„Šiandien mes giname ir gali mums tekti labai sunkiai ginti ne tik savo laisvę, bet ginti ir Europos laisvę, nes priešas dabar yra užsimojęs totaliai. Šiandien egzaminas yra globalus, pasaulinis: ar atsilaikys tautos, pasirinkusios demokratiją, ar jas užvaldys diktatoriai, komunistai, melagiai ir mulkintojai? (…) Todėl Lietuvoje gynyba yra proto, dvasios, ištikimybės gynyba ir mes turime būti susitelkę, turime būti išvien“, – penktadienį, kreipdamasis į Seimo rūmuose susirinkusius į iškilmingą rikiuotę Laisvės gynėjus, sakė V. Landsbergis.

Kalbėdamas apie apgintą laisvę, jis užsiminė ir apie dabartines politines aktualijas.

„Dabar vienoje pusėje stovi gynėjai, kitoje pusėje – griovėjai. Kurstytojai yra griovėjai, reikia tą atvirai sakyti. Tie, kurie kursto Prezidentą prieš Vyriausybę, iš esmės yra griovėjai. Turime stovėti vienoje gretoje, kaip čia mes visi esame, taip tokia turi būti ir Vyriausybės, ir Prezidento aplinka, kad ten neįsiveistų griovėjai“, – patarė prof. V. Landsbergis.

Vėliau žurnalistams jis sakė, kad artėjančią Sausio 13-ąją pasitinka ir su nerimo, ir su džiaugsmo nuotaika.

„Su nerimo nuotaika ir su džiaugsmo nuotaika. Vis dėlto mes gyvi ir būsime gyvi, kiek nesiautėtų priešas“,– pastebėjo jis.

Į Eltos klausimą, kodėl su nerimu, prof. V. Landsbergis atsakė, kad yra susirūpinęs ne tik dėl sudėtingo laiko, bet ir dėl vykstančių „nesąmonių“.

„Daug yra nesąmonių, per daug. Laikas sudėtingas,nesąmonių turėtų būti mažiau arba iš viso turėtų nebūti“, – mano Kovo 11-osios Akto signataras V. Landsbergis.

Į Seimo rūmus susirinkusiems Laisvės gynėjams už apgintą laisvę padėkojo Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys.

„Tada Sausio 13-ąją tauta parodė, kad yra pasirengusi, pasiryžusi apginti laisvę. Jūs, čia visi stovintys, tai padarėte. Šiandien jau kelios kartos yra dėkingos už tai, ką jūsų karta padarė, kad apgynė Kovo 11-ąją. Šiandien visa Lietuvos kariuomenė yra dėkinga už jūsų atliktą žygdarbį“, – sakė V. Rupšys.

Iškilmingoje Laisvės gynėjų rikiuotėje dalyvavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas, Seimo NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, muitinės, pasienio apsaugos tarnybos atstovai, šauliai, savanoriai, buvę Aukščiausiosios Tarybos (AT) rūmų darbuotojai, AT apsaugos skyriaus darbuotojai, kiti svečiai.

Penktadienį vakare Seimo Laisvės gynėjų ir Vitražo galerijose lankytojų lauks parodos, vaikų kūrybinės dirbtuvėlės, koncertas, istorinių vaizdo įrašų ir nuotraukų peržiūros.

Šią savaitę Lietuva 33-iąjį kartą mini Sausio-13-ąją.

Čmilytė-Nielsen padėkojo Laisvės gynėjams už iškovotą laisvę

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, penktadienį kreipdamasi į Seimo istorinėje Kovo 11-osios Akto salėje susirinkusius Laisvės gynėjus, padėkojo jiems už iškovotą laisvę ir pakvietė minėti Sausio 13-ąją kaip pergalės dieną.

„Sausio 13-oji – tai pergalės diena. Diena, kai nepasidavę smurtui ir prievartai apgynėme Laisvę ir Nepriklausomybę. Taip ją ir minėkime!

Dėkui kiekvienam iš Jūsų, kurie drąsiai ir pasiaukojančiai šią pergalę iškovojote“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė sakė priklausanti kartai, kurios supratimas, kas yra Sausio 13-oji, Laisvės gynėjų diena, formavosi jau ne tiek per asmeninę patirtį, ganėtinai miglotą ir fragmentišką, o per tiesioginių dalyvių pasakojimus, liudijimus, prisiminimus, įvairią dokumentinę medžiagą.

V. Čmilytės-Nielsen teigimu, vienas iš stipriausių dokumentinių liudijimų, susijusių su šia lemtinga data, jai yra pirmojo valstybės vadovo, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininko profesoriaus Vytauto Landsbergio kreipimasis į Nepriklausomybės aikštėje susirinkusius žmones 1991 m. sausio 13-osios naktį, kai jau pasirodė pirmieji pranešimai apie tragiškai žuvusius prie Televizijos bokšto.

„Ir tuo atveju, kada anie pradės jus pulti, pradės mėtyti kuo nors arba daužyti, mūsų didžiausias ginklas būtų, jeigu jūs neatsakytumėte tuo pačiu, – tuomet sakė Vytautas Landsbergis ginti Aukščiausiosios Tarybos susirinkusiems žmonėms. – Jūs esate mūsų skydas, bet ne kalavijas. Mes visada laimėdavome tuo, kad atlaikydavome“.

Pacitavusi šiuos žodžius, Seimo pirmininkė pažymėjo, kad žmonės išgirdo juos, Lietuva atsilaikė ir laimėjo.

„Kai agresija ir prievarta jau, regis, buvo paskandinę viską, nuskambėjo žodžiai, kviečiantys neįsileisti į savo širdis neapykantos ir pykčio, nuoskaudos ir agresijos. Ir žmonės tuos žodžius išgirdo. Kruvinoji provokacija, siekusi atverti prievartos vartus, nepavyko. Lietuva atsilaikė ir būtent todėl laimėjo“, – Laisvės gynėjų susitikime Kovo 11-osios Akto salėje sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)