„Absurdas. Tikiu, kad Lietuva yra teisinė valstybė ir čia nebus panašūs atvejai kaip su „Pussy Riot“ Rusijoje. Čia įžvelgiu tiesioginį ryšį, čia bandymas užčiaupti saviraiškos laisvę“, – DELFI teigė A. Bielskis.

Kartu su žmona Jolanta praėjusių metų birželį performansą Vilniaus centre stebėjęs profesorius Tautininkų sąjungos nario Mariaus Jonaičio buvo apskųstas teisėsaugai. Tautininkui pasirodė, kad performanso metu išniekinti valstybiniai simboliai – jam užkliuvo perdainuota Vinco Kudirkos „Tautiška giesmė“.

A. Bielskis, priešingai nei dvi menininkės, kvietimo į policiją kol kas nesulaukė.

Andrius Bielskis
A. Bielskis atkreipė dėmesį, kad tai buvo meninė akcija – feministinis himno perskaitymas. „Nejaugi mes, kaip visuomenė, esame tokio siauro ir tokio buko mąstymo, kad negalime ironiškai pažvelgti į savus simbolius? Kiekvienas ironiškas žvilgsnis į savo simbolius reiškia išniekinimą? Tai absurdas, juk išniekinimas yra trypimas, deginimas, keikimas, o čia elementariausia meninė akcija“, – teigia A. Bielskis.

A. Bielskio manymu, šiuo atveju didelio tyrimo nereikia – pakanka peržiūrėti įrašą. Todėl jam keista, kad menininkės kviečiamos į apklausas policijoje.

„Demos“ kritinės minties instituto direktorius sakė akcijoje atsidūręs kaip aktyvus, bent iš dalies meninį gyvenimą sekantis pilietis. Pasak jo, hepeningo esmė – atėjęs žiūrovas įsitraukia į meno kūrinio kūrimą.

„Ar premjero patarėjas neturi teisės dalyvauti meninėse akcijose? Antra, tuo metu nebuvau premjero patarėjas. Jeigu kažkokie siaurapročiai mano, kad ta išniekinimas, tai neatspindi laisvos demokratinės visuomenės ir valstybės institucijų požiūrio. Tikiu, kad gyvenu visuomenėje, kurios politinės institucijos gerbia žmonių saviraiškos laisvę, ironiją, laisvę į meninę raišką ir kur neateina kažkoks fašistas skustagalvis ir nenurodinėja, ką tos institucijos turi daryti ir galvoti“, – tautininkui M. Jonaičiui įgėlė A. Bielskis.

DELFI primena, kad teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 127-ą straipsnį – valstybės simbolių išniekinimas. Iš pradžių atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą, tačiau Vilniaus apylinkės teismas įpareigojo tai padaryti. Prokurorai tą padaryti pavedė Vilniaus 3-iajam policijos komisariatui.

BK numato, kad tas, kas viešai nuplėšė, sudraskė, sulaužė, sunaikino, subjaurojo ar kitaip išniekino Lietuvos valstybės vėliavą ar herbą arba viešai pasityčiojo iš Lietuvos valstybės himno, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Daug diskusijų sulaukusi istorija Lietuvoje priminė „Pussy Riot“ atvejį Rusijoje. Grupės narės Nadežda Tolokonikova ir Marija Aliochina 2012-ųjų rugpjūtį buvo nuteistos kalėti po dvejus metus, - teismas pripažino jas kaltomis dėl chuliganizmo, motyvuoto religinės neapykantos. Atsisakiusios pripažinti savo kaltę abi merginos buvo nuteistos už 2012 metų vasarį didžiausioje Maskvos katedroje surengtą performansą, per kurį jos išjuokė atvirą Rusijos Ortodoksų Bažnyčios palaikymą V.Putinui prieš prezidento rinkimus. Trečioji performanso dalyvė, Jekaterina Samucevič, buvo nuteista lygtinai.