„Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintas Ivanauskas informavo, kad jo vadovaujamame ir Specialiųjų tyrimų tarnybos atliekamame ikiteisminiame tyrime dėl piktnaudžiavimo ir valstybės paslapties atskleidimo, yra gauti duomenys, kurie leidžia konstatuoti, kaip įslaptinta informacija pateko į žiniasklaidos priemones ir kas iš valstybės tarnautojų tame dalyvavo“, - pranešė Generalinė prokuratūra.

Kas tie nustatytieji asmenys, G. Ivanauskas neatskleidžia. Įtarimai kol kas niekam nepareikšti, ikiteisminis tyrimas tęsiamas.

Tikėtina, kad kažkam teks atsisveikinti su leidimu dirbti su slapta informacija. Bent jau apie tai aiškiai užsimena prokurorai. Be to, bus aiškinamasi, ar pagrįstai BNS naujienų agentūros paviešinta informacija buvo pažymėta slaptumo grifu.

„Šiandien apie tyrimo rezultatus buvo informuotos atitinkamos valstybės institucijos, kurios turėtų priimti sprendimus dėl leidimų dirbti su įslaptinta informacija bei toliau eiti užimamas pareigas. Taip pat, vadovaujantis Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nustatyta tvarka, yra kreiptasi į Lietuvos Respublikos paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją prašant pateikti išvadą dėl Valstybės saugumo departamento suteiktos informacijos slaptumo žymos pagrįstumo“, - teigia prokurorai. Anot prokuratūros pranešimo, tik tuomet, kai tokia išvada bus pateikta, bus galima tinkamai įvertinti ir pagal Baudžiamąjį kodeksą kvalifikuoti padarytą veiką.

Daugiau informacijos prokuratūra neteikia.

Tyrimas dėl valstybės paslaptį sudarančios informacijos atskleidimo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente buvo pradėtas šių metų spalio 31 d., jį atlikti buvo pavesta Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

Būtent STT agentai pasižymėjo žygiu prieš žurnalistus. BNS žurnalistės Jūratė Skėrytė ir Jūratė Damulytė apklaustos STT. Apklausos truko po kelias valandas. J. Skėrytė išvesdinta iš Seimo, kolegų akivaizdoje. J. Damulytės namuose ir garaže atliktos kratos. Gausios kritikos sulaukusi STT laikosi pozicijos, esą visos priemonės buvo proporcingos.