Ją išbandęs Stasys Paukštė iš Utenos rajono DELFI sakė, kad veikia. „Praduri kokakolos butelyje skylutę ir nupurški sklypelį. Išbandžiau ir, atrodo, ne mažiau už kitus pirktinius nuodus veiksminga“, – sakė jis.
Kolorado vabalas

Apie naują kovos su kolorado vabalais būdą S. Paukštei papasakojo žmona, jai – bendradarbės, taip kovojančios su daržo kenkėjais. „Parvežė namo du bambalius, vieną iš karto išgėrė anūkai, o kitą paslėpiau – bulvėms purkšti. Dalį nupurškiau įprastu preparatu nuo kenkėjų, kitą dalį – kokakola. Po kiek laiko žiūriu, kad abu maždaug vienodai koloradą paveikė“, – lygino uteniškis, kurio eksperimentu susidomėjo ir daugiau ūkiškai gyvenančių žmonių.

Už atneštą vabalą – premija

Kaip prisimena, S. Paukštė, kai tik kolorado vabalai pasirodė Lietuvoje, laukuose buvo kabinamos lentelės su įspėjimais apie naujuosius kenkėjus. Už vieną rastą ir pristatytą vabalą buvo mokama 10 rublių premija.

Vieno žinomiausių bulvinių augalų kenkėjų, lapgraužių šeimai priklausančių kolorado vabalų tėvynė visai ne Kolorado valstija JAV, o centrinė Meksika. Spartaus kenkėjų plitimo nesustabdė net draudimas į kitas šalis importuoti amerikietiškas bulves.

Manoma, kad Europoje kolorado vabalai visų pirma apniko Prancūziją, kur netoli Bordo 1922 m. telkėsi Amerikos karinės pajėgos su savo ginklais ir maisto atsargomis. Iš ten pasklido po visą žemyną. Lietuvoje pirmą kartą buvo aptikti 1956 metais.

„Tada kolorado vabalai buvo retenybė, o dabar – įprastas dalykas. Pastaraisiais metais jų labai daug. Gal ir dėl šiltėjančių žiemų. Didelių laukų kokakola nenupurkši – brangu, bet mažesnius sklypelis gali. Eidamas atsigėrei – papurškei“, – juokavo S. Paukštė.

Maišė valties irklu

DELFI primena, kad kokakolą 1886 metais netyčia išrado daktaras Johnas Pembertonas. Farmacininko atrasta „Prancūziška kokakola“ garsėjo kaip puikus tonizuojantis preparatas, padedantis atgauti jėgas ir energiją, pardavinėtas jo gamybos „Citrinų ir apelsinų eliksyras" bei „Daktaro Pembertono stebuklingi Indijos karalienės plaukų dažai“. J. Pembertonas tuo nepasitenkino, eksperimentavo siekdamas atrasti vaistą nuo priklausomybės alkoholiui.

Kokakolos pirmtakę farmacininkas virė ant atviros ugnies, variniame puode maišydamas valties irklu. Mikstūrą nuo nervinio išsekimo ir galvos skausmo jis nuvežė į Džeikobo vaistinę. Liepė padėjėjui sirupą atskiesti vandeniu ir atšaldyti ledu.

Paragavę skysčio abu nutarė, kad gardu. Tačiau maišydamas kitą stiklinę padėjėjas netyčia įpylė gazuoto vandens. Nudžiuginti netikėto atradimo vyrai nusprendė jį pardavinėti ne kaip priemonę nuo galvos skausmo, o kaip gaivųjį gėrimą, imbierinio limonado ir alaus pakaitalą. Savo kūrinį pavadino kokakola, nes jam gaminti naudojo kokainmedžio lapų ir kolamedžio riešutų.

Sėkminga klaida

Knygoje „Sėkmingos klaidos“ rašoma, jog 1886 metais J. Pembertonas pardavė 25 galonus sirupo. Gavo 50 dolerių, tačiau 73,96 dolerio išleido reklamai. Šiandien kokakola – vienas mėgstamiausių ir tuo pačiu – bene prieštaringiausiai vertinamų gėrimų, kurį, beje, galima naudoti ne tik troškuliui malšinti, blogumui palengvinti ar, kaip rašėme, kolorado vabalams naikinti.

Blizgina tualetą ir prisvilusius puodus

Kaip teigia netikėtų kokakolos panaudojimo būdų sąrašą sudaręs reshareable.tv, įpylus į klozetą buteliuką kokakolos, pakanka palaukti maždaug valandą, pavalyti klozetą šepečiu ir nuleisti vandenį.

Tą patį galima padaryti ir su prisvilusiais puodais. Kokakola padeda lengvai nuvalyti svilėsius. Jei nepavyksta, indus gėrime patariama palikti kiek ilgiau.

Šalina dėmes nuo drabužių

Nenorintys pirkti brangių priemonių dėmėms nuo drabužių taip pat į pagalbą pasitelkia kokakolą. Sumaišo lygiomis dalimis su drabužių skalbikliu ir pila į skalbimo mašiną. Teigiama, jog kokakola ne tik pašalina kraujo, dažų ar riebalų dėmes, bet ir panaikina nemalonų drabužių kvapą. Už tai dėkojama gazuoto gėrimo sudėtyje esančiai angliarūgštei ir fosforo rūgščiai.

Šviesina dažytus plaukus

Šis gėrimas taip pat padeda blukinti pernelyg ryškią dažytų plaukų spalvą, jos pagalba galima keliais tonais pašviesinti per tamsiai nudažytus plaukus. Kokakola praskalautus plaukus po to primenama kruopščiai išplauti šampūnu, antraip bus sulipę.

Nuskausmina vabzdžių įgėlimus

Įkandus uodui, įgėlus bitei ar nudeginus medūzai nebūtina kentėti skausmą. Ant pažeistos odos vietos galima užsipilti šiek tiek koka kolos.

Valo rūdis, blizgina monetas

Jei nuo geležinių įrankių norime nuvalyti apnašas, juos galime panardinti į ką tik atidarytą kokakolą arba pavalyti ja sudrėkinta šluoste. Aiškinama, jog gėrime esanti fosforo rūgštis padeda pašalinti rūdis. Su koka kola lengva atsukti ir užrūdijusius varžtus. Pakanka tiesiog užpilti gėrimo ir keletą minučių palaukus atsukti.
Koka kola puikiai nuvalo ir senovines monetas, jei per laiką ant jų susikaupė nešvarumų.

Atbaido vabzdžius

Jei gamtoje ramybės neduoda uodai ar kiti vabzdžiai, patariama atidaryti keletą koka kolos skardinių arba supilstyti ją į stiklines ir padėti kiek atokiau. Saldus gėrimo kvapas pritraukia vabzdžius.

Pagražina nuotraukas

Besižavintiems vintažu ir norintiems savo turimoms nuotraukoms suteikti senovinę išvaizdą taip pat gali pasitarnauti koka kola. Nuotraukas galima keletui sekundžių pamerkti į gėrimo stiklinę, o ištraukus – palikti gerai išdžiūti. Kaip tikina bandžiusieji, senovinės nuotraukos efektas – garantuotas.