Pastate Rumšiškių centre dabar veikia darželis, senelių namai ir vaikų dienos centras. Jo savininke šv. arkangelo Mykolo parapija tapo prieš maždaug du dešimtmečius, kai pastatą vyriausybė skyrė už bažnyčios prarastą turtą sovietmečiu.

Vaikų darželis, vienintelis Rumšiškėse, dabar pilnas – jį lanko per septyniasdešimt vaikų, eilėje laukia dar tiek pat – miestelyje kuriasi vis daugiau jaunų šeimų. Tačiau darželis pagal panaudos sutartį čia galės būti tik iki gegužės, mat parapijos atstovai Kaišiadorių savivaldybei pranešė pastatą parduodantys.

„Negera situacija, ją reikia keisti, nes jeigu nieko nebus daroma, mes, susirinkę savo vaikučius, daiktus, išeisime į gatvę“, – guodėsi Rumšiškių lopšelio-darželio direktorė Liudmila Radzevičienė.

Iš pradžių parapija maždaug 2000 kv. metrų pastatą savivaldybei siūlė pirkti už milijoną eurų, po kelių mėnesių kainą sumažino per pusę. Klebonas sako, kad už gautas lėšas statys parapijos namus. Nors savivaldybė siūlė kitas patalpas, klebonas nesutinka – namai turi būti prie pat bažnyčios.

„Visų pirma, mes norime turėti savo parapijos namus, mes mums reikalinga katechezei“, – aiškino Rumšiškių šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas Kazys Gražulis.

Kaišiadorių valdžia sako, kad pastatui išpirkti pinigų skolintis negalinti, lėšų negaus ir iš Europos Sąjungos fondų, viliasi, galbūt skirs vyriausybė iš investicijų programos. 25-erius metus kapitaliai netvarkytam pastatui, jei jį pavyks nupirkti, reikės ir remonto.

„Šiuo metu tokių pinigų mes negalime rasti, tai dideli pinigai ir mes kreipėmės į Švietimo ministeriją, tačiau atsakymo kol kas negavome, bet, remiantis nuogirdomis, tų pinigų tikrai mums niekas neskirs“, – sakė Kaišiadorių rajono mero pavaduotojas Algimantas Janavičius.

Vicemeras sako, kad jei pastato nenupirks, senelių namus iškels į netoliese esantį miestelį, vaikų dienos centrą įkurs prie mokyklos, tačiau ką daryti su vaikų darželiu, nežino – gal rekonstruotų kultūros namus arba laikinai perkeltų į Dovainonis, esančius už šešių kilometrų, tačiau tam esą nepritaria darželinukų tėvai.