Pasak prezidentės spaudos tarnybos, su ekspertais numatoma aptarti, kokių papildomų priemonių būtina imtis, siekiant užtikrinti rizikos šeimose augančių vaikų saugumą, padidinti tėvų ir institucijų atsakomybę, paspartinti globos bei įvaikinimo procesus, kad būtų kuo greičiau sustabdytos tragedijos, kuriose dėl suaugusiųjų smurto ir atsakomybės stokos kenčia daugybė vaikų.

Susitikime Prezidentūroje dalyvaus socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė, nevyriausybinių organizacijų atstovai ir ekspertai bei vaikų globėjai.

Šiuo metu Lietuvoje yra beveik 10 tūkst. rizikos šeimų, kuriose auga 18 739 vaikai.

Globa yra nustatyta daugiau kaip 9 tūkst. vaikų. Praėjusiais metais buvo įvaikinti 78 vaikai.

Nuo sausio įstatymu apribotos galimybės kūdikius apgyvendinti globos namuose – įsigaliojo Civilinio kodekso pataisa, pagal kurią iš šeimos paimti vaikai iki trejų metų į globos namus galės patekti tik išimtiniais atvejais ir būti juose ne ilgiau kaip tris mėnesius.

Prezidentės patarėja ekonomikos ir socialiniais klausimais Lina Antanaitienė praėjusią savaitę pareiškė, kad savivaldybės turėjo pakankamai laiko pasiruošti naujai vaikų globos tvarkai, tačiau praktika rodo, kad pertvarkai nepasiruošta – tik keliose savivaldybėse rengiami vadinamieji profesionalūs globėjai, kurie galėtų pasirūpinti kūdikiais, negalinčiais augti savo šeimose.

Pataisos, kurios įteisintų profesionalią vaikų globą šeimoje, Seime įregistruotos tik gruodį – jas pasiūlė konservatorius Mykolas Majauskas.

Kuo greičiau reglamentuoti profesionalių globėjų statusą prezidentė D. Grybauskaitė ragino dar 2016 metų vasarį susitikime Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto nariais.