Draudimo retransliuoti Kremliaus propagandą neabejotinai reikia, teigė „LNK Žinių“ kalbintas kultūros ministras Simonas Kairys.

„Valstybėje yra priimta nacionalinio saugumo strategija, kurioje bandoma kalbėti apie grėsmes ir jas užkardyti, ir iš esmės čia buvo daugiau ginčas, ar pratęsti esamą blokavimą ir draudimą visų rusiškų, baltarusiškų kanalų, ar pratęsti kažkokiam fiksuotam laikui. Bet, kol ta strategija galioja, kol Rusija su visais veiksmais ir partneriais kaip Baltarusija kelia grėsmę Lietuvai, mūsų visuomenei, tai buvo priimtas sprendimas, kad draudimus retransliuoti programas įvedam praktiškai neribotam laikotarpiui, kol, saugumo požiūriu, situacija nesikeis iš esmės“, – tikino ministras.

Simonas Kairys

Iki draudimo retransliuojamų kanalų, pasak jo, Lietuvoje buvo daugybė. Kai kurie jų, kaip pažymėjo ministras, dabar draudžiami ir visoje Europos Sąjungoje.

„Iš esmės Lietuvos pastangomis, Lietuvai bendradarbiaujant su kolegomis iš Kultūros ministerijos Ukrainoje, mums pavyko pasiekti, kad iš principo ir Europos Sąjungos mastu informacija būtų traktuojama kaip ginklas, kad ji irgi būtų sankcijos paketo Europos Sąjungos prieš Rusiją dalimi. Tuo būdu irgi atsirado pirmu atveju šeši kanalai, vėliau – dar daugiau, kurie yra blokuojami ne tik kalbant apie Lietuvą, bet ir kalbant apie visą Europos Sąjungą.

Svarbu suprasti, kad informacija, dezinformacija, propaganda yra tokie patys ginklai, naudojami kare, ypač paruošiant visuomenę tam tikriems veiksmams iš priešo pusės. Galų gale Lietuvoje yra ta situacija, kad turime nemažai rusakalbių žmonių, tų žmonių, kurie iš įpročio stengiasi ieškoti informacijos ar žiūrėti tam tikras pramogines laidas, ar kitus dalykus būtent rusiškose televizijose ir jų programose, bet mes puikiai žinom, kaip profesionaliai dirba agresoriaus propagandinė mašina, kaip net į pramogines laidas yra įdedami dalykai, kurie veikia žmonių sąmonę, kurie bando įtvirtinti kažkokią suklastotą istoriją“, – komentavo S. Kairys.

Bet gal Lietuva kovoja su vėjo malūnais, nes rusiška propaganda pasiekiama internete?

Kultūros ministras teigė su tuo nesutinkantis: „Jeigu mes kalbam apie jaunesnę visuomenės dalį, kuri labiau išprususi, ji gali ieškoti alternatyvų internete, socialiniuose tinkluose. Bet visgi kuo mes lendam gilyn į žmones, kurie turi kompetencijų informacinių technologijų srity, mano galva, jie kur kas mažesniame pavojuje, nei kalbam apie tuos žmones, kada mes padarytumėm laisvai prieinamą rusiškų TV kanalų produkciją.“

Lietuva bando blokuoti nelegalų turinį ir Rusijos propagandą – tačiau nelegalių paslaugų teikėjai prisitaiko labai greitai

Ministras aiškino, kad Lietuva deda daug pastangų visose sferose – ir bendradarbiaudama su socialinių tinklų atstovais, ir keisdama įstatymus, kad institucijos būtų įgalintos kovoti su rusiška propaganda.

„Mano galva, mes tikrai esame padarę daug ir esame geras pavyzdys ir kitoms šalims, kad yra būtina kovoti ir suprasti“, – paminėjo S. Kairys.

Jo įsitikinimu, bet ką, kas dabar sklinda iš Rusijos, reikėtų vertinti kaip pavojų, propagandą ir dezinformaciją.

„Ir jokių čia papildomų kriterijų nereikia“, – kalbėjo politikas ir pridūrė, kad apėjimų atsiras visada.

Kultūros ministras tikino, kad galvojama, kaip rusiškai kalbantiems gyventojams Lietuvoje pasiūlyti alternatyvą, nes vien draudimais, anot jo, rezultatų nepasieksi.

„Tam yra įkurtas naujas Medijų rėmimo fondas, jis turi tam tikrų užduočių ir kalbant apie vertimą TV produkcijos, kuri yra sukuriama lietuviškų televizijų, ar specialaus turinio kūrimo laidų plėtra, nes akivaizdu, kad žmonės ieškos alternatyvos. Ir kartais tiesiog ne dėl to, kad jie pritaria V. Putino politikai, yra išsiilgę kažkokios pasaulio suvokimo versijos. Tiesiog mes kalbam apie laisvalaikį, apie pramogines laidas, ir čia net didelių dalykų išrasti nereikia. Reikia kalbėti apie geresnį prieinamumą ir vertimus, tą Kultūros ministerija tikrai mato, daro, kuria priemones“, – patikino S. Kairys.

Visą „LNK Žinių“ interviu su ministru galite rasti čia: