Pasitraukus komisijos pirmininkei, „darbietei“ Virginijai Baltraitienei, vadovavimą komisijai laikinai perėmė konservatorius Stasys Šedbaras.

N. Venckienė, į posėdį atvykusi su Audrone Skučiene, klausė, ar ji turi teisę reikšti nušalinimą daliai komisijos narių. S. Šedbaras atsakė neigiamai.

Bylą vadina politizuota

N. Venckienė teigė nesusipažinusi su Generalinės prokuratūros Seimo nariams pateikta medžiaga.

Komentuodama generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą naikinti jos neliečiamybę, teisėja teigė ketverius metus kovojusi už tiesą, o bylos tikslas – esą supainioti visuomenę ir „priverstinai užčiaupti visus, siekiančius tiesos“.

Teisėja teigė, jog iš prokurorų pareiškimų net nėra iki galo aišku, kiek nusikalstamų veikų – keturios ar penkios – jai inkriminuojama.

Ji kartojo, kad byla politizuota. Pasisakymus žiniasklaidoje, dėl kurių jai inkriminuojamas teismo įžeidimas, N. Venckienė vadino ištrauktu iš konteksto – esą prokurorai net nesugebėjo iš žurnalistų gauti visą, nekarpytą interviu, kuriame nuskambėjo teiginiai, galimai įžeidžiantys teisėjus.

„Manau, kad tai yra susiję tiktai su begaliniu siekiu su manimi susidoroti“, - sakė teisėja.

Prabilo apie pimpalus

Komentuodama teismo sprendimo vykdymą ar nevykdymą, ji teigė, jog kaltinimai tėra tariami. Teisėja pasakojo, kad L. Stankūnaitė, pavyzdžiui, sykį mėgino su dukra bendrauti per „Skype“, tačiau apsipyko ir daugiau net nemėgino tokiu būdu bendrauti su mergaite.

Ji teigė negavusi jokių išaiškinimų, kaip be prievartos įvykdyti teismo sprendimą, jei pati mergaitė pas motiną nenorėjo.

„Mergaitė pasakė: aš nevažiuosiu gyventi su Laima, kadangi jos bute man trys vyrai kišo pimpalą į burną. Tai ką, aš jai turėjau nurodyti, kad pimpalų kišimas į burną yra naudingas jos sveikatai? (...) Aš to vaiko apgauti, jai meluoti negalėjau“, - kalbėjo N. Venckienė.

L. Stankūnaitė, anot jos, beveik nesinaudojo galimybėmis pasimatyti su dukra.

Anot N. Venckienės, tai mergaitė, o ne ji, prašė gegužės 17-ąją neįleisti antstolės ir pareigūnų.

Prokuroras: teisėja suvokė, ką reiškia teismo sprendimo nevykdymas

Generalinės prokuratūros atstovas Žydrūnas Radišauskas parlamentarams pareiškė, jog teisėja, kaip teismo sprendimo vykdytoja, suvokė teismo sprendimo, pagal kurį Drąsiaus Kedžio dukra turėjo būti perduota jos motinai Laimutei Stankūnaitei, įpareigojimus bei atsakomybę, gresiančią už jo nevykdymą.

„Ikiteisminio tyrimo duomenys, manau, leidžia manyti, kad asmuo, atsakingas už teismo sprendimo vykdymą, suvokia sprendime numatytas pareigas ir jame numatytas atsakomybes“, - kalbėjo prokuroras.

Politikai abejoja dėl G.Kryževičiaus skundų

Konservatoriaus Evaldo Jurkevičiaus paklaustas, kaip N. Venckienės pasisakymai teisėjų atžvilgiu, prokuratūros nuomone, trikdė teismų darbą, jis teigė, jog D. Kedžio sesers apžodžiuoti teisėjai liudijo jautęsi pažeminti, teigė manantys, kad pakertamas visuomenės pasitikėjimas jais. Ikiteisminis tyrimas, prokuroro teigimu, pradėtas gavus Teisėjų tarybos pirmininko Gintaro Kryževičiaus pranešimą apie galimas N. Venckienės nusikalstamas veikas.

Konservatorius Naglis Puteikis klausė, ar tokiu būdu anksčiau neigiamą nuomonę apie N. Venckienę išsakęs G. Kryževičius nespaudė prokurorų. Prokuroras atsakė, jog įstatymai nedraudžia suinteresuotoms šalims teikti skundų, ką Teisėjų tarybos vadovas ir padarė. Jokio spaudimo iš G. Kryževičiaus prokuratūra esą nepatyrė.

Teisėjos smūgiai pareigūnui – vaizdo įrašuose

Anot Generalinės prokuratūros atstovo, apie dar vieną teisėjos galimai padarytą nusikalstamą veiką – pasipriešinimą pareigūnų teisėtiems reikalavimams – liudija bent du policijos padaryti vaizdo įrašai.

„Yra, kaip ir minėjau, vaizdo ir garso įrašai. Mano žiniomis, bent du, kuriuose užfiksuotas smūgių sudavimo faktas“, - kalbėjo Ž. Radišauskas. Pasak jo, nuo N. Venckienės nukentėjęs pareigūnas tą pačią dieną kreipėsi į medikus, jis taip pat parašė tarnybinį pranešimą apie incidentą. Atskiro pareiškimo ikiteisminiam tyrimui pradėti esą nereikėjo.

Pareigūnui N. Venckienė esą sudavė po to, kai gegužės 17-osios operacijos metu D. Kedžio dukra buvo perduota L. Stankūnaitei. „Po to, kai buvo pašalinta kliūtis. Kaip jūs įvardinat, kai buvo užlaužtos (N. Venckienės – DELFI) rankos“, - sakė prokuroras.

Prokuroro konservatorius R. Kupčinskas taip pat teiravosi, ar nebuvo pakenkta N. Venckienės sveikatai. Šios aplinkybės, anot prokuratūros atstovo, bus įvertintos ikiteisminiame tyrime dėl pareigūnų veiksmų Garliavoje.

R. Kupčinskas taip pat teiravosi, ar nuo teisėjos nukentėjęs pareigūnas dalyvauja kovinio sporto varžybose, o taip pat – koks yra šio pareigūno svoris. Prokuroras nurodė to nežinantis, tačiau pabrėžė, kad įstatymas draudžia priešintis teisėtiems pareigūnų reikalavimams ar naudoti prieš juos prievartą.

„O gal tai buvo būtinoji gintis?“ - replikavo R. Kupčinskas.

N. Puteikis pareigūną vadino „sambo vicečempionu“ ir stebėjosi, kaip esą triskart lengvesnė N. Venckienė galėjo prieš jį panaudoti prievartą.

Prokuroras atsakė, jog smūgiai užfiksuoti vaizdo medžiagoje. „Prievarta – tai yra smūgių sudavimas“, - N. Puteikiui paaiškino Ž. Radišauskas.

Prie kolegos prisijungė ir R. Kupčinskas, klausdamas ar prokurorų formuluotė, jog pareigūnas „pajuto skausmą“ nenutyli skausmo, kurį po rankų užlaužimo patyrė N. Venckienė.

„Dėl to, ar teisėja juto skausmą, ar ne – yra atliekamas ikiteisminis tyrimas“, - ne sykį kartotą atsakymą dar sykį pakartojo Ž. Radišauskas.

R. Kupčinskas prokurorą vadino nepasiruošusiu klausimo svarstymui ir tendencingu.

Konservatoriui Lietuvos televizija atrodo tendencinga

Prokuroro teigimu, ikiteisminiame tyrime dalyvavo ir N. Venckienės epopėją nušvietę žurnalistai. Jie buvo apklausti, paimti nemontuoti ir nekarpyti vaizdo įrašai.

Konservatorius Rytas Kupčinskas piktinosi, kad tyrime naudojama „tendencingų“ žiniasklaidos kanalų medžiaga. Politiko nuomone, neobjektyvios N. Venckienės atžvilgiu buvo dvi televizijos – privati LNK ir valstybinė Lietuvos televizija naujienų tarnybos, o taip pat – „15min“ grupė.

Jam pritarė ir „krikščionis“ Jonas Ramonas, prie žiniasklaidos sąrašo pridėjęs „Lietuvos ryto“ televiziją.

Prokuroras Ž. Radišauskas abiem parlamentarams replikavo, kad apklausti ne tik šių žiniasklaidos priemonių atstovai.

Iš komisijos pasitraukus V. Baltraitienei, joje lieka konservatoriai Naglis Puteikis, Rytas Kupčinskas, Stasys Šedbaras ir Evaldas Jurkevičius, socialdemokratai Jonas Juozapaitis bei Julius Sabatauskas, liberalė Dalia Kuodytė, „tvarkietis“ Rimas Antanas Ručys, Krikščionių partijos frakcijai priklausantis Jonas Ramonas, liberalcentristė Arūnė Stirblytė ir Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Evaldas Lementauskas.