Delfi kalbinti politologai B. Ivanovas ir Vytautas Dumbliauskas tikino, kad Vilniaus mero rinkimuose yra intriga. Anot jų, abu kandidatai – tiek buvęs sostinės vadovas, partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovas A. Zuokas, tiek dabartinis Vilniaus vicemeras, konservatorius V. Benkunskas, – rinkimuose turi panašius šansus išplėšti pergalę.

Bet kuris iš jų geriau išpildytų vilniečių, nepatenkintų dabartiniu miesto valdymu, lūkesčius? O jei neišpildys, ar tai atspindės ir nacionalinių rinkimų rezultatai? Ką daryti rinkimų rezultatais nusivylusiai Laisvės partijai?

Svarsto, kad Benkunsko šansai gal kiek didesni

V. Dumbliauskas tikino, kad prognozės, kas laimės antrajame mero rinkimų ture Vilniuje, yra būrimas iš tirščių.

Viena vertus, galbūt, pasak jo, didesnius šansus laimėti turi V. Benkunskas, jeigu pasigriebs buvusių kandidatų – Laisvės partijos atstovo Tomo Vytauto Raskevičiaus ir nepriklausomai besikėlusio Mykolo Majausko – balsus, tuo labiau jei bus mažesnis aktyvumas, kuris visada palankesnis konservatoriams.

Apie galimą pergalę esą signalizuoja ir tai, kad į sostinės tarybą išrinkta dvigubai daugiau konservatorių atstovų nei anksčiau.

Artūras Zuokas, Valdas Benkunskas

Vilnius dabar – tikrai konservatorių miestas, ir tai rodytų, kad V. Benkunsko šansai gal šiek tiek didesni. Nors sunku pasakyti, kaip elgsis tie rinkėjai, kurių kandidatai nepateko [į antrąjį turą], dažnai žmonės visai neina į rinkimus“, – komentavo politologas.

Pavyzdžiui, pasak jo, neaišku, ar balsuoti ateis Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovo Valdemaro Tomaševskio rinkėjai, kurie greičiausiai rinktųsi A. Zuoką.

Įmanoma, anot V. Dumbliausko, kad pasikartotų ir 2002 metų prezidento rinkimų scenarijus, kai pirmajame ture kandidatas Valdas Adamkus užtikrintai įveikė Rolandą Paksą, tačiau antrajame ture pastarasis rezultatą persvėrė savo naudai.

„Turime precedentą ir antrosios vietos laimėtojas tikrai gali iššokti į pirmą“, – kalbėjo V. Dumbliauskas.

Mano, kad nuovargio nuo Šimašiaus yra

Žvelgiant į pirmojo rinkimų turo Vilniuje rezultatus, gali susidaryti įspūdis, kad vilniečiai balsavo prieš dabartinį merą Remigijų Šimašių ir jo atstovaujamą Laisvės partiją, – T. V. Raskevičius į antrąjį turą nepateko ir liko ketvirtas, o Laisvės partija gavo bene dvigubai mažiau mandatų taryboje.

„Nuovargio nuo R. Šimašiaus yra, ne veltui praktiškai visi kandidatai į Vilniaus merus atėjo sustabdyti gatvių siaurinimo, jie jautė visuomenėje nepasitenkinimą R. Šimašiaus veikla“, – pastebėjo V. Dumbliauskas.

Tai jeigu į savo rankas sostinės valdžią paėmę konservatoriai neatlieps vilniečių lūkesčių ir tęs R. Šimašiaus politiką, ar šis nusivylimas nepersiduos į nacionalinius rinkimus, kai vėl teks balsuoti?

V. Dumbliausko įsitikinimu, to nebus.

„To persidavimo negali būti, nes konservatoriai turi ribotą rinkėjų skaičių <...>. Tai – tokia partija, kuri turi ribotą skaičių rinkėjų, bet ištikimus – čia toks fenomenas, ir turi labai daug rinkėjų, kurie nemėgsta šios partijos“, – pastebėjo politologas.

Kalbėdamas apie ištikimus rinkėjus, jis svarstė, kad tokių turi ir Liberalų sąjūdis – esą 5 proc. kartelę per kitus Seimo rinkimus ši partija tikrai įveiks, bet neva nežinia, kaip pasiseks nesėkmę savivaldos rinkimuose patyrusiai Laisvės partijai.

Vytautas Dumbliauskas

„Laisvės partija pati pamatė, kad liūdniau. Reitingai reitingais, bet rinkimai rodo krizę <...>. Buvo kažkur pokalbis, kad Laisvės partija sunerimusi, žada peržiūrėti savo veiklos strategiją. Mano galva, jie turėtų atsiprašyti Liberalų sąjūdžio ir grįžti į Liberalų sąjūdį“, – vertino politologas.

Politologas neviltyje

Kitas kalbintas politologas B. Ivanovas į klausimą apie likusius kandidatus Vilniaus mero rinkimuose atsakė tiesiai.

„Man jie abudu nepatinka, – sakė jis. – Liūdna, kad toks pasirinkimas dėliojasi, kad mes prie tokio pasirinkimo ateiname. Ne tik Vilniuje, bet ir bendrai – Kaune, kitur... Ką, ten geresni pasirinkimai?

Mes turime rezultatą tos mūsų politinės konkurencijos, kokį turime, ir viskas, – ar sulūžusi brička, ar beratis vežimas, aišku, galime pasvarstyti, kas yra geriau. Man tai abudu neveža.“

Bernaras Ivanovas

B. Ivanovo vertinimu, nei A. Zuokas, nei V. Benkunskas rinkimų kampanijos metu nekalbėjo nuoširdžiai.

„Savidiskreditacijos laipsnis yra pasiekęs tokias aukštumas, kad belieka skėsčioti rankomis, ima neviltis.

Bet kokiu atveju bus blogai, nereikia turėti iliuzijų, nė vienas neišpildys [vilniečių] lūkesčių“, – komentavo politologas.

Konservatorių kandidatą į merus V. Benkunską jis tapatino su R. Šimašiumi, kuris išreiškė jam paramą. Viešai skelbiama, kad konservatoriai pergalės atveju koaliciją norėtų formuoti su Laisvės partija.

„Nestatyčiau nė už vieną“

Taigi, žmonės prie balsadėžių sostinėje, B. Ivanovo matymu, rinksis blogumo pobūdį: „Žmonėms reikia pasirinkti, kaip jie nori, kad būtų blogai: ar būtų blogai, kaip buvo prie A. Zuoko, ar būtų blogai kaip prie R. Šimašiaus.“

„V. Benkunskas yra R. Šimašius 2, o A. Zuokas yra A. Zuokas ir viskas, toks pasirinkimas“, – pridūrė B. Ivanovas.

Valdas Benkunskas, Remigijus Šimašius

Kalbėdamas apie galimą rinkimų Vilniuje baigtį, politologas teigė iš pradžių svarstęs, kad laimės V. Benkunskas.

„Jis visgi kultūringiau su kostiumiuku atrodo, mažiau susivėlęs. Bet dabar kuo toliau, tuo labiau pradedu abejoti“, – sakė jis.

Galimybių, anot B. Ivanovo, turi ir A. Zuokas, galintis susirinkti protesto balsus ir savo naudai esą išnaudoti net priešišką visuomenininko Olego Šurajevo kampaniją.

Politologo įsitikinimu, necenzūrinių išsireiškimų prisotinti O. Šurajevo vaizdo įrašai apie A. Zuoką kenkia ne tiek A. Zuokui, kiek V. Benkunskui.

„Jeigu O. Šurajevas įsivaizduoja, kad taip jis padės V. Benkunskui, tai labai klysta. Jis padės A. Zuokui, nes bet koks toks kalbėjimas sudaro palankią terpę kontratakuoti, ir A. Zuokas kontratakuos. Tai žvėriškai įgudęs, gerą politinę uoslę turintis individas, jis žino, ką daryti, užgrūdintas <...>. V. Benkunskas, aš sakyčiau, palyginus su A. Zuoku, yra dar politinis vaikas“, – vertino B. Ivanovas.

Apibendrindamas jis teigė, kad intriga Vilniaus mero rinkimuose yra didesnė negu, kai manė, anksčiau. „Nors aš jokiu būdu nestatyčiau nė už vieną“, – pridūrė pašnekovas.

Artūras Zuokas, Valdas Benkunskas

Isterija ir blaškymasis

Jei naujasis meras nepatenkins vilniečių lūkesčių, tai, anot B. Ivanovo, greičiausiai atsispindės ir nacionaliniuose rinkimuose 2024-aisiais.

„Yra pirma Lietuva ir antra Lietuva – patinka mums ar ne, bet jos yra. Vilniečiai – pirma Lietuva, ir pirma Lietuva turi savo partijų, turi lyderių. Konservatoriai ir Laisvės partija, aišku, yra pirmos Lietuvos. Ir tai, kas vyksta pirmojoje Lietuvoje, nacionaliniu lygmeniu daro nedidelę įtaką. Bet taip, gali būti, kad tie pirmosios Lietuvos rinkėjai, šaunūs hipsteriai ant paspirtukų, irgi gali nusigręžti <...>. Čia nedidelė dalis, bet per nacionalinius rinkimus galėtų kažką pakeisti.

Juolab tai, ką mes matome bendrai, yra isterijos ir blaškymosi rezultatas. Konservatorių stovykloje visiška isterija – prarado 100 tūkst. rinkėjų balsų [lygina Seimo rinkimų ir savivaldos rinkimų metu gautus balsus – Delfi], tai yra katastrofa. Laisvės partija iš viso, galima sakyti, žlugo – tik devyni [tiek mandatų gavo Vilniaus taryboje – Delfi] laikosi ant plauko. Jų legitimumui bendrai, kaip Seimo jėgoms, suduotas siaubingas smūgis.

O juk mus politikos mokslų klasikai moko: legitimumas – ne tik balsavimas prie urnų, tai ir pasitikėjimas, o pasitikėjimo nėra“, – aiškino B. Ivanovas.

Tiesa, iki nacionalinių rinkimų – dar metai, pabrėžė jis, bet, artėjant rinkimams, anot politologo, „bus tik blogiau“, „viskas aštrės ir komplikuosis, pamatysim daugiau tiesos be kaukių“.

O ką tuomet daryti „žlugusiai Laisvės partijai“?

Kaip ir V. Dumbliauskas, B. Ivanovas svarstė, jog laisviečiams derėtų vėl draugauti su Liberalų sąjūdžiu.

„Bijau, kad taip, dauguma ir eis pas E. Gentvilą“, – pažymėjo politologas.

Mano, kad su laisviečiais susidėję konservatoriai išlošė

Laisvės partija, dirbdama Seime, pasak jo, susirinko nemažai kritikos strėlių, kurios esą paprastai tektų konservatoriams.

„Susirinko už partnerystę, už dekriminalizavimą, už žalią pasą, o nuo konservatorių ta kritikos dalis rikošetu ėjo. Jie, aš manau, truputėlį iš to laimėjo“, – samprotavo B. Ivanovas.

Antrasis merų rinkimų turas – šį sekmadienį. Per pirmąjį turą Vilniuje V. Benkunskas gavo 30,79 proc. rinkėjų balsų, o A. Zuokas – 21,40 proc.

Patys kandidatai rinkimuose jau balsavo: A. Zuokas reiškė viltį, kad antrajame ture viskas apsivers aukštyn kojomis ir jis sulauks didesnės gyventojų paramos nei V. Benkunskas, o pastarasis kalbėjo, kad Vilnius yra dešiniųjų pažiūrų gyventojų miestas, ir teigė tikintis „jų protingu sprendimu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)