio priemonės, kurios pasirodė Kryme labai efektyvios. Todėl tada gali kaltinti tą pačią Krymo kariuomenę pasiduoti ir pereiti į į jų pusę. Tuomet tau ne tik nereikia iššauti, bet tu dar gauni 1000 kareivių ir padidini savo išteklius – paimi jų laivus, paimi jų raketas, paimi jų ginkluotę. Neįtikėtina. Tai jie vadino humanitarinėmis socialinėmis technologijomis, bet jos niekaip atskirai neveikia nuo propagandos elementų. Tai reiškia, kad Kryme vienu metu buvo taikoma labai daug elementų – profesionalūs provokatoriai su įvykių inscenizavimu. Įvykiai buvo būtinai inscenizuojami, bet jau nefilmuojami. Tai reiškia, neapgaudinėjama. Jei sakoma, kad buvo mitingas, kuriame skandavo žmonės, tai jis bus nufilmuojamas taip, kad atrodytų baisiai daug žmonių, nors iš tikro buvo 30 ar 20 žmonių. Bet įvykis buvo“, - teigė profesorius.

Naujos propagandos formos pranašumas – jas sunku paneigti ir tai trunka netrumpą laiko tarpą. Tuo tarpu suvaidintos situacijos paneigiamos per kelias valandas.

“Pranašumas yra toks, kad tu jau negali paneigti, kad to nebuvo, nes pats paneigimas šių technologijų yra sudėtingas, trunka labai daug laiko. Iš esmės mėnesius, kad tokius dalykus paneigti. Pagaliau buvo panaudota tokia priemonė, apie kurią Lietuvoje tik diskutuojama, o Ukrainoje abi pusės labai greitai suprato - totalines blokadas kai kurių kanalų. Kryme iškart nustota transliuoti Ukrainos kanalus. Galima žiūrėti tik per internetą, tačiau ir per internetą dabar atjunginėja, kad negalėtų žiūrėti. Tik socialiniai tinklai lieka sunkiai prieinami Krymo gyventojams. Ukrainoje ryžtasi uždaryti ištisą sąrašą Rusijos kanalų. Nesvarbu, kad Ukrainos transliuotojams tai labai brangu“, - teigė G. Mažeikis.

Lietuvių nuomonė – itin svarbi

Be to, ekspertas pastebėjo, kad ukrainiečiams itin svarbi lietuvių nuomonė.

„Ukrainos televizijoms labai svarbu, kad lenkai ir lietuviai kiekvieną dieną šnekėtų, ką mes apie juos galvojame. Tai irgi yra įtikinėjimas. Laisvieji kanalai dabar nuolatos užsiima, jiems tai labai svarbu, kad jei jūs būsite didvyriški, gyvensite kaip Lietuvoje ar Lenkijoje. Lietuvos faktorius ten yra toks svarbus, kad net žodžiais sunku perduoti. Jiems Lenkija kaip ir neaiški, Rumunija – iš viso toli, Vakarai – utopija, o Lietuva yra faktas. Jeigu mes padarysime – bus taip (kaip Lietuvoje - DELFI). Todėl jiems mūsų nuomonė – be galo svarbus dalykas“, - sako G. Mažeikis.
Gintautas Mažeikis

Lyderio kalbos verčia ašaroti

Specialistas pastebėjo, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino kalbos surašytos profesionalaus propagandos specialisto ir nukreiptos į emocijas, nes tai – propagandos esmė.

„Propaganda yra toks dalykas, kad svarstant apie ją reikia būti beširdžiais. Antraip nieko neišeis – tada per daug emocijų. Beje, V. Putino kalba apie Krymo prijungimą buvo parašyta taip, kad visa salė bliovė. Visi ašarojo. Bet būtent taip ir turi veikti propaganda – kai lyderis skaito pranešimą auditorija turi verkti. Čia yra propagandos esmė“, - sako G. Mažeikis.

Kalbėdamas apie Vakarų žiniasklaidos reakciją, G. Mažeikis tai vadino ne propaganda, o „biurokratiška reakcija“.

Karikatūros – itin svarbus propagandos įrankis

R. Mažeikis akcentavo karikatūrų žiniasklaidoje svarbą. Beje, karikatūrų skaičius žiniasklaidoje pastaruoju metu nuolat didėja, įskaitant ir JAV žiniasklaidą. Tai, specialisto teigimu, vienas iš propagandinio karo simptomų.

„Kada galima fiksuoti propagandinio karo pradžią? Tuomet, kad didėja karikatūrų skaičius. Jei karikatūrų pasirodo daug, tai mes galime manyti, kad įžengėme į emocinę sferą, kur faktai tampa mažiau reikšmingi nei emocijos. Karikatūra yra labai svarbus propagandinio karo simptomas. Karikatūra nenurodo į faktą. Kariktaūra kreipiasi į tavo emocijas“, - sako specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (950)